NHL:n siirtotakaraja umpeutuu maanantaina kello 22 Suomen aikaa. Tämän vuoden takarajapäivänä tuskin isoja siirtoja tapahtuu, sillä monet huhuissa olleet nimet ovat jo menneet kaupaksi edellispäivinä. Tässä kuitenkin katsaus viime hetken huhuihin ja siihen, mitä voi vielä maanantaina tapahtua.

***

– Edmontonin puolustaja Jeff Petry siirtyy lähes 100 prosentin varmuudella ennen kello 22. Petryn perässä on aikaisemmin ollut Detroit Red Wings, mutta nyt Red Wings teki jo ison liikkeen, kun se hankki sunnuntaina hyökkääjä Erik Colen. Huhuissa onkin esiintynyt viime aikoina myös mahdollisuus siihen, että Petry tekisi jatkosopimuksen Oilersin kanssa. Sanoisin treidin olevan kuitenkin paljon todennäköisempää. Boston ja Pittsburgh ovat usein mainittu Petry-huhuissa.

Olli Jokista yritetään kaupata Torontosta muualle.
Olli Jokista yritetään kaupata Torontosta muualle.

– Toronton hyökkääjän Joffrey Lupulin nimi on viime päivinä esiintynyt yhä enemmän siirtohuhuissa. Lupulin loukkaantumishistoria ja siihen nähden hivenen huono sopimus (vielä 3 kautta tämän kauden jälkeen 5,25 miljoonan palkkakattolukemalla) ovat kuitenkin kiinnostusta rajoittavia tekijöitä.

Lupul kuitenkin tokaisi Toronto Starille, että hän ottaa ison laukun matkaan Toronton vieraskiertueelle, jolla Toronto on siirtotakarajapäivänä. Montreal Canadiens on ollut useimmissa Lupul-huhuissa se joukkue, jonka on oletettu olevan kiinnostunut hänestä. En kuitenkaan usko, että kanadalaislaituri siirtyy mihinkään.

– Toronton isoista nimistä Dion Phaneuf ja Phil Kessel ovat kaupan. The Globe and Mailin taannoisessa jutussa kerrottiin, että he eivät lukeudu Maple Leafsin tulevaisuuden suunnitelmiin. Kummankin myynti on todennäköisempää kesällä kuin nyt. Kesselin perässä oletan olevan Nashvillen, jonka GM David Poile oli kiinnostunut amerikkalaislaiturista jo silloin, kun tämä pelasi vielä Bostonissa. Poile on myös usein puolustanut mediassa Kesseliä.

– Maple Leafs kauppaisi Olli Jokisen, jos hänet vain joku haluaisi. Pahoin pelkään, että niitä pudotuspelijoukkueita ei montaa ole, jotka suomalaissentteristä ovat kiinnostuneita. Jokinen voi liikkua lähellä takarajan umpeutumista – sen jälkeen kun joku joukkue on menettänyt mahdollisuutensa saada jonkun haluamansa hyökkääjän ja turvautuu Jokiseen kakkosvaihtoehtona.

Ottawa Sunin toimittajan Bruce Garriochin mukaan Torontosta ovat kaupan kaikki muut paitsi puolustajat Jake Gardiner ja Morgan Rielly.

Jarmo Kekäläinen saattaa kaupata vielä ennen takarajan umpeutumista hyökkääjä Cam Atkinsonin. Columbus Dispatchin toimittajan Aaron Portzlinen mukaan Blue Jackets ja Atkinson ovat yrittäneet solmia jatkosopimusta viime viikot, mutta Portzlinen mukaan nyt huhut amerikkalaislaiturin kauppaamisesta ovat kiihtyneet.

– Atkinsonin perässä on huhuttu olevan Boston Bruinsin ja New York Rangersin, mutta Bruins hankki sunnuntaina Brett Connollyn ja Rangers teki jatkosopimuksen Mats Zuccarellon kanssa, joten heidän kiinnostuksensa Atkinsonia kohtaan eivät varmasti enää ole samaa luokkaa kuin ennen.

– Puolustaja James Wisniewskiä Kekäläinen tuskin saa kaupatuksi ennen takarajaa. Wisniewski myös loukkaantui sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Suomen aikaa, kun Columbus pelasi Pittsburghia vastaan. Vielä vamman vakavuutta ei tiedetä.

Mitä tekee Jarmo Kekäläinen?
Mitä tekee Jarmo Kekäläinen?

