Jääkiekko- ja Leijona-legenda Veli-Pekka ”Vellu” Ketola uskoo, että Suomi voi voittaa tämän vuoden olympialaisten jääkiekkoturnauksessa historiansa ensimmäisen olympiakullan.

Leijonien kapteenina kaksissa MM-kisoissa ja kahdessa Kanada Cupissa toiminut Ketola, 70, perustaa näkemyksensä Leijonien vankkaan ammattimaisuuteen.

– Suomen yhtenäisyys ja ammattimaisuus voi olla turnauksessa jopa omaa luokkaansa. Kanadan ja USA:n joukkueet on kerätty vähän sieltä täältä, eikä niillä ole yhtä vahvaa yhteistä historiaa kuin Suomella on. Venäläiset näyttivät heti avauspäivänä, mitä heidän touhunsa voi parhaimmillaan tai pahimmillaan olla.

– Tshekin lasken mentaalisesti nykyään vähän samaan kastiin kuin venäläiset. Ja Ruotsin joukkue ei ole mielestäni yhtä kova kuin Suomen, Ketola analysoi SuomiKiekko.comille.

Olympialipun alla pelaava Venäjän olympiaurheilijoiden joukkue (OAR) hävisi turnauksen avauspäivänä yllättäen Slovakialle maalein 2–3. USA:n tappiota Slovenialle samoin lukemin voi pitää jopa sensaationa.

[nosto tasoitus=”oikea”]”Leijonat ei ole kisoissa keräilemässä muiden maiden pipoja.”[/nosto]

– Olympialaisissa on paljon häiriötekijöitä ympärillä. Avauspäivä oikeastaan vain vahvisti ennakkokäsitystäni siitä, että tässä turnauksessa voi tapahtua mitä vain. Uskon vakaasti, että Suomi on liikkeellä ehkä jopa kaikkein ammattimaisimmalla mentaliteetilla. Leijonat ei ole kisoissa keräilemässä muiden maiden pipoja, Ketola heittää värikkääseen tyyliinsä.

– Suomi on liikkeellä vahvalla ryhmällä. Siellä on kokemusta ja ammattimaisuutta, ja nämä nuoretkin pojat, Heiskaset ja Tolvaset, ovat aivan huippuluokan pelaajia, Ketola korostaa.

Ketola uskoo, että PyeongChangissa voidaan tehdä suomalaista jääkiekkohistoriaa.

– Suomi on kisoissa aivan kärkipäässä, Ketola naulaa.

Ketola pelasi Leijona-paidassa kahdet olympialaiset, 1968 Ranskan Grenoblessa ja 1972 Japanin Sapporossa. MM-kisoissa Ketola edusti Suomea kuudesti, Kanada Cupissa vuosina 1976 ja 1981. A-maaotteluja Ketolalle kertyi yhteensä 183, ja näissä tehopisteet 60+45=105.

Suomen mestaruuden Ketola voitti Ässissä 1971 ja 1978. Vuonna 1974 Ketola ja Heikki Riihiranta lähtivät ensimmäisinä suomalaispelaajina ammattilaisiksi Pohjois-Amerikkaan, WHA-liigan Winnipeg Jetsiin. Joukkue voitti WHA:n mestaruuden 1976. Ketola pelasi myös 44 NHL-ottelua Colorado Rockiesissa kaudella 1981–82 tehoilla 9+5=14.

Ketola kommentoi PyeongChangin olympialaisten aikana Leijonien otteita SuomiKiekko.com -sivustolla.