Kolmen suomalaisen, Pekka Rinteen, Miikka Salomäen ja Juuse Saroksen edustama Nashville Predators teki seurahistoriaa tänä keväänä, kun se paineli Stanley Cup -finaaleihin.

Meneillään olevassa finaalisarjassa vastassa on Pittsburgh Penguins.

Predatorsin penkin takana päävalmentaja Peter Laviolette on ehtinyt luotsata seurajoukkueensa useampaan kertaan finaaleihin asti.

Vieläpä niin, että temppu on onnistunut kolmessa eri seurassa.

Ennen Predatorsia Laviolette vei sekä Carolina Hurricanesin että Philadelphia Flyersin kevään huipennukseen.

Hurricanesin kanssa Laviolette juhli Stanley Cupin voittoa kaudella 2005-06.

– Kun tulimme silloin työsulun jälkeen takaisin arkeen, kaikki vain seurasivat häntä. Hän on yksi niistä valmentajista, joille haluaa pelata. Hänellä on uniikki tapa saada kaikki joukkueen jäsenet mukaan hommaan ja tuntemaan niin, että he ovat osa sitä yhteistä juttua. On ihan sama, että mikä se oma rooli on. Se on erityinen taito ja uskon, että siitä on kyse myös nyt Nashvillen kanssa, Hurricanesin kapteenina Stanley Cup -voiton yhteydessä toiminut Rod Brind’Amour sanoo ESPN:lle.

Lavioletten ihmisjohtamistaitoja ei ylistetä pelkästään Brind’Amourin osalta.

– Hän saa niin taitavasti kaikki uskomaan siihen, että minä tahansa iltana voi voittaa kenet tahansa. Omalta osaltani koin monta sellaista puhetta, jotka vetivät ihon aivan kananlihalle. Sitä halusi vain mennä, vetää saranat ulos ovesta ja painella jäälle. Vaikka en ollut edes mikään fyysinen kaveri, niin niiden puheiden kautta halusin pelata todella kovaa, Flyersissa avainpelaajiin Lavioletten aikana kuulunut Daniel Briere muistelee.

– Minulla on ollut monia sellaisia valmentajia, jotka puhuvat kaikenlaista, mutta jotka eivät pysty välittämään tunnetta pelaajille. ”Lavy” taas on hyvin tunteella mukana niin pelien aikana, harjoituksissa kuin erätauoilla. Hänen sanat tulevat aina suoraan sydämestä, Briere miettii.

– Hänen paras puoli on se, miten hän osaa johtaa ja valmentaa ihmisiä. Mistä tässä on kuitenkin kyse. Aina on olemassa se pelillinen pohja, mutta esimerkiksi tässä vaiheessa kautta pelaajat on saatava aivan uudelle tasolle ja sitoutumaan 100-prosenttisesti yhteiseen juttuun. Siinä hän on aivan erinomainen. Hän pystyy luomaan tunteen, missä kaikki ovat kuin yhteistä perhettä. Sitä pelaa ja harjoittelee paljon kovempaa, kun välittää siitä jutusta. Mielestäni Predators on juuri näyttänyt siltä.

– Perheeltä, Brind’Amour miettii.

Molemmat, Brind’Amour ja Briere uskovat, että Predators voi hyvinkin olla vielä kova pala finaalisarjassa Penguinsia vastaan.

– He uskovat itseensä, kuten me teimme vuonna 2010. Siitä voi antaa kehut niin Laviolettelle, Kevin McCarthylle kuin Phil Housleylle, Briere kehuu.

– He ovat tehneet erinomaista työtä. Kuten moni muukin, uskoin, että he tippuvat välittömästi, kun heille tuli vastaan Chicago Blackhawks ensimmäisellä kierroksella. Minun olisi pitänyt tietää paremmin, että mikä kyky heillä on, kun heillä on Lavioletten kaltainen kaveri penkin takana. Yksi hänen vahvuuksistaan on se, että hän on parhaimmillaan, kun kukaan ei usko häneen tai hänen joukkueeseensa. Hän sai juuri haluamansa tilanteen, kun Predators sai Pittsburghin vastaansa. Hän on altavastaaja jälleen kerran, Briere miettii asetelmasta.