Muun muassa Jokereissa uraansa luonut Masi Marjamäki kertoo tsekkiläiselle Bleskille huimia tarinoita ajastaan maan pääsarjassa. Toiminta Pirati Chomutovissa vaikutti kaikelta muulta kuin ammattimaiselta, ja sitä leimasi skeptisyys.

– Kauden 2018-19 aikana emme saaneet palkkoja, jotkut eivät saaneet esimerkiksi viiteen kuukauteen ansioitaan. Pelasimme Tsekin korkeinta sarjaa ja pelaajat lainasivat rahaa vanhemmiltaan ruokaan, vuokraan ja muihin arjen tarpeisiin ja menoihin.

Liigassakin pelannut hyökkääjä painottaa sitä, ettei hän vitsaile väitteisään yhtään.

– Kävimme seuran kanssa useita palavereja, joissa luvattiin palkkaa. Mutta enimmäkseen se oli vain valhe, jotta jatkaisimme pelejä. Ei ihme, että joukkue kärsi tappioita, päätyi karsintoihin ja lopulta putosi.

Pelaajille suositeltiin näiden allekirjoittavan takaisinmaksuaikataulua seuraavalle vuodelle. Marjamäki suostui tähän, koska kaikki muutkin menettelivät kyseisellä tavalla. Hän sai lopulta kaksi palkkaa kymmenestä.

Hurjalta kuulostaa myös nykyarki. Marjamäki kertoo, että hän oli äskettäin yhteyksissä agenttinsa kanssa. Pelaajalle luvattiin seuran puolesta maksaa 30 prosenttia kokonaispalkasta, jotta se pysyisi pinnalla edes toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.

– Kyseessä oli käytännössä ajatus, että maanantaihin mennessä pitäisi päättää, että kyllä vai ei. Ajattelin, että seura yrittää taas vedättää ja yrittää saada minut kirjoittamaan halvemman pahvin.

– Se tapa, jolla seura käyttäytyi joukkuetta kohtaan, pysäytti minut.

Seura ei koskaan lähettänyt ehdotusta. Sopua se halusi, mutta dokumentteja ei tullut. Marjamäki jätti suostumatta mihinkään valheiden jälkeen.

– En hyväksy sellaista, missä minun ainoa vaihtoehto on sanoa kyllä.

Kokenut hyökkääjä pelasi päättyneellä kaudella EIHL-liigan Cardiff Devilsissä. Kauden 43 peliä toivat tehot 8+11=19 (+5).