Florida Panthers-legenda Roberto Luongon pelipaita nousee ennen varhain sunnuntaiaamuna Suomen aikaa pelattavaa Montreal Canadiens-ottelua BB&T Centerin kattoon.

Luongo on floridalaisjoukkueen seurahistorian ensimmäisenä pelaaja, jolle kunnia suodaan ja numeroa 1 ei siitä lähtien käytä ryhmässä enää kukaan.

Panthersilla on riittänyt pelisilmää seremoniaa suunniteltaessa.

Otteluksi on valikoitunut Canadiens-mittelö, mikä tehnee tapahtumasta erityisen Luongolle, sillä kanadalainen on kotoisin Montrealista.

Floridalaisjoukkueen pelaajat pukevat alkulämmittelyssä päälleen Luongon paidan ja lisäksi koko pelin ajan hallissa myydään veskarin nimikkodrinkkiä.

Viime kauteen uransa päättänyt Luongo ei ollut aluksi paidanjäädytyksestä kovinkaan innoissaan ja Panthers-johto joutui TSN:n mukaan aluksi suostutteluhommiin.

Parrasvaloissa käytännössä puolet elämästään ollut 40-vuotias Luongo ei kokenut haluavansa tai tarvitsevansa kunnianosoituksia.

– Olen todella otettu tästä, älkää ymmärtäkö väärin. Tämä on suuri kunnia ja on mahtavaa olla ensimmäinen pelaaja (seurahistoriassa). Viimeisen viikon aikana se on tuntunut paljon aiempaa todellisemmalta, Luongo toteaa.

Kaikkiaan 1044 NHL-ottelua pelannut Luongo edusti 1999 alkaneella NHL-urallaan Panthersin lisäksi myös New York Islandersia ja Vancouver Canucksia.

Veskari voitti maajoukkueessa kaksi olympiakultaa ja kaksi maailmanmestaruutta. Stanley Cup-voitto jäi Canucks-paidassa vain yhden pelin päähän kaudella 2010-11.