Ruotsalaismaalivahti Henrik Lundqvist torjui viime yönä joukkueelleen New York Rangersille 5–1-voiton Philadelphia Flyersista.

Ei siitä sinänsä uutiseksi ole, sillä voitto oli Lundqvistin upean NHL-uran 425. voitto ja tämän kauden kahdeskymmenes.

Mutta juuri tuo jälkimmäinen tasaluku tekee voitosta merkittävän ja historiallisen. Lundqvistista tuli NHL:n historian ensimmäinen maalivahti, joka on torjunut 13:lla ensimmäisellä NHL-kaudellaan vähintään 20 voittoa.

Tämä ei ole ensimmäinen eikä viimeinen kerta, kun Lundqvist kirjoituttaa nimensä NHL-historiaan. Eikä mies yritäkään väittää, etteikö tällaisilla saavutuksilla olisi mitään merkitystä.

– En aio valehdella teille. Joka kerta, kun sanotaan ”ensimmäinen kerta NHL:n historiassa”, se tuntuu erittäin siistiltä, sillä NHL on ollut olemassa jo jonkin aikaa, Lundqvist viittasi käynnissä olevaan NHL:n 100-vuotisjuhlakauteen nhl.comin haastattelussa.

– Olen toki tehnyt kovasti töitä, mutta kuten olen aina sanonut, on ollut suuri kunnia ja ylpeydenaihe saada pelata useiden upeiden pelaajien kanssa. Ensimmäiset viisi kuusi vuotta sain pelata todellisten legendojen kanssa. Hyviltä pelaajilta oppii aina uutta, Lundqvist pudotteli.

Myös Rangersin päävalmentaja Alain Vigneault yltyi ylisanoihin kehuessaan maalivahtiaan.

– Hyvät pelaajat tekevät myös valmentajista hyviä. Ja hyvät maalivahdit ovat siinä suuressa osassa, ei epäilystäkään. Olen ollut onnekas, että minulla on ollut niin hyviä maalivahteja. ”Hank” on todellinen ammattilainen. Hänen valmistautumisensa ja kykynsä sopeutua peliin ovat iso tekijä hänen menestyksessään, Vigneault kommentoi.

Viime yön voitosta, kuten koko urastaan, Lundqvist jakoi kunniaa koko joukkueelle.

– Koko joukkue pelasi viisaasti. Tämä oli paras puolustuspelimme aikoihin, ja samalla teimme viisi maalia. Tämä asia meidän pitää viedä mukanamme seuraavaan peliin, Lundqvist totesi.