NHL-paikkaa kyttäävä suomalaislupaus herättää hämmästystä – valmentaja: ”Hän löytää keinon”

© Kuva: Getty Images

Chicago Blackhawksin viime kesänä ensimmäisellä kierroksella varaama puolustaja Henri Jokiharju on ihmeellinen pelaaja. Ainakin, mikäli hänen valmentajaansa uskoo.

Suomalaispuolustaja oli pari vuotta sitten NHL-skouttien tutkalla, mutta kukaan ei puhunut hänestä ykköskierroksen varauksena. Lisäksi hän aloitti ensimmäisen kautena WHL-seura Portland Winterhawksin kolmannessa pakkiparissa, mutta oli noussut joukkueen toiseksi tärkeimmäksi puolustajaksi kauden loppua kohti.

Viime kaudella suomalainen oli joukkueen tärkein puolustaja, joka sai runsaasti peliaikaa kaikissa pelitilanteissa. Hän pelasi usein keskimäärin joka toista vaihtoa.

– Henri löytää aina keinon. Kun otimme hänet Portlandiin, hän pelasi viidentenä tai kuudentenena puolustajana. Seuraavana vuonna hän pelasi nuorten maajoukkueessa. Kukaan ei puhunut hänestä ykköskierroksen varauksena, mutta seuraavaksi Chicago astui esiin ja nappasi hänet, Jokiharjun valmentajana toiminut Kyle Gustafson hämmästeli Chicago Tribunen haastattelussa.

Erityisesti Jokiharju on kehittynyt päätehtävässään puolustamisessa. Se saattaa olla käänteentekevä ero, joka vie hänet NHL:ään.

– Pienenä puolustajana hänen mailankäyttönsä, miten hän pysyy mukana ja puristaa vastustajat ulos, se on todella aliarvostettua hänen pelissään. Ne ovat kaikki puolustuspeliin liittyviä asioita, jotka hänen pelissään jäävät huomaamatta.