HOLLOLA. Moni saattoi yllättyä lauantaina, kun hollolalaisen Suomi-sarjajoukkue HC Giantsin pakistoon oli nimetty Jani Forsström. Kyseessä tosiaan on Hollolasta kotoisin oleva pikkukaupungin oma liigakonkari.

– En ole täällä ikinä pelannut junnuissa, kun ei ollut silloin aikoinaan joukkuetta. Hienoa, kun on täältä kotoisin ja täältä on nyt tällainen joukkue, Forsström kehuu kotikaupunkinsa toimintaa 2-3-tappioon päättyneen D-Kiekko-pelin jälkeen Heinsuon jäähallin pihalla kivassa syyssäässä.

Päijät-Hämeen oma ikoni, eräänlainen Pelicans-legenda on pelannut Liigassa toistaiseksi kunnioitettavat 13 kautta ja 488 runkosarjan peliä pistein 33+87=120 (+27). Pudotuspeleistä kokemusta on 48 pelin verran tehoin 5+6=11 (-4).

Siksi siirto Hollolaan kuulostaa ulkopuolisen korviin kaksipiippuiselta: Käyttöä Liigassa toki olisi, mutta toisaalta 34-vuotias konkari alkaa olemaan kiekkoilijana ainakin iän puolesta jo uransa ehtoopuolella.

– Jääkiekkomaailma on aika kiinni tällä hetkellä, työpaikkoja on Suomessa ja ulkomailla aika vähän. Jossainhan on joka tapauksessa pelattava, jos jääkiekkoa meinaa jatkaa, Kiekkoreippaan kasvatti avaa siirron taustoja.

– Pääsen treenaamaan ja pelaamaan.

Suomi-sarjadebyytti

Kun moni muu huippunimi on tällä hetkellä vapailla markkinoilla, on Forsström hyvässä tilanteessa. Suomi-sarja ei ole mikään läpsyttelysarja, vaan tasoa riittää.

– Hyvä, että pääsi pelaamaan. Tämä tuli vähän nopeasti, perjantaina olin treeneissä ja nyt pelissä. Oon mä kuukauden ollut Vierumäellä hyvän porukan kanssa, pari kertaa viikossa oon käynyt jäällä ja ihan hyviä treenejä on saatu siellä.

– Näin tän joukkueen ekan kerran perjantaina ja seuraavana päivänä pelattiin.

Hollolassa asuva Forsström debytoi Suomi-sarjassa 34-vuotiaana.

– Oli aika sekava peli, niin kuin kauden ekat pelit yleensä. Oli vähän sellaista ”ohhoh”-jääkiekkoa ja vähän hakemista – niin itsellä kuin joukkueella.

Kauden avauksessa jyväskyläläisvieraita vastaan Jättien kolmosparissa puolustanut Forsström antoi peruspuolustamisen lisäksi näytteitä myös hyökkäyspään taidoista. Kakkosylivoimassa hän päivysti jyväskyläläisten maalin edessä.

– Oon mä pelannut sillä paikalla joskus Pelicansissa ja Tepsissä.

Lopussa syntyneen 2-3-kavennuksen konkaripakki syötti aivan jäätävällä poikittaispassilla. Siinä näkyi liigakokemus.

– Se meni vähän liian lujaa kohteeseen. Näin niin sanotulla pulun silmällä, että takatolpalla oli joku, pakki virnistää.

Pelicansiin?

Hollolaan puolustaja tuli Turusta, jossa Forsström edusti TPS:ää kauden 2015-20. Sesongilla 2016-17 pakki takoi runkosarjan 50 pelissä hämmentävät tehot 3+15=18 (+19), mutta viime kausi turkulaisilla oli pahaa turbulenssia. Miksi?

– En osaa sitä sen kummemmin enää sanoa. Oli sekava kausi kaikilta osin, lähti pelaajia, lähti valmentaja ja lähti urheilujohtaja. Oli kaikennäköistä tapahtumaa ennen kautta ja kauden aikana.

– Sekava kuva jäi siitä.

Nyt kun Italiassa ja Ruotsissakin pelannut peruspakki palasi Päijät-Hämeeseen kymmenen vuoden kierroksen jälkeen, on kysyttävä, että pukeeko hän joskus vielä Pelicansin turkoosinutun ylleen Liigassa?

– En osaa siihen sanoa sen kummemmin. Sanotaan, että tällä hetkellä etsin töitä jääkiekon parista ja ihan kaikkialta muualtakin. Katsotaan, miten tässä käy, että avautuvatko sarjat ja pääsevätkö pelaajat liikkumaan, rauhallisen oloinen Forsström paljastaa kokemuksen syvällä rintaäänellä.

– Oon myös valmistautunut siihen, että tästä mennään normitöihin.

Hollolalaisella arki menee muuten kotona lasten kanssa tällä hetkellä. Suomi-sarja kuulemma on ja ei ole aikaa vievää, kun esimerkiksi pelit ovat keskitetty viikonloppuihin.

Giants jatkaa Suomi-sarjan taivaltaan sunnuntaina tekemällä vastavierailun Jyväskylään, tosin Riemun vieraaksi.

LUE MYÖS:
Yllättävä yhtälö? Liigassakin käynyt “taparikollinen” jäähykeisarista tuomariksi – “Jos pelaaja sanoo, että “haista p*ska”, niin kyllä mä sanon samalla lailla takaisin”