Liigassa puolivälierät on saatu pelattua ja edessä ovat välierät. Niihin lähdetään seuraavin parein:

Kärpät-JYP
Tappara-Lukko

SuomiKiekko-sivusto käy läpi välieräsarjojen alla niin lähtökohdat kuin sarjojen avainpelaajat.

Ylhäältä galleria-kohdasta voit lukea molemmista joukkueista nostetut avainpelaajat sarjan kulkua ja ratkaisuja ajatellen. Alla puolestaan ovat lähtökohdat ja ennustukset sarjan lopputuloksesta.

Tasaiset lähtökohdat

Puolivälieriin lähtiessä Kärppiä pidettiin isona ennakkosuosikkina ihan koko kevättä ajatellen. JYPille puolestaan ennustettiin hyvin tasaista ja fyysistä sarjaa Bluesia vastaan.

Toisin kuitenkin kävi JYPin kohdalla, sillä sarja Bluesia vastaan katkesi jo suoraan neljässä pelissä.

JYP oli vakuuttava pelillisesti ja samalla kun se onnistui pimentämään Bluesilta tehomies Kim Hirschovitsin täysin pois isosta kuvasta, sai se marssia rauhassa jatkoon ensimmäisenä kaikista muista joukkueista.

Vahvat otteet ovatkin nostaneet JYPin ihan jopa mestarisuosikkien joukkoon.

Kärpillä puolivälieräsarja SaiPaa vastaan alkoi pienten vaikeuksien keskellä, kun hyvin moni avainpelaajista alisuoritti omaan tasoonsa nähden, eikä esimerkiksi maalivahtipeli ollut sillä tasolla, millä sen olisi pitänyt olla ja mitä esimerkiksi Tomi Karhusen ollessa maalissa, on totuttu näkemään.

Kärppien maalilla Iiro Tarkki ottikin sarjan aikana ykköstorjujan aseman haltuunsa ja on jatkamassa siitä myös JYP-sarjaan.

Runkosarjassa Kärpät ja JYP kohtasivat neljästi. Voitot menivät tasan 2-2. Kaikki voitot olivat myös vierasvoittoja.

Isossa kuvassa lähtökohdat ovatkin hyvin tasaiset, kun välieräsarjaan lähdetään.

Tulivoimaa, tulivoimaa

JYPin kohdalla puolivälierien kohdalla odotukset olivat tasaisen sarjan suhteen, mutta kaikki ne ennakko-odotukset, analyysit sun muut menivät kuitenkin pahasti mönkään. Nyt olisi taas iso yllätys, jos jotain muuta tulisi eteen kuin hyvin väkeviä, verisiä taistoja.

Odotus on myös se, että edessä on pelillisesti erittäin hyviä kiekko-otteluja. Molemmat joukkueet ovat hyvin samantyyppisiä niin materiaalien osalta kuin pelitavoiltaan. Kärpillä kasassa on nimellisesti rahallisesti kovempi rosteri, mutta toisaalta sillä on edelleen myös useampi alisuorittaja mukana ravaamassa.

JYPillä isoiten esillä on ollut kaksikko Markus Hännikäinen ja Jani Tuppurainen, jotka kuitenkin saivat Blues-sarjassa tulitukea Petr Hubacekilta ja Tuomas Pihlmanilta. JYPin terävän vastaiskupelaamisen kanssa Kärpillä oli haasteita jopa kotiotteluissaan, mistä konkreettisena kuvauksena oli kaksi tappiota. Juuri sillä ja tehokkaalla ylivoimapelillä JYP pystyykin varmasti horjuttamaan Kärppiä. Esimerkiksi alivoimapelin Kärpät tuskaili SaiPa-sarjan alussa, mutta sai lopulta iskoistettua blokkipelin sille tasolle, etteivät SaiPan puolustajat saaneet enää tarpeeksi hyvin toimitettua kiekkoa viivalta maalille. JYP puolestaan tarjoaa taas aivan toisenlaista haastetta alivoimalla, sillä sen hyökkäystulivoima on vielä monta astetta parempi kuin SaiPalla.

Kärpillä ongelmana tähän mennessä pudotuspeleissä on ollut myös se, että tehot ovat olleet käytännössä vahvasti yhden ketjun varassa. Ja se rooli on tullut nimenomaan Joonas Kemppaisen johtamalle ketjulle, jossa hän ja Joonas Donskoi olivat erittäin hyvällä pelillisellä tasolla koko SaiPa-sarjan ajan.

Hiljalleen heräämistä kuitenkin on tapahtunut muualta, vaikka esimerkiksi Ivan Huml ja Mika Pyörälä ovat vielä kaukana parhaimmasta tasostaan. JYPin on kuitenkin onnistuttava pitämään heidät pois isosta kuvasta, mikäli se haluaa kamppailla jatkoon pääsystä. Toisaalta asia on kääntäen sama. Kärppien on saatava irti enemmän koneistostaan erityisesti yksilötasolla JYP-sarjassa. Vastuksen kovuus nousee kuitenkin useamman pykälän siitä, mitä se välierissä oli.

Petraamiselle on vielä paljon varaa, vaikka otteet alkoivatkin olla SaiPa-sarjan loppuvaiheilla jo erittäin vakuuttavia. Kapasiteettia Kärpillä on enemmän ja johtavilta pelaajilta oululaisjoukkueen osalta tullaan näkemään varmasti parempaa. Mutta nyt koetellaan myös sitä, että kumpi venyy paremmin tiukassa paikassa? Siinä Kärpät on askeleen verran edellä ja rutinoituneempi, mikä ajaa heidät sarjasta jatkoon.

Tulosveikkaus

Kärpät etenee jatkoon voitoin 4-3.

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen