Entinen jääkiekkoilija Jarkko Ruutu tuli suomalaisille tutuksi kovista otteistaan ja isoista jäähymääristä. Sveitsissä pelaajauransa kauteen 2014-15 päättänyt hyökkääjä kerkesi myös menestyä, voittihan hän kaksi olympia- ja kolme MM-mitalia.

Nyt hän toimii Columbus Blue Jacketsin kehitysvalmentajana kolmatta kauttaan. Joukkueen varaamia pelaajia työssään tapaavalle Ruudulle kertyy vuodessa matkapäiviä arviolta 150.

Ruutu kertoi NHL.comin suomenkielisen sivuston haastattelussa taannoin, että yksiselitteisesti tavoite on saada nuoria taalajäille, kiinni unelmiinsa.

– Isommassa kuvassa tavoite on tietysti se, että jätkät pääsisivät NHL:ään ja elämään unelmaansa. Viime vuosina on ollut pari tapausta, jotka ovat päässeet suoraan pelaamaan NHL:ään. Se on kova juttu, kun tietää, kuinka kovan työn takana se on ja miten iso asia se heille on. Se on tämän työn suola, Ruutu luetteli sivuston haastattelussa.

Ruudun työ on tärkeää, ja toisaalta vaativaa. GM Jarmo Kekäläisen remmiin kuuluva suomalainen työskentelee kuitenkin nuorten kanssa – eli sellaisten pelaajien, joiden mieli saattaa ailahdella, kokeneempia helpommin.

– Yritän muistuttaa, että välillä tulee hyviä ja välillä huonoja hetkiä. Se kyllä kääntyy, kun laitat itsesi likoon. Taidot eivät häviä minnekään yhdessä yössä.

– Välillä nuori luulee itsestään vähän liikoja, ja seuraavaksi tuleekin se huonompi vaihe. Sitten ollaan maansa myyneitä. Tärkeää on löytää tasapaino ja ymmärrys omasta tekemisestä.

Työn upeimpia puolia ei ole vaikea löytää. Kun onnistumisia tulee, myös Ruutu saa hymyn kasvoilleen.

– Parhaat fiilikset saan päivittäin siitä, kun näen, että jätkät onnistuvat. Olen niin innoissani heidän puolestaan, Ruutu hehkutti.