Nuorten maailmanmestaruuden voittanut Suomen NHL-varaus seurasi draftia kotona – luutii nyt Liigassa 20 minuuttia per ottelu: ”Se oli hieno hetki ja iso juttu uralla”

© Kuva: Ilari Isotalo

LAHTI. Maastamme on noussut huimalla syötöllä tuntemattomampia nimiä viime vuosina joko NHL:n porteille, NHL-varaukseksi tai Liigan porteille tai tähtiin. Alle 20- ja alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruudet sekä Liigan ja Mestiksen kivenkova taso ovat edesauttaneet tätä.

Yksi NHL-varaukseksi ja Liigan tähtiin, tai ainakin lähelle sitä, kuuluva on KalPan pakki Kim Nousiainen. Alle 18-vuotiaiden maailmanmestari varattiin Los Angeles Kingsiin viime juhannuksena neloskierroksella numerolla 119.

– Olin silloin Kuopiossa kotona. En sillä tavalla yllättänyt varauksesta, ehkä vähäsen. Tiedostin, että siellä oli jonkin verran kiinnostuneita, Nousiainen sanoo SuomiKiekko-sivustolle Lahdessa Pelicans-ottelun tauottua.

KalPassa Red Bull -kypärää kantava pelaaja pitää jalat maassa.

– Eipä niitä Kuopiossa ajattele. Ei varsinkaan sitä maailmanmestaruutta tai NHL-varausta tule ajateltua. Se oli hieno hetki ja iso juttu uralla eteenpäin, mutta nyt on pystynyt keskittymään sataprosenttisesti tähän liigakauteen.

Alkaneella sesongilla suurlupaus saanee ensimmäistä kertaa kunnolla vastuuta Liigassa. Viime kaudella pelaaja luuti kuudessa ottelussa tehoitta.

– Tämä on vasta ensimmäinen (kausi). Joten haluan keskittyä siihen koko ajan.

Pakottavatko NHL-varaus tai superlupauksen statukset onnistumaan illasta toiseen?

– Eivät. Jos varausta ei olisi tullut, niin sitten ei olisi tullut. Se ei periaatteessa vielä merkkaa mitään. Se on hieno juttu, mutta vaikka sitä ei olisi tullut, ei se olisi vaikuttanut tähän kauteen mitenkään.

– Tiesin, että aika varmasti jossain vaiheessa se tulee. Kun se tuli neloskierroksella, niin olin ihan tyytyväinen.

Nousiainen on pelannut KalPan takalinjoilla kauden jokaisessa yhdeksässä pelissä pistein 1+1=2. Pelicansia vastaan lauantaina ykkösparissa yhdessä Ryan Wilsonin kanssa luutinut Kings-varaus on kellottanut peliaikaa tällä kaudella hulppeasti reilut 20 minuuttia ottelua kohden.

Uran avausmaalin Nousiainen iski 20. syyskuuta JYPiä vastaan. Viime vuodenvaihteessa hän sivalsi Spengler Cupissa maalin, kun KalPa vei koko turnauksen voiton.

Uuden kauden alku on jättänyt ilmeisesti toivomisen varaa henkilökohtaisesta panoksesta puhuttaessa.

– No, syksy on ollut varmaan vähän samanlainen kuin koko joukkueella. On sellaisia pelejä, joissa mennään tosi hyvin ja kaikki onnistuu. Ja sitten joskus tulee huonompia jaksoja. Ihan ookoo on arvosana, jos pitäisi sanoa.

Uuden liigaviikkonsa tänään avaava KalPa keikkuu Liigassa vasta 12:nnella sijalla. Toisaalta kahdeksanteen sijaan on matkaa vain pinna.

– Meillä on hyvä joukkue, ja joka pelissä olemme pystyneet näyttämään sen, mihin pystymme parhaimmillamme. Nyt on ollut hakemista, kun kesken pelin on tullut huonoja pätkiä ja kaveri on päässyt rokottamaan aika kovalla kädellä.

KalPan tie vie tiistaiksi Poriin ja torstaiksi Vaasaan.

Tiistain liigakierros kello 18.30 alkaen:
Jukurit-JYP
Ässät-KalPa

LUE SYKSYN HAASTATTELUISTA MYÖS:
HPK:N VALTTERI PUUSTINEN – Vuosi sitten ”kukaan” ei tiennyt liigajoukkueen nykyisen kultakypärän nimeä – NHL-varaus liitää nyt Suomen ja maailmanmestarina: ”En olisi kyllä ikinä uskonut”

ILVEKSEN MATIAS MACCELLI – Suomalainen superlupaus takoi rapakon takana järjettömiä pisteitä – palasi Suomeen ja iski Tapparan reppuun neljä maalia: ”En itsekään välttämättä tuollaista alkua odottanut”

JYP:N JARKKO IMMONEN – Kypärätemppu! Leijonankonkarilta ja syvällä taapertavalta menenstyjälaumalta pelottava näyte – “On tullut huonoja hetkiä…”

LUKON LINUS NYMAN – Kanadassa tehokkaasti osunut nuorten kultaleijona saapui Liigaan puolisentoista vuotta sitten – on maamme suurimpia lupauksia: ”Totta kai niitä ja tehoja haluaa tehdä”

PELICANSIN TOPI JAAKOLA – Leijonakonkari oli sivussa käytännössä koko viime kauden – loistaa nyt murheiden jälkeen Liigan kärkipäässä: ”Olen tyytyväinen, että pelistä nauttiminen on kasvamaan päin”

TAPPARAN KRISTIAN KUUSELA – Liigan yksi kaikkien aikojen pistelingoista kuin viini vanhetessaan – viimeistään satumainen MM-kulta tehnyt urasta mielettömän tarinan: ”Up and downia”