NHL:ssä on esitetty kauden mittaan kovaa kritiikkiä kolmelle säännölle tai sääntöuudistukselle. Kohuttu aloitussääntö, jossa aloittajien asento on määritelty paljon entistä tarkemmin, on kohdannut suurta vastustusta.

Myös valmentajien haastomahdollisuus paitsiotilanteissa sekä maalivahdin häirintään liittyvissä tilanteissa on ollut jatkuvana puheenaiheena.

Paitsiohaastot ovat puhuttaneet sen takia, että videolta tarkistettavissa tilanteissa usein haljotaan hiuksia, ja tilanne on kaiken lisäksi saattanut tapahtua paljon ennen maalin syntymistä.

– Olemme nähneet lukuisia vihellyksiä, joissa pelaaja on ollut millimetrin paitsiossa 45 sekuntia ennen maalin syntymistä. Sillä ei ole kovin suurta vaikutusta maalin syntyyn, esimerkiksi Edmonton Oilersin tähtihyökkääjä Connor McDavid pohti kanadalaisen TSN-sivuston mukaan aiemmin julkaisemassamme jutussa.

Nyt näistä kolmesta säännöstä tapetilla on kuitenkin maalivahtien estäminen ja nimenomaan niihin liittyvät haastot. Kauden mittaan nähty monta tilannetta, joissa ottelun erotuomarit tutkivat haaston jälkeen tabletteja minuuttitolkulla – ja silti tuomio jää kiistanalaiseksi.

Nyt NHL on puuttumassa tähän epäkohtaan, mutta perin erikoisella tavalla: rajaamalla aikaa, jonka tuomarit voivat käyttää tilanteen tutkimiseen tabletilta.

All Star -viikonlopun aikana NHL:n jääkiekkotoimintojen johtaja Colin Campbell isännöi tapaamista, johon osallistui valmentajia, GM:iä, tuomareita ja muita laji-ihmisiä keskustelemaan haastoista.

– Tapaamisessa keskusteltiin siitä mahdollisuudesta, että tuomarien käyttämää aikaa tilanteen tarkastelemiseen tabletilta rajattaisiin, Sportsnetin toimittaja Chris Johnston kertoi Hockey Central -ohjelmassa.

Muutosehdotus on sikäli yllättävä, että päinvastoin luulisi, että perinpohjainen perehtyminen tilanteeseen lisäisi mahdollisuutta tuomita tilanne oikein. Toisaalta nämä tilanteet venyttävät otteluita entisestään, ja on myös arveltu, että tuomarit keskittyvät tablettisessionsa aikana liikaa pelin kannalta epäolennaisiin pikkuseikkoihin.

Sportsnet nosti esiin esimerkiksi Toronton Auston Matthewsin (kuvassa) joulukuun 22. päivä tekemän maalin Colorado Avalanchea vastaan.

– Tänään joku teko voidaan tulkita maalivahdin estämiseksi, mutta huomenna ei. Kun näitä tilanteita vertailee, niistä on välillä vaikea löytää järkeä, Matthews kommentoi All Star -viikonlopun aikana.

Myös Toronton päävalmentaja Mike Babcock palasi kyseiseen maaliin. Hän kertoi muidenkin pääavalmentajien olleen tuomiosta ymmällään.

– Sain tekstiviestejä varmaan puolelta NHL-valmentajista, ja he sanoivat, että tilanteesta olisi pitänyt tuomita maali. Jos me valmentajat emme tiedä, miten tilanteet tulkitaan, kukaan ei tiedä, Babcock jyrähti.

Vain muutama päivä Matthewsin maalin jälkeen McDavidilta hylättiin potentiaalinen jatkoajan voittomaali maalivahdin estämisen takia.

– Uskoisin, että kaikki haluavat asian olevan musta tai valkoinen. Kaikki haluavat tietää, mikä on maalivahdin estämistä ja mikä ei, McDavid naulasi.