Super-Marko, Mörkö-Marko vai Olympia-Marko? – Kulttipelaaja yli kahden metrin verran Etelä-Korean koneessa

© Kuva: Juha Tamminen

HELSINKI. Somekupla vai ei, mutta syksyn aikana kulttipelaajan lempinimi on ollut hukassa.

Super-Marko?
Mörkö-Marko?
Olympia-Marko?

Vai kenties kollegan Tuomas Heikkilän kaavailema Super-Mörkö?

– Aika mielenkiintoisia vaihtoehtoja kaikki, Leijonien hyökkääjä Marko Anttila naureskelee SuomiKiekko-sivustolle.

– Ehkä mä tykkään siitä Mörkö-Markosta eniten. Se kuvastaa varmaan aika hyvin sitä, miltä näytän tuolla jäällä. Pitkä mies ja yrittää painaa täysillä koko ajan. Toivottavasti se lempinimi tulee siitä pelityylistä, osuu nimittäin ihan kohdalleen, 201-senttinen hyökkääjä pyörittelee hymyissä suin.

Eli Mörkö-Marko pohjaksi. Super-Mörkö tai Super-Marko silloin kun kulkee oikein lujaa, ja Olympia-Marko, kun paikka Etelä-Korean kisakoneessa varmistuu?

– Se nimike voi kehittyä aika hyvin. Eletään nyt sillä Mörkö-Markolla – se kelpaa oikein hyvin, Lempäälän jätti hymyilee.

Torstain Venäjä-ottelussa oli hauska seurata sitä, miten yleisö tuntui elävän vahvasti Anttilan suorituksissa mukana. Kaukalossa oli superlupauksia Eeli Tolvasen ja Miro Heiskasen johdolla, mutta juuri Anttilan liikkeet aiheuttivat kohahduksia.

– Kyllähän tuo lämmittää mieltä. Katsojat näkevät selvästi sen, että joukkueessa on erilaisia rooleja. Joku pelaaja ei välttämättä ole aina ihan sieltä taitavimmasta päästä, mutta kovalla työnteolla ja aktiivisuudella voi saada sellaista näyttävyyttä otteisiin, Anttila pohtii positiivisen katsojapalautteen saloja.

Tällä hetkellä Anttilan itseluottamustaso on hyvin korkealla. Joukkueena Jokerit on esiintynyt erittäin hyvin KHL:ssä. 32-vuotias Anttila taas on kantanut merkittävää roolia narripaitojen ryhmittymän keskellä.

– Eniten mieltä lämmittää se, että ollaan pystytty pelaamaan joukkueena niin hyvin. Vaikka meillä on ollut ihan ymmärrettävästi rotaatiota kovan alkukauden keskellä, ja ketjukaverit ovat muuttuneet välillä, niin itse peli on pysynyt ehjänä. Se antaa myös henkilökohtaisesti paremman mahdollisuuden onnistua, kun joukkue on pelannut niin hyvin. Sitä kautta se itseluottamus kasvaa.

– Ja totta kai siellä pohjalla pitää olla terve itseluottamus – pitää luottaa itseensä. Tässä lajissa ei vain voi oikein luottaa muuhun. Jos et luota itseesi, niin sitten olet vaikeuksissa. Hyvä alkukausi on kieltämättä alla ja siitä on hyvä jatkaa eteenpäin, Anttila tuumaa iloisin mielin.

Torstain tehomies

Aivan Karjala-turnauksen alla Jokerit kävi vierasreissulla Venäjän itäosissa, kaukana, kaukana Suomesta. Tämä ei kuitenkaan paljoa tuntunut, kun komennus kävi Leijona-paitaan.

– Ei tästä tule mitään väsymystä ainakaan. Päinvastoin, tämä komennus tuo lisää energiaa. On aika hienoa, kun pääsee Suomessa pelaamaan maaotteluita. Tämmöisiä mahdollisuuksia ei kuitenkaan tule joka kausi vastaan. Muuta kuin tämän Karjala-turnauksen osalta. Silloin kun pääsee tänne, niin pitää nauttia tästä hommasta. Kyllä tämä tuo enemmän energiaa kuin ottaa, Anttila fiilistelee Hartwall Arenan käytävillä.

Torstaina Venäjää vastaan Anttilan, Mika Niemen ja Antti Pihlströmin ketju oli Suomen parhaimmistoa.

Yhteiset kokemukset näkyivät taustalla. Anttila itse taas oli vahvasti pelin ytimessä kiinni.

– Kyllähän tuossa taustalla helpotti se, että ollaan pelattu melkein koko syksy yhdessä. Oli hyvin tiedossa se, mitä yritetään tehdä ja mitä tavoitellaan. Energiamäärään olen tyytyväinen. Sen pitää säilyä samanlaisena jatkossakin.

Anttila itse oli torstain tehopelaaja, sillä hän oli alustamassa kahta Leijonien kolmesta osumasta.

Toisessa erässä kiekko päätyi hänen ja Pihlströmin kautta superlupaukselle Miro Heiskaselle, joka tykitti A-maajoukkueuransa avausmaalin. Kolmannessa erässä Atte Ohtamaa pamautti riparikiekon sisään Anttilan laukauksen jälkeen.

Anttilan ilta oli saada vielä kirsikan kakun päälle, kun hän pääsi yrittämään maalintekoa tyhjään maaliin. Siniviivan kupeesta tullut yritys osui kuitenkin sivurautaan.

– Tehoja kun tulee, niin onhan se aina mukavaa. Muutamia paikkoja annettiin vastustajalle, mutta ei tuohon jäänyt niin hurjan suuria kehityskohteita. Pientä hienosäätöä, niin saadaan vielä parempia asioita aikaiseksi, Anttila tuumasi itsevarmana.

Pyeongchang, se mielessä on

Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki on puhunut moneen otteeseen siitä, miten Euroopassa pelaaville pelaajille avautui aivan uudenlainen sauma päästä mukaan olympialaisiin NHL:n päätöksen myötä.

Anttilan jos jonkun kohdalla tämä konkretisoituu.

– Hän oli erittäin hyvässä iskussa jo viime keväänä. Anttila on ollut aivan johtavia pelaajia Jokereissa ja täällä häneltä nähtiin lisää niitä vahvoja otteita. Mun mielestä hänen otteissa on näkynyt jatkumoa. Hän on hyvässä tilassa, niin henkisesti kuin fyysisesti, Marjamäki mietti yhdestä vahvasta olympiaehdokkaasta.

Torstaina Anttila oli isossa roolissa, kun Leijonat onnistui nollaamaan Venäjän KHL-tähtien pyörittämän ylivoiman. Erikoistilanteiden aikana kolossihyökkääjä loi jopa muutamia vaarallisia tekopaikkoja toiseen päätyyn.

– Hän antoi vahvoja näyttöjä Venäjä-pelissä. Tuollaista erikoisosaamista arvostetaan joukkueessa, Marjamäki viittasi Anttilan alivoimapelaamiseen.

Itse olympia-aihe on kutkuttava myös Anttilan omasta mielestä.

– Se on ollut vähän mysteeri Euroopassa pelaaville pelaajille. Naganosta lähtien on ollut tiedossa se, että suurin osa olympialaisiin matkaavista pelaajista tulee NHL:stä. Suomella on kuitenkin niin paljon pelaajia siellä, että täältä on vaikea päästä mukaan.

– Nyt tämä uusi kuvio on tuonut varmasti entistä enemmän motivaatioita monille täällä Euroopassa. Tähtäin on ollut Etelä-Koreassa ja se on tuonut lisää intoa siihen päivittäiseen tekemiseen. Sitä yrittää antaa vain parhaat mahdolliset näytöt. Se riittää, jos se on riittääkseen.

Todellisuudessa fakta on se, että Anttila on omassa roolissaan hyvin ohittamaton valinta olympialaisiin. Euroopassa pelaavista pelaajista hän, Pihlström ja Joonas Kemppainen ovat aivan timanttisen tärkeitä palasia alivoimapelin puolelle. Samalla Anttila tuo valtavasti energiaa, vääntövoimaa ja tarvittaessa myös fyysisyyttä nelosketjun puolelta.

Koko Jokereiden yhdistelmä (Pihlström-Niemi-Anttila) on pelannut niin vahvaa yhteispeliä, että heistä on vaikea kieltäytyä yhteisenä pakettina.

Myös Anttila itse perkaa olympiamahdollisuuksiaan varsin optimistisen kaavan kautta.

– Päivittäiseen tekemiseen voi olla tyytyväinen. Itse peleissä olen saanut itsestäni kovan panoksen irti niin tunnetasolla kuin koko pelin osalta. Totta kai se lämmittää mieltä.

– Toki tässä on vielä aika paljon pelejä jäljellä ennen olympialaisia. Pitää vain pystyä pitämään nykyinen vire yllä ja taistella niitä huonompia hetkiä vastaan. Mutta onhan tämä hienoa aikaa pelaajan näkökulmasta, Anttila nyökkäilee.

Ilari Savonen, Helsinki
Twitter: @ilarisavonen


Parempaa kuin nuuska: Nikotiinipussit

  • Nuuskassa on jopa 10 kertaa enemmän nikotiinia kuin nikotiinipusseissa.
  • Valitse suosikkisi raikkaista makuvaihtoehdoista.
  • Nuuskan haitat pois nikotiinipusseilla.