Ässien Matti Lambergille langetettu peräti 13 ottelun pelikielto rumasta päähän kohdistuneesta taklauksesta on hyvä uutinen.

Tavallaan.

Lambergin (kuvassa) väkivallanteko Mikkelin Jukurien puolustajaa Valtteri Hietasta kohtaan oli sellainen, että siitä pitikin tulla tuntuva rangaistus.

Kyseinen päätös oli Liigan kurinpitodelegaatiolta tämän syksyn ensimmäinen jämäkkä päätös ja samalla vahva viesti siitä, että päähän kohdistuneet taklaukset otetaan Liigan toimistolla vakavasti.

Ja sitten tullaan siihen, miksi päätös oli vain tavallaan hyvä.

Liiga lupasi jo ennen kautta puuttua päähän kohdistuneisiin taklauksiin entistä suuremmalla vakavuudella. Niin se ei tehnyt.

Vaikka itsekin aluksi muuta kirjoitin, SaiPan Cody Kunyk pääsi viikon takaisesta koiruudestaan kuin – niin, koira veräjästä. Kunykin ja Lambergin teoissa oli paljon samoja elementtejä. Kuolleesta kulmasta kovalla vauhdilla täysin puolustuskyvytöntä pelaajaa päähän.

Siksi ei ole missään linjassa, että Lamberg sai teostaan yli 2,5-kertaisen rangaistuksen suhteessa Kunykiin. Jari Sailion kyynärpään nosto HPK:n Roope Laavaisen päähän oli tekona erikaltainen, mutta siinäkin tahallisuuden tai ainakin vakavan huolimattomuuden määritelmä täyttyi kevyesti. Siksi kolme peliä oli Sailiolle pieni rangaistus.

Miksi siis Lamberg sai tuntuvasti kovemman rangaistuksen kuin Kunyk ja Sailio?

Siksi, että näistä kahdesta aiemmasta tapauksesta oli noussut niin suuri kohu, ja Liigan kurinpito oli saanut heti kauden aluksi paljon arvostelua osakseen. Ja juuri Lambergin taklaus sai muun muassa piispan ja pelaajayhdistyksen ottamaan voimakkaasti kantaa pelaajien terveyden puolesta ja koko lajin imagoon liittyen.

Ja kuinka ollakaan, juuri tätä seikkaa kurinpitodelegaation johtaja Sampo Liusjärvi yritti Ylen haastattelussa selitellä päinvastaiseksi.

– Julkisuus ei ole vaikuttanut päätöksiimme, Liusjärvi vakuutteli Ylelle.

– Ohjeistin jo ennen kauden alkua kurinpitodelegaation uusia jäseniä siitä, että tätä työtä voi tehdä vain muodostamalla oman käsityksensä tilanteista. Hommat vain vaikeutuvat, jos lähtee kuuntelemaan tai lukemaan muiden kommentteja, kurinpitopäällikkö jatkoi.

Tätä lausuntoa voi luonnehtia vain kahdella sanalla: höpö höpö.

Kaikki näkivät ja kuulivat, että siinä yritettiin vakuutella mustaa valkoiseksi.

Mutta tietenkään Liusjärvi ei voinut sanoa mitään muuta. Siitä vasta meteli olisi syntynyt, jos Liusjärvi olisi myöntänyt, että julkinen paine vaikutti päätökseen.

Totta kai se vaikutti. Niin ihminen toimii. Ja ihmisistä kurinpitodelegaatiokin koostuu – ihmisistä, jotka tekevät virheitä. Niitä Liigan kurinpito vielä viikko sitten teki, mutta oppi virheistään. Se on hyvä merkki.

Nyt Liigalla on – toivottavasti – selvä linja siitä, millaisia rangaistuksia törkeyksistä jatkossa langetetaan.

Mutta ennen kaikkea tämänpäiväinen tuomio on vahva signaali siitä, että päähän kohdistuneet taklaukset otetaan vihdoin asiaankuuluvalla vakavuudella. Se myös antaa toivoa näiden brutaalien tekojen vähentymisestä.

Ja se taas olisi ihan kaikkien etu.