Jääkiekon – tai oikeastaan minkä tahansa urheilun – selostaminen ja kommentointi ovat mitä vakavimpia mielipideasioita.

Jokaisella suomalaisella joukkueurheilun tosifanilla on siksi mielipide Antero Mertarannasta tai Tuomas Virkkusesta, puhumattakaan Juhani Tammisesta tai Pasi Rautiaisesta.

Tartuin viime viikolla Maikkarin toimittajille tarjoamaan, paperilipukkeen muodossa annosteltuun korruptioon ja avasin sporttimaksukanavan kuukaudeksi maksutta.

Leijonien mediatapahtumassa jaettu lahjus toimi – olen vaikuttunut kahden Suomen MM-pelin oheisaktiviteeteista.

Aloitetaan Mertarannan Anterosta, tuosta häikäilemättömän puolueellisesta populistista, jonka värisevä ääni kertoo juuri sitä mitä (miltei henkilökohtaisesti) väärinkohdeltu suomalaiskatsoja haluaa kuulla: TÖRKEÄ taklaus VENÄLÄISELTÄ, TÖRKEÄ viheltämättä jättäminen RUOTSALAISILTA!

Jääkiekko elää tunteesta, samoin Maikkari – ja juuri siksi Mika Saukkonen selostaa Suomen pelit ilmaiskanavalta. Maikkari tarjoaa rahalla ostettavaksi tunne-elämystä monotonisen Saukkosen sijaan.

Seuraavaksi Tammisen Juhani. Kuusikymppisen suomalaismiehen pukeminen erivärisiin joulukuusiin oli vuosi sitten ihan hauska idea. Nyt vitsi on jo hiukan wanhentunut, itse asiassa lähes yhtä happamaksi kuin iänikuiset prinsiippinsä. Mutta kukin tyylillään, vaikka sitten aurinkokuninkaallisella. Ja sentään 47 MM-kisat, hei.

Tami kuitenkin kiinnostaa, no doubt about that, veljet: tämän päivän ylivoimaisesti luetuimpia kiekkouutisia verkossa on ollut Ilta-Sanomien jymypaljastus siitä, ”Mihin Juhani Tamminen katosi MM-studiosta?” (Vastaus: vietti vapaapäivää.)

Mutta Pasi Nurminen! Herranjumala millainen studioeläin on kuoriutunut Tammista eilen tuuranneesta ”Nupesta”, Suomen toiseksi kuuluisimmasta ilmaveivaajasta!

Rikostoimittajana aiemmin profiloitunut käheä-ääninen Pekka Lehtinen loi Venäjä-pelissä järkevästi ja jatkuvasti tilaa leiskuvalle Nupelle – Lehtinen suorastaan tarjoili lättysyöttöjä, joissa kaikui ”Heitä jotain räväkkää, jotain kiihkeää!” Ja kiekkojätkä Nurminenhan laukoi, suoraan syötöstä ja kovalla intohimolla.

Vielä vakuuttavampi Nurminen on ollut varsinaisessa studiossa, jonka nurkkaan on raahattu maali ja muuta lätkärekvisiittaa. Kun entinen NHL-veskari räpylä kädessään kertoo ja huitoo, miten maalivahdin kuuluu puheella auttaa laidasta kiekkoa hakevaa puolustajaa, jonka niskaan höökii sata lihaskiloa luistimilla, taviskatsoja on haltioissaan – tämä on sitä lisäarvoa!

Nurminen on herättänyt myös virkamieskommentaattori Hannu Aravirran eloon. Kun populisti-Mertsi etsii lakikirjastaan julkisen hirttotuomion mahdollistavaa pykälää Pekka Jormakan tainnuttajalle, on ihan virkistävää, kun ”Ara” ja Tero Lehterä uskaltavat jo pelikatkon aikana studiosta myöntää, että myöskään Jormakka ei pelannut kovin viisaasti törkytaklaukseen johtaneita paria sekuntia, vaan varovaisuus herpaantui.

Maikkarin kokkiveljet keittelevät maukasta soppaa pelin oheen. Vielä kun itse Leijonista löytyisi tänä keväänä vähän nykyistä enemmän muita kuin keskuskeittiön ahkeria perusduunareita…

Pekka Mäntylä
Twitter: @pjmant