Liigajoukkueiden joulutodistukset – Ilves liiti NHL:n lainamiesten avulla, Raimo Helmisen TPS löi kaikille jauhot suuhun

© Kuva: Juha Tamminen

Liigasyksy on paketissa, ja tuo syksy pystyttiin viemään läpi yllättävänkin kivuttomasti, vaikka koronavirusarki piinasi ja piinaa maatamme kovalla kädellä.

Kun sarjaa on pelattu noin kolmannes, on peleistä noussut esille lukuisia iloisia yllättäjiä ja kasa karuja pettymyksiä. Jaamme jokaiselle joukkueelle joulutodistuksen arvosanoin 4-10.

Käymme tässä jutussa läpi kasilla alkavan arvosanan saaneet porukat. Numero seuran edessä tarkoittaa arvosanasijoitusta.

Jaettu 4. TPS, 8,0

> 5. sija, 20 ottelua, maaliero 58-57, 32 pistettä
> 4. sija ylivoimalla (23,19%), x. sija alivoimalla (xx,xx%)

Ennen kautta haukuttu muukalaislegioona, ”randomin oloisten” ulkomaalaisten ostojoukkue. ”Raipen” tukijoukkoineen ei pitänyt saada mitään aikaiseksi, vaikka kiekkolegendalla, Raimo Helmisellä onkin taustallaan upea pelaajaura.

Vaan miten kävikään oikeasti? Kovasti luisteleva ja kamppaileva TPS liitää suorilla puolivälieräpaikoilla, eivätkä sen lukuisat ulkomaalaishankinnat ole isossa kuvassa pettäneet Evan Weingeria lukuun ottamatta. Toki asiantuntija Ismo Lehkonen nosti ulkomaalaisista esille pohdittavan seikan, mutta edelleen, isossa kuvassa, TPS menee kohti oikeaa. Helminen on ajanut pelitapaansa porukkaan sisään hienosti peli peliltä.

Jaettu 4. HIFK, 8,0

> 4. sija, 20 ottelua, maaliero 69-51, 35 pistettä
> 5. sija ylivoimalla (23,08%), 4. sija alivoimalla (83,10%)

Suuri ja mahtava HIFK oli ehkä taas tuloksellisesti pienessä vuoristoradassa, mutta lopulta nelossija on ihan minimi, mihin helsinkiläisseuran resursseilla pitikin joulutaukoon tultaessa pystyä. Se on käsittämätöntä, miten joukkueen pelaajista huima kasa on lasaretissa kaudesta toiseen. Syyskaudella sivussa oli jopa toistakymmentä avainpelaajaa.

Toki loukkaantumisiin nähden se oli upea seikka, että HIFK vajosi yhden ainoan kerran tappioputkeen. Ja sekin kesti kaksi ottelua lokakuun puolessa välissä.

Muistetaan muuten se, että stadilaiset ovat yksi eniten NHL:n alkamisesta kärsivä sakki: Pois rapakon taakse ovat lähteneet Emil Bemström, Otto Koivula, Joona Luoto ja Antti Suomela.

Jaettu 4. KalPa, 8,0

> 8. sija, 17 ottelua, maaliero 48-43, 28 pistettä
> 11. sija ylivoimalla (16,42%), 8. sija alivoimalla (80,56%)

Raikas, ennakkoluuloton, rohkea, yllättävä, kiekollisesti aktiivinen, tiiviisti puolustava. Hyvä KalPa! Jotakuinkin tasan kaksi vuotta sitten jääkiekon Spengler Cupin Sveitsissä sensaatiomaisesti voittanut kuopiolaisjoukkue on Pelicansin kanssa ennakko-odotuksiin nähden syksyn kaikkein suurin yllättäjä.

Joukkue ei missään tapauksessa ole sarjan nimekkäin, vaikka sen rosteria tähdittivätkin syyskaudella NHL-lainat Eetu Luostarinen (5+10=15, +6) ja Otto Leskinen (4+6=10, +3) – mutta tässähän se salaisuus piileekin: KalPa näytti olevan joukkuepelaamisen ruumiillistuma. Se tuotti monelle tuskaa, ja esimerkiksi Oulussa kaatui komeasti Kärpät.

3. Ilves, 8,5

> 2. sija, 19 ottelua, maaliero 76-44, 42 pistettä
> 1. sija ylivoimalla (28,57%), 3. sija alivoimalla (83,33%)

Hirvittävän läjän maaleja takonut ja kovan määrän pinnoja kerännyt väkevä vastahyökkäysjoukkue Ilves liiti NHL-miesten avulla, mutta miten käy jatkossa, kun esimerkiksi maalivahti Lukas Dostal, pakit Juuso Välimäki ja Lassi Thomson sekä hyökkääjät Arttu Ruotsalainen ja Barrett Hayton ovat pois?

Joukkueelta lähti käytännössä avauskuusikon miehet, ja samalla useita kymmeniä tehopisteitä. Miten käy tuloksen, pelillisen punaisen langan säilyttämisen ja joukkuehengen, kun porukka rakoili rajusti? Tai timanttisesti toimineen erikoistilannepelaamisen? Siinä sitä riittääkin päävalmentaja Jouko Myrrällä pohdittavaa.

Mainitaan se tosiasia, että marraskuun lopulla tupsukorvat taipuivat heikohkoille Jukureille ja SaiPalle peräkkäin.

Parhaat jouluarvosanan saavat joukkueet julkaistaan tuota pikaa… Heikommat todistukset löydät sivuiltamme tältä päivältä.