Ilja Kovaltshukin tilanne KHL:ssä herättää todennäköisesti mielenkiintoa myös NHL-seuraajien keskuudessa. Pietarin SKA:ta edustavalta Kovaltshukilta on venäläismedian mukaan viime päivien aikoina viety kapteenin C-kirjain rinnastaan ja hänet on passitettu katsomoon seuraamaan seuransa pudotuspeliotteita.

Kovaltshuk lähti NHL:stä dramaattisesti heinäkuussa 2013, kun tuolloin 30-vuotias venäläinen allekirjoitti paperit vapaaehtoisesti eläkkeelle jäämisestä. Nämä paperit allekirjoitettuaan Kovaltshukin nimi kirjattiin NHL:n ylläpitämään listaan vapaaehtoisesti eläkkeelle jääneistä pelaajista.

***

NHL:n peruskirja (eng. constitution) ja -säännöt (eng. by-laws) tulivat julkisuuteen vuonna 2009, kun NHL kävi oikeustaiston siitä, että voiko Jerry Moyes myydä omistamansa konkurssikypsän Phoenix Coyotesin Jim Balsillielle – joka unelmoi Coyotesin siirtämisestä vastoin NHL:n tahtoa Kanadaan Hamiltonin kaupunkiin – vai ei.

Nyt nuo julkisuuteen tulleet perussäännöt ovat nousseet arvoon arvaamattomaan, kun käsitellään tapaus Kovaltshukia.

***

Sääntöjen kahdeksas kohta käsittelee vapaaehtoisesti eläkkeelle jääneitä pelaajia. Tässä linkissä ovat NHL:n perussäännöt, joista käsittelen kohtaa kahdeksan (sivut 13-14), joka koskee siis myös Kovaltshukia.

8.1. kohdan mukaisesti Kovaltshukin nimi siirrettiin New Jersey Devilsin pelaajalistalta NHL:n ylläpitämälle listalle vapaaehtoisesti lopettaneista pelaajista Devilsin hyväksyttyä venäläisen pyynnön vapaaehtoisesti eläkkeelle jäämisestä.

8.2. kohta käsittelee toimia siinä vaiheessa, jos pelaaja ei jostain syystä halua allekirjoittaa kirjallista pyyntöä vapaaehtoisesti eläkkeelle jäämisestä. Kohta ei ole sen vuoksi relevantti Kovaltshukin tapauksessa.

8.3. kohdan mukaan Kovaltshuk ei pysty poistamaan nimeään eläkkeelle jääneiden listalta ja palaamaan NHL:ään ilman kaikkien 30:n joukkueen suostumusta tai ilman pitämättä välivuotta ammattilaiskiekkoilusta.

Mutta sitten, kohta 8.4 on sellainen kohta säännöstä, jota Kovaltshuk voisi mahdollisesti käyttää, jos haluaisi palata nopeasti NHL:ään. Se tosin vaatisi Devilsiltä, jonka pelaajana venäläinen lopetti, halua tehdä sopimus Kovaltshukin kanssa.

8.4. kohdan mukaisesti Devils voisi poistaa Kovaltshukin nimen listalta – jo vuosi vapaaehtoisten eläkepapereiden rekisteröinnin jälkeen – tekemällä sopimuksen, käyttämällä option tai tekemällä try-out -sopimuksen pelaajan kanssa.

Devilsin entinen seurapomo Lou Lamoriello sanoi elokuussa 2014, että Kovaltshuk voi päästä takaisin NHL:ään vasta kun hän on 35-vuotias. Lamoriello viittasi tällä viestillään säännön kohtaan 8.5.c, jonka mukaan pelaajan nimi poistetaan listalta, kun hän täyttää 35 vuotta, ellei pelaaja sitten ole kirjallisesti pyytänyt NHL:ää jatkamaan nimensä pitämistä listalla.

***

Uuden twistin tapaukseen tuo se, että Devilsissä on vaihtunut Lamoriellon lausunnon jälkeen sekä seurapomo että päävalmentaja. Uuden seurapomon Ray Sheron alaisuudessa on Devils-pelaajilla nähty pitkiä hiuksia, partaa ja pelaapa Mike Cammarelli jopa numerolla 13. Näitä asioita ei Lamoriellon aikana nähty. Hiukset, parrat ja taikauskosta luopuminen tuskin ovat vielä kovin järeitä argumentteja siitä, että Devilsissä olisi täysin uudenlainen kulttuuri ja ajattelumaailma.

Osa organisaation henkilökunnasta ja pelaajista muistavat varmasti yhä Kovaltshukin lähdön kuin eilisen päivän. Mutta jos Devils, Shero ja Kovaltshuk niin haluaisivat, voisi KHL-seuransa silmätikuksi joutunut venäläistähti palata NHL:ään vaikka heti. Näin ainakin on, mikäli NHL:n perussääntöjen kohtaa 8.4. on uskominen.

Kovaltshukin sopimus SKA:n kanssa on voimassa aina kevääseen 2017 saakka. Mutta pidättelisikö SKA-sopimus Kovaltshukia? Hänhän voisi vaikka vapaaehtoisesti eläköityä KHL:ssä.

Iltalehti kertoi jo maaliskuussa 2015 Kovaltshukin haluista palata NHL:ään. Henkilökohtaisesti en paluuseen usko, mutta on muistettava, että kun puhutaan Kovaltshukista, niin todennäköisesti on parempi olla sanomatta koskaan ”ei koskaan”.

Antti Eteläaho
Twitter: @finanatsu