Voi olla, että teen itsestäni typeryksen lyttäämällä esimerkiksi TSN:n tai NHL:n kuluvan vuoden arviot Anton Lundellin kohtalosta tulevassa NHL:n varaustilaisuudessa. Jutun kirjoittajan mukaan kyseessä on selvästi suurempi timantti kuin mitä ulkomaalaiset lähteet antavat olettaa.

Kelataanpa alkuvuodessa taaksepäin.

Pohjoisamerikkalainen valtamedia TSN:n heitti tammikuussa Lundellin varausnumerosta arvionsa: 11.

NHL:n verkkosivuilla hänet arvioitiin maaliskuussa 10:nneksi. Arviossa sanottiin, että kahden suunnan pelaamisen taitavaa hyökkääjää on vaikeaa horjuttaa luistimilla.

– Hän suojaa kiekkoa erittäin hyvin. Lundell pystyy löytämään kaverinsa ahtaissakin paikoissa.

Kiekon suojaamisen kehuminen kuulostaa siihen nähden upealta, että Lundell on itse sanonut heikkoudekseen luistelun – joka on luonnollisesti isossa roolissa pikkumustan suojaamisessa.

Samassa kuussa TSN:n toimittaja Craig Button paiskasi Lundellin omissa näkemyksissään vasta 16:nneksi.

NHL Central Scoutingin viimeisessä draft-arviossa Lundell oli kolmantena huhtikuussa kategoriassa, jossa arvioitiin Euroopassa pelaavat kenttäpelaajat. HIFK-pelurin edelle menivät saksalainen suurlupaus Tim Stützle ja Ruotsin timantti Alexander Holtz.

18-vuotiaan lupauksen Eliteprospectsin pelaajakorttiin kerätyt lähteet ovat arvioineet hänen varausnumeroksekseen vaihtoehtoja väliltä 3-16. Mainittakoon, että Stützlen numerot ovat 1-8 ja Holtzin 2-9. Osa listoista tosin on niitä, joihin on otettu vain Euroopassa pelaavat pelaajat.

Lundell pelaa kiekon kanssa ja ilman siten, että hän tuntuu olevan poikkeuksetta oikeassa paikassa. Ampuessa pelaaja ei tarvitse tilaa tai aikaa järin paljon – ja se korostuu pohjoisamerikkalaisessa pienessä kaukalossa entisestään. Vahvuuksista puhuttaessa esille nousevat kiekonhallinnan ja kudin lisäksi myös aloitukset.

Alle 20-vuotiaiden ja 18-vuotiaiden maailmanmestari syötti tammikuussa 2019 Kaapo Kakon iskemän voittomaalin alle 20-vuotiaiden MM-finaalissa puolitoista minuuttia ennen päätössummeria. Sillä maalilla Suomi voitti maailmanmestaruuden. Myöhemmin keväällä Lundell valittiin Suomen parhaimpien pelaajien joukkoon U18-kisoissa.

Liigassa hän on painanut kaikkiaan 94 pelissä tehot 19+28=47 (+15).

Pelillisten vahvuuksien lisäksi vahvuuksia ovat pelaajan ulospäin välittyvä asenne ja olemus – ei egoilua, ei ylpeilyä, vaan nöyrää työtä. Kun Lundellin isä Jan palasi askiin Liigassa viime kaudella, oli poika ensimmäisenä kopauttamassa tätä patjoille kaukalossa. Suurlupaus latasi Instagram-tililleen liikuttavan kuvan teksteineen.

Lundellin tiedetään osaavan äidinkielensä lisäksi jo nyt englantia ja ruotsia hyvin. Se ei ole jokaiselle 18-vuotiaalle todellakaan minkään valtakunnan itsestäänselvyys. Pelaaja on median edessä kuin vanha konkari.

Joku ajattelee nyt, että kyseessä on perusarvoja, tai että ”jokainen toimisi näin”. Niin varmaan kyllä, mutta onko näitä otettu tarpeeksi huomioon pelaajan tulevaisuudesta noin yleisesti puhuttaessa? Jollain kielitaidolla ei ole suoranaisesti yhteyttä NHL-kaukalossa pärjäämiseen, mutta toisaalta parempi sen on olla hyvä kuin vajavainen. Eikö? Oli sillä tekemistä pelaamisen kanssa tai ei.

Tai jos vielä väännän rautalankaa enemmän mutkalle: Eikö tasaisen vankka, hyvää parempi paketti ole parempi kuin paketti, jossa on muutamia karuja heikkouksia, mutta vastaavasti myös timanttisen kovia vahvuuksia? Tasaisuus on se, mitä 82 ottelua käsittävässä NHL:n runkosarjassa aikanaan vaaditaan. Moni ammattilaiskiekkoilija puhuu nykyisin hyvän ja huonon päivän erosta. Se tulee olla pieni menestyäkseen.

Suutari, jutun kirjoittaja ei malta pysyä lestissään: Kaikki kunnia eri arvioille tai Euroopan suurlupauksille, Stützlelle ja Holtzille, mutta jotenkin Lundellin numeroarvioiden isoa hajontaa on hyvin vaikeaa ostaa.

Pelaaja on tasaisuus ilman ihan järkyttäviä heikkouksia.

Maanantaimieli on maanantaisin ilmestyvä Miska Miettisen mielipidetekstien juttusarja puhuttavista puheenaiheista. Juttusarja jää kesätauolle 8. kesäkuuta.

LUE TOUKOKUUN AIEMMAT MAANANTAIMIELET:
Maanantaimieli: Kouluikäisen Brad Lambertin tulevaisuuden yllä valtavia kysymysmerkkejä

Maanantaimieli: Liigassa omia polkujaan kulkeva joukkue sai faneilta rapaa niskaan pitkään – kunnes se jysäytti kunnolla, ja tyylikkäimmällä mahdollisella tavalla

Maanantaimieli: Piskuinen liigalauma jysäytti mielenkiintoisella tavalla – Suomeen palaava mysteerihyökkääjä voi olla kauden kovimpia vahvistuksia