NHL:ssä 14 kautta pelannut kiekkotaituri Martin Havlat on päättänyt ripustaa luistimensa naulaan lopullisesti.

Kuutta eri NHL-seuraa urallaan edustanut Havlat oli Ottawa Senatorsin ykköskierroksen 26. varaus.

Havlat pelasi urallaan 790 ottelua tehden niissä tehopisteet 242+352=594. 35-vuotias tsekkiläinen oli nopea luistelija, jolla oli ääretön määrä taitoa. Hän teki urallaan peräti 44 voittomaalia.

Havlat pelasi viimeisen ottelunsa St. Louisin paidassa kaudella 2015-16, kunnes loukkaantuminen katkaisi hänen uransa jo kahden ottelun jälkeen.

– Saavuin sinne aikaisin syksyllä ja puskin itseäni eteenpäin. Minusta tuntui paremmalta kuin aikaisemmin, mutta siltikään se ei ollut tarpeeksi minulle, että pystyisin taistella haluamallani tasolla. Sen takia päätin lopettaa pelaamisen NHL:ssä lopullisesti, kertoo Havlat NHLPA:n tiedotteessa.

Havlatin ura oli lukuisien loukkaantumisten virittämä, eikä miehen keho kestänyt enää jatkamista huipputasolla.

– Jääkiekko oli elämäni, mutta viimeiset pari vuotta, en vain pystynyt pelaamaan niin kuin halusin. Sydän halusi jatkaa, kroppa ei. Tiesin, että aikani on ohi. Tiedän, että tein oikean päätöksen.

– Olin käynyt juuri olkapääleikkauksessa, vakava lantiovammaa ja muita loukkaantumisia, mutta koko urani kärsin nivusvammoista. Sain aika hyvin hallittua nivusvammat, että kukaan ei huomaisi niitä, mutta lopulta tuhotyö oli tehty. Olen silti hyvin onnellinen minun urastani.

Mihin vie Havlatin tie jääkiekon jälkeen? Valmentajaksi hän ei ainakaan vielä halua.

– Otan askeleen taaksepäin. Asun Boca Ratonissa, Floridassa. Minulla on kaksi kaunista tytärtä, nuorin on kaksi vuotta ja vanhempi täyttää viisi kesällä. Ilman heitä en olisi samanlainen.

– Toivottavasti he eivät pelaa jääkiekkoa liian aikasin, koska nyt en halua olla kylmän kaukalon ympärillä. Minulla on eläkkeelle jääneitä ystäviä, kuten Tomas Vokoun, Petr Sykora, Radek Dvorak ja Olli Jokinen, jotka asuvat lähelläni ja he valmentavat lapsiaan juniorijoukkuessa Floridassa.

– Ehkä myöhemmin haluan valmentaa, mutta en nyt.