LAHTI. Aatu Rädyn juttuja kuunnellessa on vaikeaa uskoa, että kyseessä on vasta 17-vuotias leijonalupaus. Kesän 2021 NHL:n jopa ykkösvarauskandidaattina pidetystä pelaajasta näkee sen, ettei Liigassa debytoineella pelaajalla ole noussut neste päähän. Oulunsalolainen puhuu äärimmäisen fiksuja Nuorten Leijonien mediatilaisuudessa Lahdessa.

Rädystä tekisi mieli nostaa heti tähän tekstin kärkeen esille muutamia muitakin pointteja. Hän on debytoinut Kärppien liigajoukkueessa tällä kaudella, ja vaikka otsikkoaika pelaajalla on lisääntynyt, eivät median kirjoitukset saa Rätyä sekaisin. Hän vaikuttaa nauttivan arjestaan Oulussa.

– Kun katsoo esimerkiksi (Mika) Pyörälän ja näiden tekemistä, kuinka he valmistautuvat peleihin, niin kyllä se auttaa itseänikin ja motivoi tekemään asioita yhtä hyvin, Räty heittää kehuen oululaisjoukkueen maailmanmestaria.

Vanhemman veljensä Aku Rädyn kanssa aina yhdessä pelannut Aatu on tehnyt asioita nyt niin hyvin, että hän on murtautunut liigajoukkue Kärppien lisäksi Nuorten Leijonien rinkiin. Näissä kahdessa joukkueessa on pelitavallisesti paljon samaa.

– Aktiivista peliä haluamme pelata, emmekä lähde peruuttelemaan hirveästi… Tai ei todellakaan, emme pelanneet ollenkaan träppiä ainakaan viime tapahtumassa. Tuntui omalta peliltä, varsinkin siinä oli helppoa, kun samassa ketjussa oli (Konsta) Hirvonen ja Aku, tunsin molemmat. Kemiat mätsäsivät, pelaaja luettelee.

[nosto tasoitus=”vasen”]- Aktiivista peliä haluamme pelata, emmekä lähde peruuttelemaan hirveästi… Tai ei todellakaan.[/nosto]

Aku-veljen kanssa pelaajat on nähty yhdessä muun muassa Liigassa. Veljet ovat olleet käytännössä aina yhdessä.

– Periaatteessa joo, aiempinakin kausina. Aku on luotettava työhevonen, hyvä pelaamaan molempiin suuntiin, tasainen suorittaja. Mä haluan olla kokonaisvaltainen, mutta omat vahvuudet löytyvät enemmän hyökkäyspäässä. Tykkään olla kiekolla ja syötellä, tehdä maaleja.

Kun veljekset iskevät yhdessä maalin, niin kumpi on lähtökohtaisesti maalari ja kumpi syöttäjä?

– Vähän fifti-fifti, molemmat ovat ihan hyviä syöttämään ja tekemään maalejakin. Aika tasan, ei ole isoa eroa niissä.

Sujut otsikoiden kanssa

Suomi aloittaa urakkansa Tsekin MM-kisoissa tapaninpäivänä Ruotsia vastaan. Vaikka Nuorten Leijonien tähdistä suurin osa on liigakaukalossa keskenään vihollisia ja vastustajia, on hallitsevan maailmanmestarin leirissä ilmapiiri oiva.

– Kyllä täällä unohdetaan, että mitä Liigassa tai missä vaan kentällä tapahtuu, kun ollaan vastustajia. Kyllä tässä hyvä joukkuehenki on. U20-iässä kaikki ovat sen verran vanhoja, että ovat fiksuja, vähän kypsyneitä. On mukavaa olla täällä, itsekin todella kypsän ja rohkean oloinen Aatu Räty veistelee.

Nuorten MM-kisat näkyvät Suomessa medioissa isosti, ja sama koskee tietysti Liigaakin. Sentteri ei etsimällä etsi itsestään juttuja, mutta joskus otsikot saattavat tulla miehenalun silmiin varsin ymmärrettävää kautta.

– Kyllä mä ne näen. Jos tulee jotain hauskoja juttuja, niin kyllä kaverit näyttää niitä, mutta en omalla nimelläni etsi juttuja. Sen verran olen katsonut, että aina on tullut se, että joko ”se on liian hyvä tai liian huono”. Ikinä ei ole ihan sitä täyttä totuutta, suurlupaus virnistelee.

[nosto tasoitus=”oikea”]- Jos tulee jotain hauskoja juttuja, niin kyllä kaverit näyttää niitä, mutta en omalla nimelläni etsi juttuja.[/nosto]

– Vähän ehkä lyyään yläkanttiin tai sitte sanotaan, että ”tää on ihan paska”, pelaaja jatkaa hymy huulilla nauraen.

Pohjois-Amerikassa otsikot eskaloituivat syksyn aikana totaalisesti. Valtamediat ovat nimittäin kirjoittaneet, että Räty voisi olla kautta aikain ensimmäinen suomalainen ykkösvaraus kesällä 2021.

– Onhan se kiva, että saan näkyvyyttä. Eipä sillä niin hirveästi väliä ole. Hyvinä hetkinä ne ovat omalla puolella ja kirjoittavat hyvää, ja kun menee huonosti, niin sitten samat tyypit ovat vastaa, pelaaja tuumii.

– Täytyy vain vetää samalla tavalla, tehdä hommia. Kyllähän se motivoi, jos puhutaan, että voisin olla mahdollinen ykkösvaraus. Haluan totta kai olla, eipä siinä sen erikoisempaa.

Nuorten Leijonien matka kohti vuodenvaihteen MM-kisoja alkoi 14. joulukuuta Lahdessa. Aatu Räty jututettiin silloin.

Liigaa ja A:ta

Superlahjakas sentteri menee kohti suurta Oulussa. Räty on painanut tällä kaudella Liigan 16 ottelussa tehot 2+2=4, Nuorten SM-liigan 16 ottelussa saldo on huikea 1+14=15.

[nosto tasoitus=”vasen”]- On niissä aina jotain pelitapamuutoksia. Rooli vaihtuu, se on aina pieni tottumisen paikka.[/nosto]

– On se jees, että Kärppien liigajoukkue ja A-nuoret pelaavat suht’ samalla tavalla, mutta on niissä aina jotain pelitapamuutoksia. Rooli vaihtuu, se on aina pieni tottumisen paikka.

– Totta kai, jos Liigaan ei mahdu, niin parempi pelata sitten A:ssa hyviä minuutteja kuin purra tuppia. Jos Liigaan mahtuu, niin on hyvä saada kovia pelejä just tätä U20:tä varten. A:sta on vaikea tulla tänne, Räty lopettaa.