– Arizona Coyotesista odotetaan vielä siirtyväksi muualle puolustaja Zbynek Michalekia. Michalek on kärsinyt aivotärähdyksestä, mutta GM Don Maloney vakuutteli ESPN:n Pierre LeBrunille, että tshekkipakki on toipumassa ja kiinnostusta häntä kohtaan on esiintynyt. Coyotes voi saada hyvän hinnan Michalekista, sillä hän on harvoja pakkeja, jotka ovat enää kaupan ja huhujen perusteella monella joukkueella on yhä tarvetta puolustajalle.

– Sabres-hyökkääjä Chris Stewartia on kauden mittaan vahvasti viety Bostoniin, mutta Brett Connollyn hankinta varmasti laski Bruinsin kiinnostusta myös Stewartia kohtaan. Kanadalaislaituri on yksi pelaajista, joka liikkuu erittäin todennäköisesti ennen takarajan umpeutumista. Silti huhut hänen kohdallaan ovat olleet yllättävän hiljaiset juuri ennen takarajapäivää.

[nosto tasoitus=”oikea”]Ensi kesänä tähtilaiturin kauppaaminen on todennäköistä.[/nosto]

– Yksi huhuja ja mahdollisesti kiinnostusta hiljentävä tekijä voi olla Stewartin hinta. Fox Sports Midwestin toimittajan Andy Stricklandin mukaan Buffalon pyytämä hinta on yhä toisen kierroksen varausvuoro ja huippuluokan pelaajalupaus.

Patrick Sharpin nimi nousi huhuihin, kun Chicago Tribunen toimittaja Chris Kuc kertoi Washingtonin ja Chicagon keskustelevan Sharpista. En usko, että häntä kaupataan ennen takarajaa. Ensi kesänä tähtilaiturin kauppaaminen on todennäköistä. Syynä ovat Chicagon palkkakattomurheet.

– Colorado Avalanchen pelaajapolitiikan johdossa oleva Joe Sakic sanoi Denver Postille, että hän ei halua kaupata hyökkääjä Ryan O’Reillyä, vaan haluaa yrittää tehdä ensi kesänä jatkosopimuksen O’Reillyn kanssa.

– Kanadalaishyökkääjä on rajoittamaton vapaa agentti kesällä 2016 vain 25-vuotiaana. Enpä ihmettelisi, jos joku joukkue olisi valmis maksamaan kesällä 2016 O’Reillylle yli kahdeksan miljoonan dollarin kausipalkkaa. Buffalo on huhujen mukaan erittäin kiinnostunut O’Reillystä.

– Coloradosta saattaa liikkua ennen takarajaa puolustaja Jan Hejda. Sakic sanoi, että Hejdaa kohtaan on esitetty paljon kiinnostusta. Pittsburgh Penguins on yksi joukkueista, joka on huhujen mukaan kiinnostunut Hejdasta.

– New Jersey Devils voi kaupata tshekkilaituri Martin Havlatin, joka joutui katsomaan pelikuntoisena katsomosta käsin Devilsin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Suomen aikaa käydyn ottelun Columbusta vastaan. Devilsistä myös Marek Zidlickyn, Michael Ryderin ja Scott Gomezin nimet ovat esiintyneet siirtohuhuissa.

Antti Niemi on kuuma nimi siirtohuhuissa.
Antti Niemi on kuuma nimi siirtohuhuissa.

– Uskon, että San Jose Sharks kauppaisi Antti Niemen, jos he saisivat hänestä tarpeeksi ison hinnan, mutta mikä joukkue on valmis maksamaan esimerkiksi ensimmäisen kierroksen varausvuoroa Niemestä?

– Suomalaistähden hinta on taatusti korkea, vaikka Niemi on vapaa agentti ensi kesänä, sillä Sharks on yhä mukana pudotuspelikamppailussa ja ykkösvahdin kauppaaminen olisi pudotuspelihaaveiden kannalta melko riskialtis siirto. Islanders ja Pittsburgh tuntuvat kaikkein todennäköisimmiltä Niemen hankkijoilta. Tosin Newsdayn mukaan Islanders tuskin tekee pelaajakauppoja ennen takarajaa.

– Chicagon Antti Raanta voi siirtyä ennen takarajaa. Sportsnetin toimittaja Mark Spector arvioi suomalaisvahdin hinnaksi viidennen kierroksen varausvuoron. Minnesota ja Edmonton olivat vahvasti kiinnostuneita Raannasta, kun hän kesällä 2013 SM-liigasta NHL:ään siirtyi.

Antti Eteläaho
Twitter: @finanatsu