Maanantaimieli: Kouluikäisen Brad Lambertin tulevaisuuden yllä valtavia kysymysmerkkejä

© Kuva: Leijonat.fi
Tänään kuumia live-matseja!

Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS

Miltä kuulostaa yhtälö “16-vuotiaana alla jo kaksi eri kesätyöpaikkaa ja kolmas tulossa kesällä”?

Niin, särähtäähän se korvaan. Kuulostaa jopa laittomalta, sillä kesätyöhön voidaan ottaa 15 vuotta täyttänyt ja oppivelvollisuutensa suorittanut henkilö. Tässä tapauksessa 16-vuotias olisi aloittanut kesätyöt 14-vuotiaana, kun nyt 16 vuoden iässä olisi tulossa jo kolmas pesti.

Brad Lambert, tuo joulukuussa 17 vuotta täyttävä suurlupaus on käynyt jo ”kahdella eri mansikkamaalla”, Pelicansissa ja HIFK:ssa. Seuraavaksi työt vievät JYP:iin. Kesätyövertaus on kieltämättä suurissa määrin ontuva, sillä Liigassa pelaamisella ja jollain mansikan poimimisella ei ole mitään tekemistä keskenään.

Toisaalta jokainen muistaa kuusitoistakesäisen elonsa. Saattoi kaivaa mieltä, kun joutui taas kesätöihin ja vielä eri paikkaan kuin edellisenä suvena. Oli riepoteltu olo, kun kauan odotetut koulun kesälomat menivät taivaan tuuliin, tai siis mansikkamaalle.

Lambertin arki on toki totaalisen erilaista tähän esimerkkiin verrattuna. Liigakiekkoilijan kesän ja normaalin lapsen, kesätyöläisen suven vertaaminen ei ole reilu vertaus, mutta jostain kertova kuitenkin.

Samaa, riepottelun oloista on ollut Lambertinkin toistaiseksi lyhyt ura. Oli äskettäin esimerkiksi puhetta, että 16-vuotias olisi halunnut jättämässään viime kauden joukkue HIFK:ssa kärkiketjun roolia. Tämän Lambert kielsi. Se on oikeastaan ihan sama, että mistä seurojen jatkuva vaihtuminen johtuu, kun uhkakuvia on näin sivustaseuraajan silmiin joka tapauksessa.

Pitää muistaa, että arkeen kuuluvat valtavat yleisömäärät peleissä, ihalijat, on ilkkujat, median kirjoitukset – ikävätkin sellaiset.

Uhka tai mahdollisuus

Koitappa yhden kauden aikana asettua yhden joukkueen pelitapamuottiin, kun olet vielä muutenkin oppimisiässä. Pahimmassa tapauksessa tällainen kuvio huitoo sekä joukkueen että pelaajan omaan nilkkaan, ja rajusti. Tai koita luoda kaverisuhteita, kun kaupunki muuttuu alati. Lambert perheineen muuttaa Jyväskylään kesäkuun alussa.

Koita keskittyä opintielle, kun olet tällaisissä – mikä tarina esimerkiksi tässä nyt on käsillä – jorinoissa mukana viikoittain. Normaalille 16-vuotiaalle voi olla iso pala jo pelkästään se, että koulussa se kuuluisa vähemmän hyvä kaveri saa kuulla numerosi täysin pieleen menneestä äidinkielen kokeesta.

Se on selvä asia, että jos jo 16-vuotiaana elämä on noin erilaista, on tulevan suhteen yllä pakostikin kysymysmerkkejä. Kun Lambertin opintopolkua leimaa peruskouluikäisenä ammattilaiskiekkosarjan arki, ja kaveripiiri elää alati – nyt vaihtui joukkue, joten elämään tulee pakostikin uusia tuttavuuksia taas kasa – , on tulevaisuuskin erilainen.

En väitä, että se olisi huono, en missään nimessä. Mutta se on selvää, että Lambertin, superlupaavan kiekkoilijan ja peruskouluikäisen ihmisen, tulevaisuuden yllä on valtavia kysymysmerkkejä.

Toivottavasti poika Lambert on pian se, joka saa itse ja omin sanoin vastailla media kysymyksiin – ettei sanoja esimerkiksi aseteta hänen suuhunsa. Ja toivottavasti niitä haastatteluita ylipäätään putoaa mediaan. Mikään muuhan ei toimi esimerkiksi kohu-uutisten ympärillä paremmin kuin pelaajan omat sanat. Sehän se kummastusta herättääkin, jos haastatteluita ei tippuisi. Toisaalta alaikäisestä puhuttaessa on ymmärrettävää, että 16-vuotiaalle saatetaan kertoa, miten asioita tulee välittää medialle.

Lambert ei tule pääsemään ammattilaiskiekkoilijan oravanpyörästä enää pois, kun ura jatkunee kansaa kiinnostavana vuosia.

Toki Lambertin arjessa on kääntöpuolensa. Jos ja toivottavasti kun nuori mies onnistuu (pysymään) JYP:issä ja koulutiellään, ja lisäksi hän murtautuu Liigaan kestäen samalla ulkopuolelta tulevan paineen, voi Lambertin esimerkki toimia mallina siitä, että hänen urapolun kaltaiset rohkeat vedot eivät olekaan tuomittuja. Oman polun tallaaminen joko toimii tai ei toimi.

Lahtelaislähtöinen on nyt jääkiekon koe-eläin. Pelaajan tulevaisuuden yllä on valtavia kysymysmerkkejä.

Maanantaimieli on maanantaisin ilmestyvä Miska Miettisen mielipidetekstien juttusarja puhuttavista puheenaiheista.

LUE TOUKOKUUN AIEMMAT MAANANTAIMIELET:
Maanantaimieli: Liigassa omia polkujaan kulkeva joukkue sai faneilta rapaa niskaan pitkään – kunnes se jysäytti kunnolla, ja tyylikkäimmällä mahdollisella tavalla

Maanantaimieli: Piskuinen liigalauma jysäytti mielenkiintoisella tavalla – Suomeen palaava mysteerihyökkääjä voi olla kauden kovimpia vahvistuksia

Tänään kuumia live-matseja!

Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS