LAHTI. Nuorten Leijonien eli Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueen viimeinen harjoituspeli ja valmistava ottelu USA:ta vastaan alkoi varsin erikoisissa merkeissä.

Kotijoukkueena toiminut Suomi joutui pelaamaan ensimmäisen erän Pelicansin A-junioreiden paidoilla, sillä niin Suomi kuin USA olivat varustautuneet otteluun sinisillä paidoilla.

Asiaan saatiin ratkaisu toisessa erässä, kun USA vaihtoi pelipaidat valkoisiin ja Suomi pelasi omilla sinisillä paidoilla.

Tätä farssia seliteltiin Suomen leiristä pelin jälkeen.

– USA:lle oli ilmoitettu jo aikoja sitten ja alun perin, että Suomi pelaa valkoisilla ja he ottavat siniset niin kuin normaalistikin menee maajoukkuepeleissä, että valkoinen on kotiväri. Joukkue oli sitten halunnut, että pelataan sinisillä ja se tieto ei ollut mennyt USA:lle asti, Nuorten Leijonien GM Timo Bäckman selitteli.

– Suomen piikkiin tämä menee. Mutta ei joukkueen, vaan johdon, Bäckman jatkoi.

USA:lle kiikutettiin lopulta paikalle kohtuullisen läheltä toiset pelipaidat.

– He olivat Vierumäellä leirillä ja heti kun tämä huomattiin, mikä toki huomattiin vasta, kun joukkueet menivät jäälle, niin silloin asiat lähtivät liikkeelle ja taksi lähti tuomaan paitoja Vierumäeltä, Bäckman avasi prosessia jatkaen.

– Suomella ei ollut muuta kuin siniset paidat mukana. Meidän huololla oli käsitys, että tieto tästä olisi mennyt USA:lle perille, mutta se ei ollut mennyt. Tämmöinen tietokatkos tämä oli.

– Eilen (Sveitsiä vastaan) käytettiin osittain samoja paitoja ja samoja numeroita, niin niitä jouduttiin vähän vinksailemaan. Siinä oli kaikkea tämmöistä.

Bäckman käänsi asialle positiivista puolta.

– Saatiinpahan väriä kotiyleisölle, kun Pelicans pelasi hetken USA:ta vastaan.

Itse kisoissa samanlainen tilanne ei tule Bäckmanin mukaan toistumaan.

– Kisoissa on sitten kisapaidat ja ne pelataan vain yhdessä kaupungisa, niin tämä ei siellä tapahdu. Jos tulee jotain, niin sitten vain kävellään varastoon ja vaihdetaan paitoja. Se ei ole ongelma.

– Joksus käy näinkin ja jos oikein muista, niin Hämeenlinnassa vuonna 1998 Kanada taisi joutua pelaamaan HPK:n paidoissa ihan MM-kisapelinkin. Että tämmöistä on aiemmin käynyt, Bäckman palasi muistoissa taaksepäin.

Nuoret Leijonat aloittavat kotikisansa tapaninpäivänä Valko-Venäjää vastaan.

Ilari Savonen, Lahti
Twitter: @ilarisavonen