Jos NHL:stä pitäisi nimetä alkaneen vuosikymmenen yksiselitteisesti paras suomalainen, ei Juuse Saros olisi lainkaan pieleen mennyt valinta. Nashville Predatorsin maalilla nollia torjuva vahti on syrjäyttämässä konkari Pekka Rinnettä ykköskassarin tontilta hiljalleen.

Nuorten maailmanmestari on seissyt tolppien välissä tänä vuonna 19 ottelussa, joista hän on 17:ssä toiminut aloittavana vahtina. Saroksen torjuntaprosentit ovat näissä häikäisevät 93,3, jotka ovat koko sarjan mittapuulla toiseksi parhaat kuluvalla vuosikymmenellä.

Edellä on vain selvästi vähemmän pelannut Florida Panthersin Chris Driedger lukemin 94,1. Näiden veijarien lisäksi kolmen kärkeen yltää Saroksen kanssa samoin lukemin Columbus Blue Jacketsin GM Jarmo Kekäläisen timantti Elvis Merzlikins. Se on siis sanomattakin selvää, että suomalaisvahti pöllyttää tällä hetkellä yhtä vaille kaikkia kollegoitaan.

– Hän on pelannut uskomattomalla tavalla, rehellisesti sanottuna. Hän näyttää rauhalliselta, jopa vaarallisissa maalipaikoissa. Hän nielee kiekkoja, syö joka ikinen kerta, joukkuekaveri Ryan Ellis hehkutti Predatorsin kotisivuilla viikonloppuna Saroksen nollapelin jälkeen.

Tuukka Rask on yksi vuosikymmenen kuumimmista NHL-vahdeista ja suomalaisista. KUVA: Getty Images

Vuosikymmenen torjuntaprosenttitilaston upean suomalaispanoksen täydentää Nashvillen kultakimpaleen perässä nelossijan Tuukka Rask. Boston Bruinsin kassari on pysäytellyt pikkumustia vuonna 2020 93,2 pinnan varmuudella.

Hehkutetaan vielä. Jaetulla kasisijalla keikkuu NHL-sensaatio, Edmonton Oilersin Mikko Koskinen lukemin 92,9. Oilersin kotisivuilla kirjoitettiin tiistaina jatkoaikatappioon päättyneen Vegas Golden Knights -pelin jälkeen, että suomalainen pelaa parhainta jääkiekkoaan Edmonton-paidassa.

– On vaikeaa ottaa kantaa tuohon. Jokainen peli on erilainen ja minusta on hauskaa pelata, kun laukauksia tulee paljon kohti, Koskinen kuittasi.

Näet tämän vuoden maalivahtipörssin täältä.