Lääkäri määräsi 27-vuotiaan jääkiekkoilijan lopettamaan uransa – ei toipunut toistuvista aivotärähdyksistä

© Kuva: Getty Images
Teemu Pukki tekee maalin - saat jättikertoimen 25,00

Kuten SuomiKiekko.com viikko sitten kertoi lääketieteen lisensiaatti Markku Tuomisen tutkimukseen perustuen, joustokaukalot ovat vähentäneet jääkiekkoilijoiden olkapäävammojen ja sääntöjen vastaisten taklausten aiheuttamien aivotärähdysten määrää merkittävästi.

Kokonaan näistä vammoista ei silti koskaan päästä eroon jääkiekon kaltaisessa kovavauhtisessa kontaktilajissa. Viimeksi tänään aamulla on saatu uutinen, jonka mukaan lääkäri on määrännyt nuoren jääkiekkoilijan lopettamaan uransa toistuvien aivotärähdysten aiheuttamien jälkioireiden takia.

Sveitsin NLA-liigan HC Fribourg-Gotteronin vasta 27-vuotias hyökkääjä Michaël Loichat päätyi lääkärin ”vahvasta suosituksesta” ripustamaan hokkarit naulaan. Asiasta kertoo swisshockeynews-sivusto sanomalehti L’Express-L’Impartialin tietoihin perustuen. (Alkuperäinen uutinen täällä.)

Loichat oli harjoitellut kesän itsekseen ja oli toiveikas paluusta tositoimiin.

– Jatkoin myös sisäkorvani ongelmien kuntouttamista, ja se on jo paljon parempi. Mutta minua hoitava lääkäri suositteli vahvasti, etten enää palaisi kaukaloihin, Loichat sanoi lehden haastattelussa.

Loichat oli sivussa peleistä lähes koko kauden 2015–16 juuri aivotärähdysoireiden takia. Viime syksynä mies palasi tositoimiin, mutta pystyi pelaamaan vain 12 ottelua, ennen kuin sai jälleen aivotärähdyksen.

Uransa päättäneen tärskyn Loichat sai 20. marraskuuta. Tämän jälkeen pelaajan raportoitiin kärsivän huimauksesta.

Loichat pelasi urallaan 172 NLA-ottelua, joissa keräsi tehot 13+12=25. Sveitsin mestaruuden mies voitti SC Bernissä kaudella 2012–13. Mies pelasi myös nuorten MM-kisoissa vuodenvaihteessa 2009-10. Jutun pääkuvassa Loichat taistelee kiekosta Kanadan Stefan Della-Roveren kanssa.

Harri Pirinen
Twitter: @delharrio10

Teemu Pukki tekee maalin - saat jättikertoimen 25,00