Doping-kohu Venäjällä jatkuu: KHL kiistää uutistoimiston rajun väitteen Ilja Kovaltshukin ja kahden NHL-pelaajan ”doping-ongelmista”

© Kuva: Ilari Isotalo

SuomiKiekko.com uutisoi eilen ensimmäisenä Suomessa kolmen KHL:ssä pelanneen jääkiekkoilijan doping-käryn. Danis Zaripov, Andrei Konev ja Derek Smith kärähtivät kiellettyjen aineiden käytöstä ja asetettiin pelikieltoon.

(Lue SuomiKiekon alkuperäinen juttu tästä.)

Erityisesti Zaripovin käry oli kova uutinen, sillä mies on Venäjän maajoukkueen pitkäaikainen luottopelaaja sekä KHL:n kaikkien aikojen kolmanneksi tehokkain pelaaja.

Eilisen kohun jälkeen Venäjältä on kuulunut vielä hurjempia uutisia. Kazanilainen InKazan-uutistoimisto kertoi nettisivuillaan ensin Ak Bars Kazania lähellä olevaan lähteeseensä vedoten, että kolmella maan jääkiekon suurimmista tähdistä olisi ollut ”doping-ongelmia”.

Sattumaa tai ei, kohu koskettaa yhtä KHL:n kärkiseuroista, SKA Pietaria, joka on luonnollisesti myös yksi Ak Barsin pahimmista kilpakumppaneista.

InKazanin mukaan SKA:ssa viime kaudella pelanneet Ilja Kovaltshuk, Jevgeni Dadonov ja Vadim Shipatshev olisivat olleet ”ongelmissa” doping-testiensä kanssa.

Myös tatarstanilainen Business Online -lehti uutisoi, että yksi SKA:ta edustava Venäjän maajoukkuepelaaja olisi jäänyt kiinni dopingista, mutta selvinnyt varoituksella. Lehti ei paljastanut kyseisen pelaajan nimeä.

Tänään InKazan oli saanut vastauksen kattojärjestö KHL:ltä, joka kiisti rajun väitteen. KHL:n mukaan kenenkään mainitun pelaajan elimistöstä ei ole löydetty kiellettyjä aineita.

Kovaltshuk jäi pitkän spekuloinnin päätteeksi ensi kaudeksi KHL:ään ja SKA-nuttuun. Dadonov teki sopimuksen Florida Panthersin kanssa, ja Shipatshev suuntaa ensi kaudeksi NHL:n laajennusjoukkueeseen Vegas Golden Knightsiin.

Venäjän jääkiekon supertähtiin lukeutuvan Kovaltshukin liittäminen doping-kohuun on InKazanilta poikkeuksellisen kova väite. Dadonov ja Shipatshev eivät ole aivan saman megaluokan tähtiä kuin Kovaltshuk, eikä kohu tai edes mahdollinen käry vaikuttaisi näiden uraan yhtä merkittävästi.

Nimittäin, kuten SuomiKiekko.com eilen kertoi, IIHF:n alaisissa sarjoissa kärynneillä pelaajilla voi olla mahdollisuus jatkaa uraansa NHL:ssä kilpailukiellosta huolimatta. IIHF:n presidentti Rene Fasel oli vahvistanut asian venäläisen Sport-Express -lehden toimittajalle Igor Eronkolle.

(Lue SuomiKiekon alkuperäinen juttu tästä.)

Harri Pirinen
Twitter: @delharrio10