OULU. Kun tshekkihyökkääjä Jiri Tlusty saapui Kärppiin, ihmetteli moni sitä, miten noin kova kaveri tuli edes Liigaan.

Tlustyllä oli kuitenkin alla NHL-pelejä vielä viime kaudelta ja parhaalla sesongilla hän oli iskenyt taalajäillä 23 maalia.

12 liigapelin jälkeen maalisarake näytti kuitenkin lukemaa 0.

13 liigapelin jälkeen maalisarake näyttää lukemaa 1.

– Vihdoin, Tlusty huokaisi.

– Hän ei ole tehnyt niitä (maaleja) varmaan vuoteen, niin varmasti tuntui hänellekin hyvältä. Hänet on otettu hyvin joukkueeseen, hän on tullut hyvin joukkueeseen ja hän on huippujätkä. On nautinto, että hän saa onnistumisia, Kärppien päävalmentaja Kai Suikkanen iloitsi.

Tlusty pelasi viime kaudella 30 ottelua New Jersey Devilsin riveissä. Siellä hän nakutti tehot 2+2. Kausi kuitenkin katkesi rannevammaan. Sitä seurasi leikkaus ja sen jälkeen pitkä toipumisjakso.

Kaukaloihin Tlusty palasi vasta myöhään syksyllä, kun hän teki Kärppiin sopimuksen.

– Ei ole ollut helppoa. Joskus asiat eivät mene niin kuin haluaisi. Ei ole itseluottamusta eikä luota itseensä. Se on kuitenkin isoin juttu niin jääkiekkoilijalle kuin mille tahansa urheilijalle, että on sitä. Kun voittoja ei tule, niin se vain menee alaspäin, Tlusty miettii vaikeista ajoista.

Perjantain SaiPa-kotiottelussa 28-vuotias hyökkääjä saattoi hymyillä. Toisessa erässä hän lapioi ylivoimalla irtokiekon reppuun ja toi Kärpät tasoihin.

– Siitä on aikaa, taitaa olla melkein vuosi, Tlusty muistelee, kun häneltä kysytään edellisestä maalista.

Hyvin Tlusty muistaa. Edellisen osuman hän teki 15. joulukuuta vuonna 2015, kun Devils kohtasi Buffalo Sabresin. Sen jälkeen väliin mahtui 10 ottelun maaliton putki.

Tai tarkalleen vähän päälle 10 ottelun maaliton putki, sillä tammikuun 8. päivänä Boston Bruinsia vastaan Tlusty loukkaantui ja tippui pitkäksi ajaksi sairastuvalle.

Nyt Tlusty hakee paluuta NHL:ään. Sen tavoittelu on lähtenyt käyntiin haastavissa merkeissä.

Kärppien urheilutoimenjohtajan Harri Ahon mukaan pelaajan itsensä kanssa on käyty lähinnä kannustavia henkilökohtaisia keskusteluja.

– Kaikkihan sen näkevät, että hän osaa pelata. Hän oli meidän paras pelaaja kahdessa ensimmäisessä ottelussa, mutta sen jälkeen pelaamattomuus näkyi. Se ei ole helppoa tulla noin pitkän tauon jälkeen takaisin, Aho muistuttaa.

Mutta perjantaina saattoi urheilutoimenjohtaja Ahokin hymyillä.

Melkoiseksi murheenkryyniksi muodostunut tehottomuus jäi ainakin hetkeksi romukoppaan Tlustyllä.

– Tuossa on ollut vaikka kuinka paljon paikkoja, mutta mikään ei ole mennyt sisään. Vihdoin meni ja se tuntui aika hyvältä. Vielä erityisesti sen kannalta, että joukkue voitti. Tarvitsemme kuitenkin pisteitä kovasti pudotuspelitaistelua varten, Tlusty hymyili Kärppien otettua 3-1-voiton SaiPasta.

Sen lisäksi, että Kärpät on saanut varsinkin tällä viikolla pisteitä kasaan, on se saanut myös onnistumisia useamman sellaisen kaverin kohdalla, joilla maalihanat ovat olleet pahasti tukossa.

– Olen siitä aivan älyttömän tyytyväinen. Tuossa on ollut jätkiä, jotka ovat vääntäneet tyyliin niin että mailanvarresta ovat pihkat lähteneet, kun ovat puristaneet mailasta niin kovaa, Suikkanen heittää verbaalisesti.

Kaikki vastuu ei ole jäänyt pistepörssin kärkisijoilla keikkuvan Mika Pyörälän harteille.

Se on tuonut helpotusta myös Suikkaselle.

– Enemmän sitä toki on pelaajien puolesta onnellinen. He saavat onnistumisia, se on erittäin hieno asia.

Tlustyllä on luottavainen olo alkukaudella ailahdelleeseen oululaisjoukkueeseen.

– Tässä nipussa on paljon taitoa, mutta tarvitsemme itseluottamusta ja voittoja. Nyt on kaksi putkeen, mutta se ei ole tarpeeksi. Huomenna on uusi haaste (JYPiä vastaan Jyväskylässä) ja peräkkäiset pelit ovat aina kovia, mutta olemme valmiina. Kun voitamme pelejä, niin se korjaa sitä itseluottamustapuolta niin joukkueena kuin omalla kohdallani.