Kertoimet (Expekt)
HIFK-Tappara, 19.4.2016. klo 18.30.
1,95 – 4,00 – 3,15

HELSINKI. Fakta kahden liigafinaalin jälkeen on ollut se, että HIFK on ollut hieman Tapparaa edellä.

Se on näin, vaikka voitot ovatkin tällä hetkellä 1-1. Sinänsä pientä jossittelua voi heittää ilmoille siitä, että esimerkiksi lauantain peli oli täysin otettavissa HIFK:lle.

Mutta niin vain Tappara vei.

– Ihan hyvä lähtö sarjaan on ollut meiltä. Tietysti pelit ovat tasan, mutta näen, että me ollaan oltu pikkaisen niskan päällä, jos ajatellaan kokonaisuutena kahta peliä. Ollaan oltu vähän edellä, joka sinänsä on ihan hyvä lähtökohta tulevaan, HIFK:n kultakypärä Teemu Ramstedt miettii SuomiKiekko-sivustolle.

Ennen finaaleiden alkua sarjan lähtöasetelmia pidettiin varsin kutkuttavina siksi, että HIFK:n vahvuus on ollut hyökkäyspelaaminen ja sen lukuisat variaatiot, missä ei ole menty jatkuvasti tietyn kaavan kautta.

Se on parhaimmillaan pystynyt horjuttamaan vastustajiaan nopealla reagointipelillä, jossa pitkät viisikon etäisyydet ovat kääntyneet jopa sen eduksi, mikä taas tiiviin viisikkopelaamisen yleisellä aikakaudella on ollut jopa kummastuttavaa.

Finaalisarjassa tilanne on ollut kuitenkin yllättävän toisenlainen. Nimenomaan HIFK on ollut se joukkue, joka on ollut keskialueella erittäin tiivis ja saanut Tapparan pelaamista jarrutettua hyvin jämäkällä tavalla.

Eli yhtäkkiä HIFK onkin tepastellut Tapparan tyypillisillä vahvuusalueilla ja ollut keskialueen kuningas.

– Kaikkihan on aina suhteessa vastustajaan, että millä tavalla se pelaa. Hekin varmasti joutuvat mukauttamaan pelaamistaan meidän mukaan ja samoin me heidän. Ja aina se on sitten vähän tilanteen mukaan. Kaikkeen pitää olla valmis ja myös siihen, että tarvittaessa pystytään pelaamaan keskialueella tiiviinä jos tulee niitä paikkoja, Ramstedt pohtii ja painottaa:

– Mutta kyllä me yritetään pelata sitä meidän omaa hyvää hyökkäyspelaamista, mikä on se ensisijainen juttu. Siinä on se meidän vahvuus.

Näin oma kiinnostava elementti tuleekin kolmanteen peliin siitä, millaiseksi peli lopulta muovautuu.

– Voihan se olla, että tiistaina tulee vähemmän sitä tiivistä keskialueen pelaamista tai sitten enemmän. Ei sitä kukaan pysty etukäteen tietämään, että miten päin se tulee menemään, Ramstedt miettii tulevasta.

Ylivoima ja yksi toive

Oma aspektinsa finaalisarjassa on ollut ylivoimapeli. Lauantaina tällä saralla kirvesrinnat onnistuivat kerran, kun Kristian Kuusela täräytti toisen finaalin avausmaalin ylivoimalla.

Tappara oli hieman hakenut uutta variaatiota ylivoimalle, kun se yritti saada superlupauksen Patrik Laineen laukausta paremmin käytettäväksi. HIFK oli saanut pidettyä Lainetta hyvin kurissa ensimmäisessä kohtaamisessa.

Lauantaina toinen silmiinpistänyt yksityiskohta oli se, miten paljon Tappara antoi välillä Ramstedtille tilaa ylivoimalla nousta hyvinkin lähelle kirvesrintojen maalia. Ramstedtilta yritettiin blokata syöttölinjoja pois, koska oletusarvo oli jatkuvasti se, ettei HIFK:n kultakypärä lähde herkästi hakemaan omaa ratkaisua eli laukausta omalta tontiltaan.

– Me kuitenkin katsotaan kokonaisuutena sitä meidän ylivoimaa eikä niin, että miten mä sen näen. Viisikkona puhutaan siitä ja käydään läpi, että mikä se meidän strategia minäkin iltana on, Ramstedt pohtii oman tonttinsa korostumisesta.

HIFK:n päävalmentaja Antti Törmänen sanoi ylivoimaan liittyen maanantaina varsin suoran ja ytimekkään näkemyksensä.

– Mulle on ihan sama, pelatkoon miten pelatkoon (ylivoimaa). Kunhan tekisivät maalin.

– Kahteen peliin ei olla maaleja tehty, mutta silti se tulos ei saa liikaa ohjata sitä tekemistä ikinä. Onhan siellä ollut ihan hyviä mestoja laittaa sisään, mutta kun ei laita, niin eihän sitä sitten kukaan muista, että millaista se on ollut. Mutta koitetaan löytää vielä parempia paikkoja ja vielä parempia laukauksia. Uskotaan, että niistä sitten menee. Pitkä sarja kuitenkin, niin kyllä siellä vielä varmasti pomppii meillekin, Ramstedt puolestaan kävi läpi omia ajatuksia aiheeseen liittyen.

Miten sitten lähestytte kolmatta finaalia?

– Hyvä itseluottamus pitää ottaa noista peleistä mukaan. Ollaan lähdetty hyvin molemmissa peleissä liikkeelle ja ensimmäiset erät ovat olleet hyviä. Yritetään jatkaa sitä samaa linjaa. Jos JYP-sarjassa oli vähän huonompia lähtöjä, niin nyt on sitten ollut hyviä. Jatketaan sitä, niin sitä kautta saadaan hyvää tulosta aikaiseksi, Ramstedt ennakoi.

Ilari Savonen, Helsinki
Twitter: @ilarisavonen