Liigan runkosarja on viimein tullut päätökseensä ja pudotuspelit pääsevät vauhtiin lauantaina. 60 otteluun mahtui jälleen runsaasti mielenkiintoisia käänteitä, läpimurron tehneitä pelaajia ja odotukset alittaneita pelureita. SuomiKiekko-sivusto päätti rankata pudotuspelejä odotellessa kiekkoilijat molemmista ääripäistä.

Tässä artikkelissa keskitymme odotukset ylittäneisiin hyökkääjiin. Arvioissamme kiinnitimme huomiota pelaajan rooliin sekä tehtyyn tulokseen.

5. Ville Leskinen, Kärpät

Kärppien kovista kovin pisteiden valossa.

Alle 20-vuotiaiden maailmanmestari pelasi itsensä taatusti viimeistään tällä kaudella tarkkailijoiden mieliin. Leskinen sivalsi kauden 58 pelissä 57 pinnaa (29+28), myös Leijonien paidassa Euro Hockey Toureilla tahti oli väkevä. Hyökkääjä osasi sopeutua pelin vaatimaan tapaan niin kotimaassa kuin kansainvälisilläkin kentillä.

Peliaikakeskiarvoon (17.20) nähden tehotilaston lukema +31 on luokkaa hävytön. Leskinen otti 58 pelin aikana vain 21 maalia omiin tasakentällisin. Se kertonee sopeutumisesta kaiken oleellisen.

Jos joku piti pistepörssissä tiukasti kakkoseksi jääneen hyökkääjän siirtymistä aikoinaan Sportista Kärppiin kyseenalaisena, niin ei varmasti pidä enää.

4. Aleksi Heponiemi, Kärpät

Ennen kautta Heponiemen yllä oli kysymysmerkkejä etenkin pienehkön koon (180 senttiä, 70 kiloa) takia. Se ei kuitenkaan koitunut millään tavalla kohtaloksi, eikä kaukalonkaan koon muuttuminen vaikuttanut.

Heponiemeen pätee siinä mielessä samat sanat kuin joukkuekaveri Leskiseen, että hänkin osasi sopeutua ruutuun kuin ruutuun. Vaikka nuorella oli allaan pari kautta rapakon takana pohjoisamerikkalaisissa kaukaloissa, otti hän myös Liigan isommat askit hyvin haltuunsa.

Suurlupauksen tekeminen oli ikään (20) ja ensimmäiseen liigakauteen nähden uskomattoman kypsää. Heponiemi komennettiin koko kaudella jäähylle vain neljästi (8 minuuttia).

3. Malte Strömwall, KooKoo

Pistepörssin voitto KooKoon tasoisessa joukkueessa – kaikella kunnioituksella kouvolalaiset! – on todella kova temppu. Strömwall takoi kauden aikana 30 maalia ja 57 pinnaa. Osumista 17 syntyi ylivoimalla uskomattoman laukauksen ansiosta.

Se on kuitenkin ehkä kaikkein upein asia, että ruotsalainen jaksoi painaa, vaikka hänet leimattiin ties minkäänlaiseksi itsetyydyttäjäksi, ja että KooKoon jatkohaaveet valuivat käsistä hyvän ajan ennen 60. peliä. Tekemisestä ei tingitty tippaakaan, vaikka kesäloman alkaminen oli tiedossa.

Kuten tämä tuuletus kauden loputtua näyttää, maistui pistepörssin voiton sinetöiminen nähtävästi todella herkulliselle. Tuuletus osoittaa sen, että ruotsalaisella taitaa olla tervettä halua takoa pinnoja ja ajatella itseään, mutta kyllä hän osoitti kauden aikana myös nöyryytensä.

Yleensä terveellä nestepäisyydellä varustetut hyökkääjät keikkuvat pistepörssien kärkipäässä sarjasta riippumatta.

Mainittakoon sekin, että ruotsalainen sai myös esimerkiksi loistavasti runkosarjan lopussa pelanneen Joonas Odenin näyttämään paremmalta ja paremmalta.

Kultakuupalta todella kova näyttö maailmalle niin pelillistä kuin henkistä kapasiteettia tuijottamalla.

2. Kaapo Kakko, TPS

Moni piti TPS-pelaajaa ennen kauden alkua yhdysvaltalaisen Jack Hughesin varjossa ensi juhannuksen draftin ykkös- ja kakkosvarauksia mietittäessä. Vaan ei pidä enää.

Nuorten maailmanmestaruuden ratkaissut taituri on nostanut osakkeitaan sekä liigapelien että kansainvälisten otteidensa ansiosta.

Hyökkäyspään pelisilmä on sitä luokkaa, että välillä jopa muut TPS-soturit ovat näyttäneet olleen ulapalla Kakon maagisten oivallusten takia. Vasta 18 vuotta täyttänyt Kakko on pelannut Liigassa 18 minuutin keskiarvolla ilman suurempia hasardeja.

Jos Kakko nousee ykkösvaraukseksi, tekee hän suomalaista NHL-historiaa. Ketään sinivalkoista ei ole koskaan aiemmin napattu taalajäille ykkösenä.

Kova!

1. Teemu Turunen, HPK

Hämeenlinnalaisten ruumiillistuma. Jos on Kerho ollut yllättäjä ja pirteä illasta toiseen, niin aivan samaa voi sanoa myös Turusesta. Ei pienintäkään radikaalia notkahdusta väkevän kauden aikana.

Hyökkääjän suurimmat vahvuudet olivat nimenomaan tasaisuus, pisteiden takominen ja monipuolisuus: Ensinnäkin pisin pisteetön putki käsitti kolme ottelua.

Monipuolisuutta kuvasti Turusen osalta tärkeimmän, eli hyökkäyspään onnistumiset. Hyökkääjä iski ylivoimahäkkejä, voittomaaleja, alivoimaosumia ja niin edelleen.

Kolmatta kauttaan Liigassa pelaava hyökkääjä paransi piste-ennätystä yli 20 napsulla – nyk. 20+34=54, ent. 17+15=32.

Erityismaininta: Miska Miettisen ja Toni Tuomalan yhteistuumin tekemässä listassa lähelle top 5 -paikkoja pääsivät myös HPK:n Jere Innala, Sportin Antti Kalapudas ja ja Kärppien Nicklas Lasu.

Lue artikkelisarjan muut jutut:
Tässä ovat TOP 5 -riman alittaneet puolustajat
Tässä ovat TOP 5 -riman ylittäneet puolustajat
Tässä ovat TOP 3 -riman ylittäneet maalivahdit
Tässä ovat TOP 3 -riman alittaneet maalivahdit
Tässä ovat TOP 5 -riman alittaneet hyökkääjät