Näkökulma: Nyt on aika hurraa-huutojen – karmeat vaikeudet kääntyivätkin Liigan ihmeellisimmän yllättäjän voimavaraksi

© Kuva: Taneli Niinimäki

LAHTI. Lahesta puhalsi vahva myötäinen Liigan jäädessä maajoukkuetauolle, eikä Pelicansin väkevää virettä kannata pitää ihan hirvittävän isona yllätyksenä.

Viime kaudella totaalisesti sulanut ja viime kuukausina pelaajalomautusten, yt-neuvotteluiden, Pasi Nurmisen toilailuiden, talousongelmien sekä jatkuvien pelaajalainatiedotteiden takia otsikoihin noussut joukkue näytti jo kauden avauspelissä Sportia vastaan, että sen pelaamisessa ja miehistössä on potentiaalia.

Liiganelonen on näyttänyt sen, että vaikeuksien voittaminen on arjessa huikea voimavara.

Lisäksi liiganelonen on näyttänyt sen, että vaikeuksien voittaminen on arjessa huikea voimavara, joka tarjoaa iloa monelle.

Ja niitä vaikeuksia Lahdessa on riittänyt ihan tarpeeksi.

Vaikeudet voimavaraksi

Pelicans on ollut viime vuosina ihmeellinen liitäjä, joka käy syvällä, ja huipulla, ja syvällä, ja huipulla. Välillä on sekoilua, välillä upeaa menestystä. Sama laulu on jatkunut taas.

Suuri yleisö saattoi ajatella, että alussa mainittujen epäkohtien takia Pelicans räpeltäisi syvällä tälläkin kaudella – mutta toisin voi hyvinkin käydä.

Lahdessa pörräämällä ja asioita päättelemällä käy selväksi, että suurin syy joukkueen pelillisen kelkan kääntämiseen ja henkeen, joka on parempi kuin vuosiin, on päävalmentaja Tommi Niemelä. Hän on luonut toimintakulttuuriin sellaisen ilmapiriin, jossa ihmiset hymyilevät – kuten mies itsekin. Kuten esimerkiksi tämä haastattelu antaa olettaa, on nuorten maailmanmestariluotsille syytä antaa kunniaa. Kyseessä on huikea, hymyilevä, persoona, joka ei todellakaan astunut maailman helpoimpaan paikkaan – eli viime kaudella flopanneen Pelicansin peräsimeen.

Näyttäisi siltä, että peräkkäin HPK:n, Kärpät, Ässät ja JYPin ylivoimaisesti lyöneessä Pelicansissa vaikeudet ovat ajaneet pelaajia vain enemmän yhteen. Esimerkiksi kesällä joukkueessa oli lomautuksia, mutta ne eivät koskeneet kaikkia. Tällaisen tilanteen voisi kuvitella olevan kiusallinen lomautettujen ja ei-lomautettujen välillä, mutta mistään sodasta tai sähköstä ei ole sittenkään ollut mitään tietoa. Päinvastoin.

Pelaajarintamalla on tapahtunut myöhemminkin, kun Lahteen on valunut lainapelaajia urakalla. Joku saattaisi ajatella, että muualta toviksi tulevat pelaajat romuttavat joukkuehengen tai pelitavan mahdollisilla epäonnistumisilla ja poislähdöillään, tai viemällä sopimuspelaajien pelipaikat. Lahdessa tilanne näyttäisi olevan toisin. Ryan Lasch, Oskari Laaksonen, Jesse Ylönen, Julius Honka ja kumppanit ovat nimiä, jotka tuovat joukkueeseen roppakaupalla osaamista ja Lasch johtajuutta muuallekin. Sitä paitsi näiden herrojen saapuminen mastokaupunkiin kertoo ihan tarpeeksi Niemelästä ja seurasta – olkoonkin, että työpaikkoja on tarjolla muuallakin rajallisesti.

Alkukaudella sepät eivät pystyneet tuomaan voittoja, mutta tämäkään ei näkynyt negatiivisesti kauden edetessä. Onhan pelaaminen ollut totaalisen eri näköistä kuin viime kaudella. HPK:ta vastaan Pelicans romahti täysin, 2-7-tappioon, mutta sen jälkeen joukkue on rallatellut voitosta toiseen mättäen maaleja urakalla.

Lainamarkkinatkin ovat Pelicansin näkökulmasta kohdallaan. Vapaana on nuoria ja lahjakkaita, peliaikaa tarvitsevia pelaajia. Suomalaisseurojen taloustilanteisiin lainasoturit eivät vaikuta negatiivisesti, kun NHL-seurat maksavat näiden palkat. Eivätkä lainojen mahdolliset lähdöt Liigasta tapahdu tiettävästi napsusta uuden NHL-kauden alkaessa, kun sopimuksissa on erilaisia pykäliä.

Nuori Topias Vilen joutunee Hongan tulon myötä Pelicansin A-nuoriin tai Mestiksen Peliittoihin, joka on kauaskatsoisella ajatusmaailmalla lahtelaisille vain ja ainoastaan iloinen asia. Vastuu ja pelaaminen kehittävät pakkia eniten.

Meni alkanut kiekkokausi ja Pelicans sen aikana ihan mihin hyvänsä, sai tarunhohtoinen lahtelaistarina huiman alun. Kun seurasta on lähtenyt sakkia ja se taistelee edelleen kriittisessä tilanteessa tulevaisuudestaan, oli ja on laumassa yksinkertaisesti puhallettava yhteen hiileen – agendan on oltava kaikilla sama.

Pelicans kävi joukkueena viime kaudella ja seurana äskettäin niin syvällä, että sen oli pakko kääntää negatiivinen kierre voimavaraksi. Kyseessä on eräänlainen kulttuuriteko – jokainen voi ammentaa lahtelaispoppoosta näinä tukalina aikoina.

Aika paljon on hyvää ennakkoon täysin lytätyn lahtelaisseuran arjessa.

Yhteen hiileen seuran jäsenet on saanut puhaltamaan Pelicansin voittoputkeen luotsannut Niemelä. Nyt on aika pieniin hurraa-huutoihin neljäntenä keikkuvan Pelicansin henkisen väen keskuudessa – jos ette usko, niin katsokaapa vaikka sarjataulukkoa tai pistepörssiä.