Jokereiden amerikkalaishyökkääjä Steve Moses on merkattu mies tänään alkavissa KHL:n pudotuspeleissä. Liigan tuore maaliennätyksen haltija on erittäin tärkeässä roolissa Jokereiden hakiessa ensimmäisenä playoff-keväänään menestystä.

Tämän Moses tietää itsekin, kuten hän SuomiKiekko-sivuston piinapenkissä toteaa. Myös usko Jokereiden menestymiseen joukkueena on kova.

Millä ajatuksilla Jokerit lähestyy pudotuspelejä?

Olen innoissani. Tämä on parasta aikaa pelata. Pelit kovenevat, ja kaikki on tiiviin tarkkailun alla. Jokainen pelaaja haluaa pelata keväisin ja mahdollisimman pitkään. Toivottavasti voitamme mestaruuden. Kaikki odottavat jo innolla.

Onko pelinne nyt parhaimmillaan?

Tuntuu siltä. Meille tuli muutama häviö runkosarjan lopussa, eivätkä tulokset olleet sitä, mitä halusimme. Hävisimme SKA:lle ja Moskovalle, mutta pelit olivat hyviä. Meillä oli loukkaantumisia, mutta nyt ”Juhis” (Juhamatti Aaltonen) palaa kokoonpanoon, ja joukkue on tiivistymässä oikeaan aikaan. En halua mennä asioiden edelle, mutta olen tyytyväinen tähän tilanteeseen. Meillä on itseluottamusta ja kykyjä voittaa KHL.

Entä miltä oma pelisi tuntuu?

Tuntuu hyvältä. Kauden loppua kohti mentäessä oli paljon puhetta maaliennätyksestä ja onneksi sain sen rikottua. Sen jälkeen palkeet vähän tyhjenivät. Sitten loukkaannuin, ja jouduin pelaamaan parissa viime pelissä kasvosuojuksen kanssa. Kaikki haluavat olla kunnossa pudotuspeleissä, eikä viimeisillä peleillä ollut enää merkitystä. Halusimme varmistaa, että kropat pysyvät ehjinä, joten keskittyminen ei pysynyt oikein kasassa, mikä saattoi näkyä pelaamisessa. Nyt kaikki tuntuu hyvältä, ja itseluottamus on korkealla. Kaikki ovat valmiita parhaaseen esitykseensä.

”Olemme mestarisuosikkeja, muuta ei saa ajatella”

Joukkueen kapteeni Niko Kapanen myönsi ennen runkosarjan viimeistä vieraskiertuetta, että Jokerit on ajoittain ollut Mosesin, Petr Koukalin ja Linus Omarkin muodostaman ns. ”LOKoMo-ketjun” tehojen varassa. Moses sanoo nauttivansa tästä tilanteesta, jossa heidän ketjunsa on suurennuslasin alla.

Vaikka Moses onkin viettänyt maassamme jo jonkin verran aikaa, ei häneen ole mestarisuosikkejakaan listatessa turha suomalainen vaatimattomuus tarttunut.

Nautitko niistä odotuksista, että teidän ketjultanne odotetaan maaleja?

Ilman muuta! On hienoa, että olen pystynyt ansaitsemaan tällaisen kunnioituksen valmentajalta, omalta joukkueelta ja vastustajiltakin. Vastustajat ovat keskittyneet meidän ketjuumme. Pelaajan on osattava rakastaa sitä, että vastustaja laittaa vastaan hieman extraa. Silloin pitää taistella enemmän saadakseen maaleja. Sitä odotan innolla. Varsinkin pudotuspeleissä meihin keskitytään tiukasti, mikä on hienoa.

Mitkä joukkueet ovat suurimmat suosikit, ja mihin Jokerit sijoittuu tässä vertailussa?

Me olemme mestarisuosikkeja! Jos pelaaja ei ajattele näin, on hän jo hävinnyt. Muita joukkueita ei saa pitää henkisesti itseään korkeammalla. Meidän konferenssissamme kovia ovat SKA, TsSKA, ja Dinamo Moskova. Idässä ovat Kazan ja Magnitogorsk. Ne voivat olla vaarallisia. Magnitogorsk on puolustava mestari ja heillä on kenties KHL:n paras ketju. Heidän voi odottaa olevan pudotuspeleissä kovia. Seitsemällä-kahdeksalla joukkueella on mahdollisuus voittaa. Meidän kopissamme kysyttäessä on kuitenkin vain yksi suosikki, eli me itse.

”Kotietu suurimmillaan seitsemännessä pelissä”

Jokereiden ja Minskin viimeisin runkosarjakohtaaminen pelattiin niinkin äskettäin kuin viikko sitten. Tuolloin valkovenäläisryhmä oli parempi kotonaan maalein 3-1. Minsk kaatoi helsinkiläiset jatkoajalla myös kauden avausottelussa, mutta muissa kolmessa pelissä Jokerit oli vahvempi. Jokerit on voittanut kertaalleen myös Minskissä.

Millainen ottelupari Jokerit-Minsk on?

Pelasimme hyviä pelejä heitä vastaan koko kauden ajan. He ovat hyökkäysvoimainen joukkue. Olen puhunut muutamasta heidän pohjoisamerikkalaispelaajastaan. Heillä on vaarallinen ylivoima, ja he ovat vaarallisia hyökkäysalueella kiekon kanssa. He osaavat tehdä maaleja. Meidän on oltava viisaita puolustuksessa, emmekä saa antaa heille liikaa ylivoimaa. Emme myöskään saa keskittyä liikaa vastustajaan, vaan on huolehdittava omastakin pelistä. Jos pelaamme omaa peliämme, voimme voittaa kenet vain. Keskitymme niihin asioihin, joita olemme tehneet koko kauden. Se antaa meille hyvän tuloksen.

Mikä on kotiedun merkitys?

Kyllä se auttaa, kun pelaamme kaksi ensimmäistä peliä kotona. Olemme pelanneet kotona hyvin. Pudotuspeleissä ei kuitenkaan koskaan tiedä, mitä tapahtuu. Jokainen peli on vaikea riippumatta siitä, pelataanko kotona vai vieraissa. Pelit ovat vielä lähekkäin, ensin peräkkäisinä päivinä, sitten yksi välipäivä ja taas uudet kaksi peliä. On hyvä aloittaa kotona, mutta vieraissakin pitää voittaa. Suuri etu se ei ole, mutta jos seitsemäs peli pelataan, niin pelaamme kotona, ja kotietu on silloin tärkeä.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen