Liigassa kymmenettä kauttaan pelaava Juho Keränen sai uralleen aivan uutta nostetta Leijonien nykyiseltä päävalmentajalta Lauri Marjamäeltä.

31-vuotias Keränen uurasti Kärppien riveissä peräti kahdeksan edellistä kautta. Harvemmin otsikoissa viihtyvä hyökkääjä päätti viime keväänä hakeutua uusien haasteiden pariin.

HPK:n tarjoama mahdollisuus ja joukkueen päävalmentaja Antti Pennasen puheet saivat Keräsen perheineen pakkaamaan kamansa ja muuttamaan Oulusta Hämeenlinnaan. Ratkaisu oli merkittävä, sillä Keränen oli pelannut pitkään hienosti menestyneessä Kärpissä, kun taas HPK:n viime vuosien saldo on vähemmän mairitteleva.

– Juttelin Pennasen kanssa ennen päätöstä ja ne keskustelut vakuuttivat. Tiesin, että mihin suuntaan hän haluaa joukkuetta ja organisaatiota viedä. Täällä halutaan menestyä ja asioita tehdään urheilun ehdoilla. Puheet ovat pitäneet paikkansa. Ei ole kaduttanut yhtään, että tuli vaihdettua maisemaa, Keränen kertaili SuomiKiekko-sivuston haastattelussa.

Energinen laitahyökkääjä huomasi pitkän Kärpissä tehdyn rupeaman aikana, että uusi ympäristö voisi tehdä hyvää.

Viimeiset kolme vuotta olivat henkisesti ja fyysisesti isoja itselle. Siinä kasvoi paljon ihmisenä ja urheilijana.

– Alkoi tuntua, että itsekin junnaa paikallaan. Pelivuosia on vielä jäljellä. Mietin, että oli hyvä hetki katsoa muuta paikkaa. Tie Kärppien kanssa oli tällä erää kuljettu loppuun. Viimeiset kolme vuotta olivat henkisesti ja fyysisesti isoja itselle. Siinä kasvoi paljon ihmisenä ja urheilijana. Se pisti miettimään seuraavaa siirtoa, Keränen taustoitti.

Lauri Marjamäen kultaiset opit

Leijonien päävalmentaja Marjamäki luotsasi Kärppiä kaudet 2013-2016. Tuon aikana oululaisseura pokkasi kaksi mestaruutta ja yhden pronssin. Menestyksen lisäksi Marjamäki haastoi pelaajat uudella tavalla opettamalla heille kädestä pitäen esimerkiksi mitä kaupassa kannattaa poimia ostoskärryihin.

Marjamäen saapuessa Ouluun Keränen oli pelannut Liigassa jo pitkästi päälle 200 ottelua. Tästä huolimatta Keränen sai kosolti uutta tietoa nuorempien pelaajien tavoin siitä, mikä kuuluu huippu-urheilijan arkeen ja mikä ei.

– Siitä jäi paljon oppia puseroon. Näki ja oppi paljon, että miten pitää toimia, jotta pärjää joka ilta ja pystyy olemaan huipputasolla. Sinä aikana tuli todella paljon kehitystä itsellä ja monella muullakin jätkällä.

Marjamäki haastoi pelaajat uudella tavalla opettamalla heille kädestä pitäen esimerkiksi mitä kaupassa kannattaa poimia ostoskärryihin ja mitä ei.

Väheksyä ei voi myöskään vaikkapa Lasse Kukkosen, Mika Pyörälän tai Esa Pirneksen antamaa roolimallia.

– Kun pääsee pelaamaan sellaisten jätkien kanssa, jotka ovat pelanneet NHL:ssä ja KHL:ssä tai kolunneet maajoukkueessa vuosikaudet, niin kyllähän siinä oppii aika paljon. Miten pidetään itsestä huolta fyysisesti ja henkisesti. Siinä sai hyvää oppia huippu-urheilijan elämästä, Keränen kiitteli.

Jääaika noussut valtavasti

Kuluvalla kaudella HPK on saanut nauttia uutta potkua uralleen saaneen Keräsen palveluksista. Nopeajalkainen laitahyökkääjä on saanut HPK:ssä selvästi reilummin vastuuta kuin Kärpissä pelatessaan, keskimäärin liki viisi minuuttia enemmän kuin viime kaudella.

– Hyvältä on pelaaminen maistunut. Se oli yksi asia mitä lähdin täältä hakemaan. Alku oli itselle hieman hankala, mutta viime aikoina on mennyt paremmin. Peliaikaa on tullut niin paljon enemmän, että pitää vähän yrittää karsia turhaa höntyilyä pois, niin jaksaa pelata ottelun loppuun asti, sähäkästi liikkuva Keränen arvioi.

Pisteiden valossa Keränen on matkalla kohti uransa tehokkainta kautta. ”Keiteleen pommikoneenakin” tunnettu Keränen on summannut 41 ottelussa pisteet 9+8=17. Teholukema +19 on Liigan paras.

Peliaikaa on tullut niin paljon enemmän, että pitää vähän yrittää karsia turhaa höntyilyä pois.

Keränen ei koe, että hän olisi muuttanut pelityyliään Hämeenlinnassa. Hän karvaa aktiivisesti, luistelee paljon ja antaa edelleen painavia taklauksia, kun sen paikka on.

– Jos jotain tuosta jättää pois, niin sitten jää vajaaksi kaikesta. Tunteella pelaaminen on mun tyyli. Pelaan silloin paremmin, kun on tunnetta sopivasti mukana.

Seurasiirron suhteen Keränen vaikuttaa tehneen onnistuneen ratkaisun myös siltä kantilta, että HPK on noussut tällä kaudella urheilullisesti uudelle tasolle. Runkosarjaa on takana jo liki kolme neljännestä ja Pennasen suojatit ovat taulukossa komeasti neljäntenä.

– Joukkueen kauteen voi olla tietyllä tavalla tyytyväinen. Olemme melkein joka ilta pystyneet taistelemaan pisteistä ja kääntäneet maalin pelejä itselle. Tiedän, että minulta ja meiltä löytyy vielä enemmänkin ja uskon, että menemme joukkueena vielä eteenpäin loppukauden aikana, Keränen povasi.