OULU. Kärpät tiedotti tiistaina Sport-kotiottelun yhteydessä purkaneensa sopimuksen tshekkihyökkääjän Jan Hruskan kanssa.

Hruska palaa Tshekkeihin, kun hän liittyy kasvattajaseuransa Kometa Brnon riveihin.

Kärppien päävalmentaja Kai Suikkanen avasi pitkällä puheenvuorolla Hruskan tapausta.

– Hän tuli aikanaan (Jiri) Tlustyn kanssa yhtä aikaan meille ja silloin näytti siltä, että homma lähtee hyvin rullaamaan. Hän oli jumalattoman tärkeä meille silloin kun meiltä puuttui joku kahdeksan hyökkääjää. Nyt noita äijiä on ruvennut tippumaan takaisin ja samalla Tlusty ehti lähteä. Me ei oikein löydetty hänelle paikkaa. Ei oikein tiedetty, että missä häntä peluuttaa, Suikkanen mietti SuomiKiekko-sivustolle.

– Hän kävi varmaan joka ikisen ketjun läpi ja oli välillä laidassa sun muuta. Ei vain oikein saatu sieltä apua. Hän ehti istua muutaman pelin ajan syrjässä ja mietittiin, että mikä olisi oikea ratkaisu. Mun mielestä se paras ratkaisu löytyi nyt. Hän menee takaisin Tshekin pääsarjaan ja vanhaan kotiseuraansa pelaamaan.

Hruskan iso konkreettinen ongelma Kärpissä oli se, ettei hän oikein saanut tehoja aikaiseksi. 22 ottelussa hänelle merkattiin pisteet 0+5.

– Harmittaa, sillä hän oli aivan loistava jätkä. Ihmisenä ihan huipputyyppi. Kaikki porukassa tykkäsivät hänestä. Oli niin nöyrin mielin koko ajan, tsemppasi tuolla joukkuetta, vaikka ei päässyt pelaamaan. Se oli hieno asia ulkomaalaisvahvistukselta. Nyt kun aamulla käytiin palaveri hänen kanssaan, niin hän oikein kädestä pitäen kiitteli hyvästä työstä. Kiitteli (Toni) Sihvosta siitä, kuinka hyviä luistelutreenejä hänelle oli vedetty. Sanoi, että syy on hänessä. Hän ei ollut tarpeeksi hyvä.

– Tuo on aika harvinaista, että kun ulkomaalainen joutuu lähtemään, niin että joku ottaa tuolla tavalla tuon asian. Mun mielestä tuo kuvaa hänen fiksuuttaan. Ei hänessä vikaa ollut. Ei vain paikkaa löydetty, Suikkanen itse näkee.

Kauden aikana Kärpistä on poistunut Tlustyn ja Hruskan lisäksi myös Niklas Hagman, joka siirtyi myöhemmin HPK:n riveihin.

Sairastuvalta Kärpät on saanut hiljalleen ukkoja takaisin, mutta silti katseet ovat siirtomarkkinoilla.

– Toimistolla ovat antennit pystyssä. Ei me olla kieli vyön alla juoksemassa kenenkään perässä, mutta kyllä me hereillään ollaan koko ajan, Suikkanen toteaa.

– Jos sieltä joku löytyy, niin ilman muuta otetaan. Kyllähän tässä ollaan pitkän ajan sitä yhtä pakkia haettu. (Taneli) Ronkainen on vielä pitkään poissa, niin ei meillä ole kuin seitsemän puolustajaa. Ja varmasti myös hyökkääjä käy, jos vain sopiva löytyy.

Suikkasella oli kuitenkin napakka näkemys hankintoihin liittyen, peilaten ajankohtaan.

– Ajatellaan asia niin, että sen hankinnan tulisi olla mielellään suomalainen. Tämä Hruskan esimerkki kuvastaa sitä, että kun tulet ihan eri jääkiekkokulttuurista ja ihan erilaisen pelin parista, niin hirveän vaikeaa se on. Hän itse puhui siitä, että ”jumalitse kun täällä Suomessa ei ole yhtään tilaa”. ”Ei ole paikkaa mihin mennä.” Hänellä oli suuria ongelmia pelin kanssa. Sen takia pitäisi mielellään löytyä suomalainen äijä tai vaikka joku kärppäläinen. Joku, joka on ollut joskus Kärpissä tai tämmöistä. Se olisi meille hieno asia. Onko niitä olemassa? Sitä en tiedä. Mutta sitä varten meillä on miehet, jotka niitä hakevat. Toivotaan, että löytyy, mutta ei ole mikään pakko.

Suikkanen viittaa Hruskan esimerkillä ja puheenvuorollaan sopeutumiseen. Kärpät on tiukassa pudotuspelitaistelussa mukana, eikä se ole tilassa, missä uusille hankinnoille voisi antaa liikaa aikaa.

– Ei tässä voida odotella mitään sellaista, että kaverilla alkaa kulkemaan kolmen kuukauden päästä. Silloinhan on vappumarssi saatana.

– Ei se enää paljoa meitä lohduta siinä vaiheessa. Pitää päästä heti tähän peliin sisälle, Suikkanen painottaa.