Vuosi sitten ”kukaan” ei tiennyt liigajoukkueen nykyisen kultakypärän nimeä – NHL-varaus liitää nyt Suomen ja maailmanmestarina: ”En olisi kyllä ikinä uskonut”

HÄMEENLINNA. Viimeinen mennyt vuosi on ollut HPK-hyökkääjä Valtteri Puustiselle hullu. Pelaaja debytoi Liigassa noin vuosi sitten lokakuun alussa. Liigadebyytin jälkeen palkintokaappiin tarttuivat alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruus ja Suomen mestaruus. Lisäksi Puustinen napattiin juhannuksena NHL:ään seitsemännellä kierroksella numerolla 203.

– En olisi kyllä ikinä uskonut. Tulin Hämeenlinnaan B-junnuna, sieltä A:han ja sieltä viime kaudeksi Liigaan. En olisi uskonut, että kahdessa vuodessa pystyy tapahtumaan näin paljon, Pittsburgh Penguinsin varaus miettii Hämeenlinnassa SuomiKiekon haastattelussa Lukko-pelin tauottua.

Puustinen katsoo tulevaisuuteen silmät kirkkaina.

– Ihan kivoja juttuja, hommia on tehty ja jatketaan tekemistä. Varmaan hyviä asioita tulee vielä eteen.

Melkoisesta ilotulituksesta huolimatta jäät pysyvät nuorten maailmanmestarin, Suomen mestarin ja NHL-varauksen hatussa. Jo nyt pelaajalla on Liigan syksyltä kasassa pisteet 2+5=7, kun yhden kauden piste-ennätys on viime kaudelta mallia 10+3=13.

– Ei omiin tehopisteisiin saa jäädä kiinni. Yritän auttaa jengiä työnteolla voittamaan.

– Kun pääsee pelaamaan kärkikentissä ja ylivoimaa, niin ehkä pisteitä myös odotetaan.

Valtteri Puustinen voitti alkuvuodesta 2019 alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden. KUVA: Getty Images

Maanantaina Puustinen jäi pisteittä HPK:n 1-2-tappiossa Lukkoa vastaan.

– Oli iso tasonnosto Mikkelin peliin. Kentällä tuntui, että hallitsimme. Saimme luotuja paikkoja, mutta emme saaneet sisään.

– Kun saamme niistä paremmalla prosentilla sisään, niin pelit alkavat kääntymään voitoiksi.

Puustinen on henkilökohtaisesti osunut alkukaudesta oikeinkin hyvällä prosentilla. Sen todistavat tehot ja kultakypärä, joka ei vaikuta tekemiseen.

– Ei se muuta tekemistä. Teen niitä juttuja, missä olen hyvä. Tietysti jos pisteitä tulee, niin se on hyödyksi joukkueelle ja sitä kautta saa voittoja. Sehän on ihan hyvä juttu.

Puustinen ei ole huomannut, että kultakuuppa päässä tulisi erityisen vartioitu olo.

– Vastustaja saattaa iskeä ehkä vähän kovempaa, mutta en mitään sen kummempaa ole huomannut.

Pelaaja ei koe elävänsä pisteistä.

– Yritän kehittää itseäni kokonaisvaltaisemmaksi pelaajaksi, jotta pystyisin olemaan kentällä silloinkin, kun puolustamme johtoa. Enkä aina vaan silloin, kun pitäisi tehdä maali.

Jos on parikymppinen hyökkääjä kultakuuppansa kanssa näkyvä vastustajien silmissä, niin sitä samaa voisi kuvitella HPK:stakin. Puustisen mukaan tosin alkukauden pelejä on ihan samanlaista pelata kuin mitä muitakin matseja, vaikka joukkue hallitsevana mestarina askissa viilettää.

– On se samanlaista kuin muitakin matseja. Ihan sama ketä vastaan lähdetään, niin laitamme parasta pöytään. Voihan vastustajalla olla pieni ekstralatautuminen.

Kerho on jättänyt suurelle yleisölle ilmaan kysymysmerkkejä, kun koneet eivät ole ihan käynnistyneet odotetulla tavalla. HPK keikkuu Liigassa vasta 11:ntenä.

Puustinen ei kuitenkaan latistu.

– Emme hirveästi pelaa träppiä tai muuta, vaan annamme painetta. Yritämme parantaa sitä viime kauden hyökkäyspeliä, jossa olimme hyviä. Itse tykkään, Puustinen vastaa kysyttäessä pelitavasta.