Mikä on jääkiekkojoukkueelle ja sen kannattajille kaikkein pyhin paikka?

Oma areena.

Parhaimmillaan omaan areenaan liittyy vuosikymmenten historia ja sen myötä mittaamattoman arvokkaita muistoja ja unohtumattomia kokemuksia.

Usein kuulee jopa luonnehdittavan, että jollakin areenalla on sielu.

Ja sielua ei myydä.

Rauman Äijänsuon jäähallin sielu oli vuosituhannen vaihteen tienoilla ja 2005–06 toteutetun mittavan halliremontin jälkeen vähän aikaa piilossa.

Sanon tämän kokemuksesta – ensimmäisen kerran ainakin 36 vuotta sitten Äijänsuolla Lukon ottelun nähneenä.

Sitten tuli kannattajayhdistys Raumam Boja, joka aloitti henkitoreissaan viruneen sielun elvytyksen. Ja virkosihan se.

Kaikki Raumalla ja Äijänsuollakaan eivät Raumam Bojista pidä. Mutta sitä faktaa kukaan ei pysty kiistämään, että nykyinen, Äijänsuon ja koko pikkukaupungin vallannut hieno ja intohimoinen kannattajakulttuuri on lähtöisin Raumam Bojista.

Ei ole liioiteltua sanoa, että Raumam Boikkatte ansiosta Lukolle ja Äijänsuolle on onnistuttu luomaan edes jonkinlaista identiteettiä.

Toimitusjohtaja Timo J. Rajalan aktiivisesta vastaan hangoittelusta huolimatta.

Lukuisat ovat ne kerrat, kun Boja ja Rajala ovat olleet napit vastakkain. Kuuluisin tapaus lienee muutaman vuoden takainen katsomonrakennusepisodi. Rajala sai lupauksillaan Raumam Boja rakennustalkoisiin, mutta vedätti näitä röyhkeästi pettämällä ennen urakkaa antamansa lupaukset. Lopulta riidan sovittelijoiksi tarvittiin muita ihmisiä Lukon organisaatiosta.

Sittemmin seura ja Boja ovat olleet näennäisesti asiallisissa väleissä. Mutta pinnan alla on poreillut koko ajan, ja aina välillä myrsky on ollut lähellä päästä valloilleen.

Nyt on taas sellainen hetki. Boikien, ja muiden Lukon kannattajien, sisällä myrskyää.

Rajalaa on usein luonnehdittu henkilöksi, joka on valmis myymään ihan mitä tahansa. Mutta nyt hän onnistui siinä, minkä ei pitänyt olla mahdollista.

Rajala onnistui myymään Äijänsuon sielun.

Tänään pelataan Raumalla kesäkauden perinteisesti aloittava Pitsiturnaus. Eräällä tavalla pyhä asia raumalaisille kiekkojännäreille sekin.

Perinteisessä aamunavauksessa Lukko voitti Ässät. Mutta se ei nyt kiinnosta Raumalla ketään.

Ennen ottelua aivan Äijänsuon vieressä olevalla suurella mainostaululla nimittäin komeili Porin Ässien, Lukon pahimman vihollisen, mainos. ”Satakunta on Patakunta”, mainoksessa julistettiin.

Myös Rauma, Porin naapurikaupunki ja arkkivihollinen, kuuluu Satakuntaan.

Lyhyt kertaus: Porin Ässien mainos Rauman Äijänsuon jäähallin vieressä ennen Pitsiturnauksen avausottelua Lukko–Ässät!

Enää Raumam Boja ei pystynyt pysymään hiljaa.

”Myydä paikallisvastustajalle propagandaa omaan tauluun. Hyvää duunia Lukko”, Raumam Boja twiittasi.

Raumam Bojista ei haluttu kommentoida asiaa SuomiKiekolle, koska ”suhde seuraan on muutenkin hyvin vaikea”.

Ja se tuntuu vaikeutuvan aina, kun Rajala avaa suunsa. Toimitusjohtaja onnistui nimittäin jälleen kerran vielä pahentamaan asiaa kommenteillaan. Rajala väitti, että Ässien mainos oli päätynyt esille ikään kuin vahingossa.

Kiekkoareena kirjoitti Rajalan sanoneen, että kuva on päätynyt taululle ”jälleenmyynnin kautta, ja sen kohtaloksi koitui poistaminen mainosvirrasta”.

Raumam Bojista kuitenkin kerrottiin, että kannatajayhdistys oli tiennyt tulevasta mainoksesta jo eilen. Miten ihmeessä toimitusjohtaja siis ei tiennyt? Tai joku Lukon markkinointiosastolta?

Rajalan selitys pätee osittain, mutta vain osittain. Porin Ässien markkinointipäällikkö Jaakko Ruusunen kertoi myöhemmin Kiekkoareenan jutussa ostaneensa mainostilaa kahdelta taululta, jotka sijaitsevat Raumalla hyvin näkyvillä paikoilla: Nortamonkadulla jäähallin lähellä sekä valtatie 12:n varressa kaikkien Raumalle Huittisten suunnasta saapuvien näkyvillä.

Ruusunen vahvisti Kiekkoareenalle, että hänen ostamaansa mainostilaa ei myynyt suoraan Lukko, vaan kolmas osapuoli.

Se on sinänsä toissijaista. Rajala on Lukon toimitusjohtaja, ja joku hänen johtamassaan organisaatiossa tai joku seuran alihankkijoista on mokannut – pahasti.

Ruususen mukaan tempauksen tarkoituksena oli, tietysti saada näkyvyyttä. Se onnistui täydellisesti.

– Minkä takia tällaisia nyt tehdään? Markkinointipäällikkö markkinoi ja pelaajat pelaavat. Tarkoitus oli herättää keskustelua ja ampua kiekkokausi käyntiin, Ruusunen sanoi Kiekkoareenan jutussa.

Ruususen laukaus osui napakymppiin. Ja ai että miten Porin Ässissä heitettiin ylävitosia ja hierottiin tyytyväisinä käsiä yhteen. Koko tapaus oli selkävoitto Ässien markkinointiväelle jo ennen kuin kauden ensimmäinen ottelu oli ehtinyt alkaa.

”Kaikki keinot on käytettävä!” ja ”Mainos huomattu!”, Ässien toimitusjohtaja Eeva Perttula twiittasi aiheesta leveästi nauravan hymiön kera.

Eli Ässissä todellakin tiedettiin mainoksesta. Tietenkin.

Ja jos mainos on tosiaan otettu taululta pois, kuten Rajala kertoi, Ässät sai jopa enemmän kuin halusi, käytännössä tuplahuomion.

Satakunnan ikivihollisten markkinointiosastojen kilvassa Pata johtaa 100–0.

Raumam Boja

@raumamboja
Myydä paikallisvastustajalle propagandaa omaan tauluun. Hyvää duunia 👏 #Lukko #ässät #liiga

Voit katsoa twiitit myös oheisista linkeistä.
1
2
3

Juttua muokattu kello 17.40. Lisätty Jaakko Ruususen kommentit Kiekkoareenan jutusta.