HELSINKI. Viime viikolla KHL julkaisi rajun uhkauksen, jonka mukaan se on valmis vetäytymään olympialaisista, mikäli venäläiset joutuvat urheilemaan neutraalin lipun alla.

Taustalla on uusi doping-skandaali, jossa kansainvälinen olympiakomitea KOK päätti sulkea kaksi venäläishiihtäjää (Aleksandr Legkov ja Jevgeni Belov) kokonaan ulos olympialaista. Tuoreiden doping-rikkomusten myötä on epävarmaa, saako Venäjä maana osallistua tuleviin olympialaisiin.

KHL:n mahdollinen vetäytyminen näkyisi rajusti jääkiekon olympiaturnauksessa. KHL-pelaajat kun ovat pääosassa useiden maiden joukkueissa. Varsinkin nyt, kun NHL-pelaajat eivät ole mukana.

Esimerkiksi Karjala-turnauksessa Suomen joukkueessa on mukana peräti 14 pelaajaa KHL:stä. Mahdollinen vetäytyminen pistäisi paletin aivan uusiksi.

Loiko KHL:n uhkaus minkäänlaista epävarmuutta, Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki?

– Ei ainakaan itselleni. Uutiset ovat uutisia, eikä kaikesta kannata murehtia. Varsinkaan sellaisista asioista, joihin ei pysty itse vaikuttamaan. Ei tuo ole tullut mitenkään esille maajoukkueympyröissä. Mennään urheilu edellä ja urheilijoiden ehdoilla, Marjamäki sanoo SuomiKiekko-sivustolle.

– Siitä tuli jo riittävästi harmia, kun NHL-pelaajat joutuivat kuoppaamaan olympiaunelmansa. Keskitytään nyt näihin, jotka ovat täällä. Tuollaiset jutut ovat kuitenkin tällä hetkellä aika epäoleellisia meidän valmistautumisen kannalta, Marjamäki jatkaa.

Etelä-Koreassa järjestettävien olympialaisten yllä on ollut monia kysymysmerkkejä. Oma huoli on tullut Pohjois-Korean ja USA:n kireistä väleistä ja mahdollisista sotatoimista.

– Paljon on kysytty siitä, miten näen Etelä-Korean tilanteen ja mitä siellä voi tapahtua. Ei me pystytä noihin vaikuttamaan, Marjamäki kuittaa.

– Jos jotain tapahtuu esimerkiksi turnauksen alla, niin sitten siihen reagoidaan. Ei se sen ihmeellisempää ole. Sama juttu oli silloin, kun NHL toi päätöksensä julki. Pistettiin aika nopeasti palaveri pystyyn ja samalla Euroopassa pelaaville pelaajille aukesi ihan uudenlainen mahdollisuus, Leijona-luotsi viittaa aiempaan käänteeseen.

Marjamäki on nimennyt tällä viikolla pelattavan Karjala-turnauksen olympialeiri ykköseksi ja joulukuisen Venäjän EHT-turnauksen olympialeiri kakkoseksi.

Nämä ovat ainoita valmistavia tapahtumia ennen olympialaisten alkua.

– Täällä olevat pelaajat ovat olleet intoa täynnä. He ovat erittäin motivoituneita helmikuun olympialaisia ajatellen, Marjamäki aistii Helsingin EHT-turnauksen alla.