Kiekkokonkari Don Cherryn tuoreet kommentit tv-lähetyksessä ovat aiheuttaneet melkoisen kohun Kanadassa.

Legendaarinen valmentaja ja pitkään töitä NHL:n parissa tehnyt Cherry nousi otsikoihin erikoisten lausuntojensa takia. Kiekkopersoona täräytti Hockey Night In Canada -ohjelman lähetyksissä, että hänen mielestään maahanmuuttajien pitäisi hävetä, jos he eivät kanna rinnassaan Remembrance Day -unikkoja.

Lausunto oli viittaus maan tapaan pitää rinnuksissaan punainen unikkokukkaa kunnioituksena ensimmäisessä maailmansodassa kaatuneiden muistoksi. Cherryn aggressiivinen tyyli on kuitenkin ihmetyttänyt eri puolilla kiekkoyhteisöä.

Sitaatit lähtivät nopeasti leviämään ympäri sosiaalista mediaa. Samalla ne ovat herättäneet paljon närää – moni piti Cherryn lausuntoja puhtaasti rasistisina.

Kohu on saanut tv-yhtiön reagoimaan. Sportsnet julkaisi maanantaina anteeksipyynnön, jossa kanavan toinen kasvo Ron MacLean pahoittelee kohua ja tv-lähetyksessä heitettyjä kommentteja.

– Kommentit ovat sattuttavia. Toivon, että olisin voinut reagoida niihin lähetyksessä eri tavalla, MacLean kommentoi.

Myös kanavan johtoporras pitää tilannetta kiusallisena. Sporsnetin virallisessa tiedotteessa kerrotaan, kuinka johtoporras on tuominnut lausunnut – firman kannalta negatiivinen kohu on puitu jo Cherryn kanssa ilmeisen kriittisessä palaverissa.

NHL otti kantaa

Kohun laajuudesta kertoo myösNHL:n nopea reagointi. Sarjan johtoportaasta annettiin heti kohun jälkeen lausunto ikäviä kommentteja vastaan.

– Jääkiekko on parasta, kun se yhdistää ihmisiä. (Cherryn) kommentit olivat loukkaavia ja ovat ristiriidassa niiden meidän uskomiemme arvojen kanssa, NHL kirjoitti.

Cherry ei ole itse kommentoinut julkisesti lausuntojaan tai niistä noussutta kohua. Pitkään tv-töitä tehnyt rääväsuu on herättänyt myös aiemmin närää lausunnoillaan, tämän kaltainen kohu on uutta pitkäaikaisen kiekkovaikuttajan uralla.

Hockey Night In Canada on pitkäaikainen ja yhä äärimmäisen suosittu kiekko-ohjelma. Kyseessä on samalla maailman vanhin viikoittain esitettävä urheiluaiheinen televisio-ohjelma.

Brady Trettenero

@BradyTrett
Ron MacLean begins Hometown Hockey by addressing the comments Don Cherry made last night and apologizing

NHL Public Relations

@PR_NHL
Statement from the National Hockey League regarding Don Cherry’s comments Saturday night: