[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Kaapo Kakko on suomalainen jääkiekkoilija, joka on esiintynyt hienosti kevään 2019 MM-kisoissa. Kesällä 2019 Kakko tullaan varaamaan NHL:ään joko toisena tai ensimmäisenä nimenä. Mutta kuka Kaapo Kakko todella on?

Tässä artikkelissa kerrotaan Kakon urasta ja siitä, minkälainen pelaaja hän on. Löydät muun muassa Kakon tilastoja, uran historiaa sekä esimerkiksi sen, mitä Kakosta on sanottu ja mitä Kakko on sanonut.

Sisällysluettelo

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”uutiset”][vc_column][vc_column_text]

Kaapo Kakko -uutiset

[/vc_column_text][td_block_11 tag_slug=”kakko-kaapo” limit=”3″ ajax_pagination=”load_more”][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”bio”][vc_column][vc_column_text]

Henkilötiedot

Kaapo Kakko
  • Syntymäaika: 13.2.2000 (18 vuotta)
  • Syntymäpaikka: Turku
  • Kansallisuus: Suomi
  • Pituus: 187 cm
  • Paino: 86 kg
  • Pelinumero: 24
  • Pelipaikka: Laitahyökkääjä, pystyy pelaamaan myös keskushyökkääjänä
  • Seura: TPS
  • Perhe: isä Petri Kakko, äiti ja pikkuveli
  • Esikuvat: Patrick Kane, Auston Matthews

Kaapo Kakon tilastot

[table id=12 /]

Kaapo Kakon saavutukset

Saavutukset
  • U18-MM-kulta (2018)
  • U20-MM-kulta (2019)
  • Aikuisten MM-kulta (2019)
  • BSM-sarjan tulokas (2017)
  • ASM-liigan tulokas (2018)
  • Liigan tulokkaiden paras maalintekijä (2019)

Lähde: Eliteprospect[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”kypara”][vc_column][vc_column_text]

Kuvia Kaapo Kakosta

Kaapo Kakko alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa vuonna 2018. Kuva: Jääkiekkoliitto
Kaapo Kakko iski tulokkaana Liigassa tehot 22+16=38 kaudella 2018-19. Kuva: Ilari Isotalo.
Kaapo Kakko juhli nuorten MM-kultaa vuoden 2019 MM-kisoissa Kanadassa. Kuva: Getty Images.
Kaapo Kakko on TPS:n kasvatti. Kuva: Ilari Isotalo.
Kaapo Kakko aikuisten MM-kisoissa keväällä 2019. Kuva: Getty Images.
Kaapo Kakko Leijonien paidassa MM-turnauksessa keväällä 2019. Kuva: Getty Images.
Kaapo Kakko kultamitali kaulassaan ja MM-pokaali sylissään. Kuva: Getty Images.
Kaapo Kakko nostaa MM-pokaalin ilmaan Bratislavassa keväällä 2019. Kuva: Getty Images.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”ura”][vc_column][vc_column_text]

Kaapo Kakon ura

Kaapo Kakko aloitti jääkiekon 7-vuotiaana TPS:ssä. Jääkiekkopiireissä Kakko tunnistettiin ja varhain, mutta suuremmalle yleisölle Kakko nousi otsikoihin 15-vuotiaana, kun hän teki TPS:n kanssa kolmivuotisen juniorisopimuksen. TPS:llä oli käsissään timantti.

Liiga-debyytti tuli jo 16-vuotiaana, kun hän pelasi 15. joulukuuta vuonna 2017 Ilvestä vastaan Ilkka Pikkaraisen ja Teemu Väyrysen kanssa samassa ketjussa.

Vaikka debyytti tulikin Liigan puolella, kausi 2017-18 meni vielä pääosin A-junioreiden puolella. Kakko teki hurjaa tulosta ASM-liigassa, sillä mies tehtaili 38 otteluun tehot 25+30=55. Liigan puolella Kakko nähtiin kuudessa ottelussa kaudella 2017-18. Kausi huipentui keväällä pelattuihin alle 18-vuotiaiden MM-kisoihin.

Kakko oli Pikkuleijonien pelillinen johtaja ja johdatti Suomen MM-kultaan. Finaalissa Kakko otti ensimmäisen, mutta ei viimeisen, niskalenkin USA:n joukkueessa pelanneesta kilpakumppanistaan Jack Hughesista.

Kakko ja Hughes olivat jo keväällä 2018 selkeitä ykkösnimiä vuoden 2019 NHL:n varaustilaisuutta silmällä pitäen. Alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa Kakko teki seitsemään peliin tehot 4+6=10. Hughes tosin nakutti turnauksessa enemmän tehopisteitä (5+7=12), mutta mestaruus meni Suomeen.

Kausi 2018-19

Kausi 2018-19 oli Kakon kohdalla todellinen läpimurtokausi suomalaisten kahvipöytien puheenaiheeksi. Kakko pelasi TPS:n paidassa upean tulokaskauden, minkä lisäksi nuorten MM-kisoissa mies loisti maailmanmestaruuden voittaneessa joukkueessa.

Liigassa meno oli hurjaa. Kaukalossa tulosta tuli siihen tahtiin, että Turun Gatorade Centerin vip-aitiot alkoivat täyttyä kykyjenetsijöistä. Samalla myös Kakon nimi alkoi löytyä jokaisesta NHL:n kesän 2019 varaustilaisuuden ennakkolistauksista. Kakko ja yhdysvaltalaishyökkääjä Jack Hughes olivat kaikissa listauksissa ensimmäisenä ja toisena.

Vuodenvaihteen kynnyksellä Kakko pääsi mukaan Nuorten Leijonien joukkueeseen alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin. Kakko pelasi hienot kisat tehden seitsemässä ottelussa kaksi maalia ja kolme syöttöpistettä. Toinen osumista oli vieläpä finaalin voittomaali. Ja jälleen Kakko jätti Hughesin nuolemaan näppejään finaalissa, kun Kakko johdatti Suomen kultaan.

Turnauksen jälkeen myös Winnipeg Jetsin maalitykki Patrik Laine kehui Suomen joukkuetta ja ennusti Kakosta NHL:n ykkösvarausta.

Hurja kausi jatkui nuorten kisojen jälkeen kotoisessa Liigassa. Kakko muun muassa rikkoi Aleksander Barkovin ennätyksen eniten maaleja alle 18-vuotiaana tehneenä Liiga-pelaajana. Liigan runkosarjassa tuli lopulta 22 maalia, joka oli tulokkaista eniten.

Pudotuspeleissä TPS:n alisuoritti, mutta Kakko kuului silti onnistujiin. Kakko teki viiteen peliin tehot 4+1. Se ei kuitenkaan riittänyt, sillä TPS putosi heti puolivälierissä tulevalle mestarille, HPK:lle.

Pitkä kausi ei vielä siihen loppunut. Kakko liittyi Liiga-kauden jälkeen nopeasti Suomen A-maajoukkueen leiriryhmään, josta muodostuisi lopulta MM-kisajoukkue. Kakko ei lähtenyt alle 18-vuotiaiden MM-kisoihin, koska halusi keskittyä Leijonien leiritykseen. Nopeasti kävi myös selväksi, että Kakko olisi todella vahvoilla päästä lopulliseen kisajoukkueeseen.

Kakon kilpakumppani Jack Hughes kävi nakuttamassa U18-kisoissa hurjat tehopisteet 9+11=20, mutta kultainen mitali jäi edelleen haaveeksi, kun USA sijoittui turnauksessa kolmanneksi. Lopulta Hughes valittiin myös USA:n A-maajoukkueeseen aikuisten MM-kisoihin.

Myös Kakko murtautui lopulta Leijonien MM-kisaryhmään. Leirityksen aikana miehen tilille merkattiin ensimmäinen A-maaottelu.

Aikuisten MM-kisat lähtivät Kakon osalta käyntiin, kuten superlahjakkuudelle sopii. Suomen melko tuntematon joukkue nappasi avausottelussa voiton kivenkovasta Kanadasta. Leijonien sankari oli tietysti 18-vuotias Kaapo Kakko, joka teki ottelussa kaksi maalia. Ensimmäinen osuma oli tyylinäyte miehen kyvyistä. Kakko pääsi läpiajoon ja harhautti kaatuessaankin Kanadan maalivahti Matt Murrayn.

– Luulin jo pysäyttäväni hänet. Mutta hän pystyi vielä ulottamaan itsensä pidemmälle. Se oli hienosti pelattu, Murray kehui ottelun jälkeen IIHF:lle.

Seuraavassa ottelussa Kakko tykitti hattutempun, kun Slovakia kaatui 4-2-lukemin. Slovakia-voiton jälkeen ei ollut epäselvyyttä siitä, kuka olisi Leijonien ykköspyssy kevään MM-kisoissa.

Tarina sai jatkoa myös Tanskaa vastaan MM-kisojen alkulohkon ottelussa. Leijonat otti vaikeuksien kautta 3-1-voiton, ja pelin sankari oli jälleen kerran Kakko. Nuori hyökkääjä löi upealla yksilösuorituksella ottelun tasoihin toisessa erässä. Sen lisäksi Kakko nappasi myös turnauksen ensimmäisen syöttöpisteensä Suomen 3-1-maaliin.

– Mutta herranjumala! Tämä on aivan sairasta! Kuinka tuo oli mahdollista? Ruotsin puolustajalegenda Staffan Kronwall hehkutti SVT:n TV-lähetyksessä.

Kakon pistetahti rauhoittui turnauksen edetessä ja samalla Leijonien joukkueesta nousi uusia vastuunkantajia. Suomi kaatoi puolivälierissä komeasti Ruotsin jatkoajan jälkeen. Välierissä vastaan tuli Venäjä. Kakko pelasi väkivahvasti myös Venäjää vastaan, vaikka pisteitä ei kertynytkään. Leijonat nappasi Marko Anttilan osumalla finaalipaikan.

Lopulta Kakko jäi MM-kisojen jatkopeleissä ilman pistemerkintöjä, mutta turnauksen päätteeksi miehen kaulaan ripustettiin aikuisten MM-kulta. Se oli kakolle jo kolmas MM-kulta reilun vuoden sisään. Voidaan hyvällä omatunnolla sanoa, että tähti on syntynyt.

Kakko teki lopulta ensimmäisissä aikuisten MM-kisoissaan 18-vuotiaana kymmenessä ottelussa tehopisteet 6+1=7.

Kaapo Kakko sairastaa keliakiaa ja diabetestä

Kaapo Kakko on huippulupaus, jolla on ollut hieman erilainen tie tähtiin. Kakolla todettiin 13-vuotiaana diabetes.

– Samalla verikokeessa löytyi keliakia, joka varmistettiin tähystyksessä. Se tuli yllätyksenä, koska minulla ei ollut oireita, Kakko kertoi Keliakialiiton haastattelussa.

Kakko on sanonut, ettei anna keliakian tai diabeteksen häiritä. Kakon mukaan hänen täytyy kiinnittää pelikavereitaan enemmän huomiota siihen, mitä syö. Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että leivonnaiset ja jotkut jälkiruoat ovat jääneet pois ruokavaliosta.

– Mutta olen koettanut miettiä, että pysyn paremmassa kunnossa ilman niitä. Hankalinta keliakiassa on, että joudun miettimään syömistä enemmän kuin muut pelikaverit – muut voivat napata pöydästä, mitä haluavat. Toinen asia on se, että joutuu varmistamaan usein ruuasta, onko se gluteenitonta, Kakko avasi.

Kakko ei suinkaan ole ainoa jääkiekkoilija, joka sairastaa diabetestä. Muun muassa nykyinen kiekkovalmentaja ja entinen pelaaja Kai Suikkanen sekä toisen polven NHL-kiekkoilija Max Domi sairastavat diabetestä. Keliakiaa sairastavia kiekkoilijoita on ollut ainakin julkisuudessa vähemmän. Suomalaisista ainakin vuoden 1995 maailmanmestari Juha Ylönen sekä ex-maalivahti ja nykyinen poliitikko Sinuhe Wallinheimo sairastavat keliakiaa.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”palkkatiedot”][vc_column][vc_column_text]

Kaapo Kakon palkka

Kuten olettaa saattaa, Kakon tienesteistä ei Suomessa pelatessaan ole juurikaan tietoa saatavilla. Toisaalta Kakon suurimmat tienestit ovat vasta edessä päin. Mitä todennäköisimmin Kakko tulee allekirjoittamaan mojovan tulokassopimuksen ensi kesänä, kun hänet varataan NHL:ään.

NHL:n tulokassopimuksissa on palkkakatto, mutta bonuksien avulla palkka voi nousta miljooniin euroihin. Esimerkiksi Patrik Laine tienasi tulokaskaudellaan bonuksien kanssa noin 3,575 miljoonaa euroa. Siihen päälle tulivat vielä mainos- ja yhteistyösopimusten myötä tulleet ansiot.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”sanottua”][vc_column][vc_column_text]

Kaapo Kakosta sanottua

– Kakko on valovuoden edellä Hughesia! Täällä jenkeissä kiva kuulla miten yritetään väkisin keksiä missä oma poika ois parempi, Pekka Jormakka kirjoitti Twitterissä.

– Huima pelaaja! Oli hyvä veto valmennukselta vähän rajoittaa haastatteluita tässä kohtaa. Tulee varmasti tekemään tärkeitä maaleja, ja maaliennätys on kisoissa tosi lähellä, Leo Komarov hehkutti NordicBetin tiedotteessa.

– Nousen ylös ja vain taputan, Ruotsin paidassa MM-kultaa 2013 voittanut Staffan Kronwall kommentoi.

– En mä tällaista voinut kuvitella. Mutta kukapa olisi? Että hän näin ratkoo pelejä. Mutta on mukava olla joukkueessa, missä on näin hyvä pelaaja. Puolustamisen suhteen ja pienten asioiden suhteen riittää vielä työmaata. Mutta silloin kun Kaapo saa kiekon, hän on kohtuullisen hyvä pelaaja. Maailmassa ei montaa vastaavaa ole. Kun hänellä on musta lavassa, taivas on rajana, Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen kommentoi MM-kisojen aikana SuomiKiekko-sivustolle.

– Hän pelasi tilanteen hienosti. Hän oli todella kärsivällinen. Luulin jo pysäyttäväni hänet. Mutta hän pystyi vielä ulottamaan itsensä pidemmälle. Se oli hienosti pelattu, Kanadan maalivahti Matt Murray kommentoi IIHF:lle Kakon tekemää upeaa osumaa Kanadaa vastaan MM-kisoissa.

– Huikea pelimies. Ihan varmasti hänellä on loistava tulevaisuus, jos vaan jaksaa tehdä hommia, ja varmasti jaksaakin. Hän on hyvä äijä. Vaikka hän onkin nuori, niin ei hän vetäydy omiin oloihin tai mitään. Hän uskaltaa olla oma itsensä, ja kaikkihan me täällä samanlaisia pelimiehiä ollaan iästä riippumatta, Leijonien hyökkääjä Toni Rajala kertoi SuomiKiekko-sivstolle.

– Seurasin NHL:n varauslottoa. Näin koosteita Hughesista ja sanoisin, että hän muistuttaa Patrick Kanea tai Clayton Kelleriä, jotka ovat pieniä ja taitavia pelaajia. Kakko oli taas iso ja myös taitava. Pidän Kakosta enemmän, koosteiden perusteella hän yllätti minut. Hughes tekee paljon pisteitä, mutta Kakko taas pelaa miehissä ja tekee kaikkea siellä, New York Rangersin hyökkääjä Pavel Butshnevitsh sanoi venäläislehti Championatin haastattelussa.

– Onnittelut Nuoret Leijonat. Ja Kaapolle terveisiä, että maanantaina nuoriso aloittaa extra-jäällä klo 8.45, TPS-hyökkääjä Jonne Virtanen kirjoitti Twitterissä, kun Nuoret Leijonat voittivat MM-kultaa tammikuussa 2019.

– On aina todella vaikeaa pelata Suomea vastaan. Heillä on usein niin loistavia laukojia. Heillä on riveissään NHL:n tuleva ykkösvaraus. Nuori maaginen pelaaja, jolla on loistava laukaus. Pari vuotta sitten Patrik Laine oli täällä – nyt meitä piinaa Kaapo Kakko, Tanskan maalivahti Sebastian Dahm kehui SuomiKiekko-sivustolle Kakon upeaa 1-1-tasoitusta MM-kisoissa Tanskaa vastaan.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”kommentit”][vc_column][vc_column_text]

Kaapo Kakon kommentteja ja haastatteluja

– Tuntui vähän toiselta, kuin Turussa tällä kaudella, vaikka sielläkin on huudettu. Ehkä tämä on kuitenkin eri juttu, kun on enemmän faneja huutamassa, Kakko kommentoi Kanada-voiton jälkeen MM-kisoissa.

– Olen vaan nauttinut peleistä. Hienoa on ollut päästä pelaamaan ja muutenkin olemaan hallilla. Tässä on ollut kaikennäköistä haastattelua ja hommaa. Ne on hoidettu alta pois huolella ja nautittu hommasta jäällä. Totta kai näytönhaluja on tullut lisää. Paljon on tietysti ollut puhetta mediassa. Nyt oli se, että (minulla olisi) eniten maaleja alle 18-vuotiaista. Kyllä minä sen tiedostin ennen peliä, että yksi pitäisi tehdä, Kakko mietti SuomiKiekko-sivuston haastattelussa Liigan runkosarjan palkitsemistilaisuudessa.

– Minulla ei ole mitään oikeita paineita. On upea mahdollisuus päästä pelaamaan hyvin Suomen pääsarjassa. Minun tulee näyttää, että voin olla ykkösjätkä siellä, Kakko kommentoi NHL:n virallisten verkkosivujen haastattelussa marraskuussa 2018.

SuomiKiekko haastatteli Kakkoa turnauksen jälkeen, kun joukkue saapui Helsinki-Vantaan lentokentälle 27. toukokuuta. Voit katsoa koko haastattelun alta tai tästä linkistä.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”raikkonen_somessa”][vc_column][vc_column_text]

Kaapo Kakon Instagram-tili

[/vc_column_text][td_block_instagram custom_title=”@kaapokakko” instagram_id=”kaapokakko” instagram_images_per_row=”4″ instagram_number_of_rows=”2″][/vc_column][/vc_row]