Traagisen NHL-illan kymmenvuotispäivä – “Tämä ei ole ohi”

© Kuva: Getty Images

Voita kahden hengen matka Mestarien liigan puolivälieriin!

Ensin yleisö hurrasi villisti. Vancouverin Todd Bertuzzi oli viimeinen laittanut Coloradon Steve Mooren maksaamaan siitä, mikä oli saanut koko Vancouver Canucksin joukkueen ja sen fanit hulluiksi. Moore oli taklannut kolme viikkoa aiemmin törkeästi Canucksin kapteenia Markus Näslundia kyynärpäällä päähän.

Ensimmäisen erän tappelu Matt Cookea vastaan ei riittänyt Canucksille, jonka pelaajat olivat todenneet, että jos Moore luuli sen kuitanneen kaiken, hän ei ollut neljänä Harvardin vuotenaan oppinut mitään.

Yleisö kuitenkin hiljeni nopeasti, kun se näki Steve Mooren makaamassa verilammikossa liikkumattomana. Tuohon aikaan 25-vuotiaan Steve Mooren 69 ottelun mittainen NHL-ura päättyi niille sijoille.

***

Tapahtumat saivat alkunsa kolme viikkoa aiemmin, 16. helmikuuta 2004 Denveristä. Moore ajoi rumasti ja tarkoituksellisesti Canucks-kapteeni Markus Näslundia päähän. Tilanteesta ei tuomittu jäähyä. Taklaus sai Canucksin joukkueen raivon valtaan.

Ottelun jälkeen Canucksin Brad May ilmoitti, että Mooren päästä on luvassa palkkio. Todd Bertuzzi puolestaan ilmoitti, että Moore on yksi paskakasa. Joukkueet kohtasivat seuraavan kerran Denverissä jo 3. maaliskuuta, mutta NHL-komissaari Gary Bettmanin läsnäolo ja varoitus piti ottelussa tunteet kurissa.

Samaa ei voitu sanoa joukkueiden seuraavasta kohtaamisesta vain viisi päivää myöhemmin Vancouverissa 8. maaliskuuta 2004. Canucks oli päättänyt saada kostonsa.

Bertuzzi, joka on vierittänyt tapahtuneesta syyn päävalmentaja Marc Crawfordin niskoille, on väittänyt valmentajan kehoittaneen toisella erätauolla pelaajia kostoon. Bertuzzi on sanonut, silloisen GM:n Dave Nonisin tuella, Crawfordin piirtäneen tauolla taululle Mooren nimen ja numeron (36) ja käskenyt pelaajia pistämään Mooren maksamaan.

Crawford on vastannut syytteisiin sanomalla, että Bertuzzi kieltäytyi tulemasta pois jäältä ennen hyökkäystään Mooren kimppuun.

***

Moore tappeli ottelun ensimmäisessä erässä Matt Cooken kanssa. Tasapeliksi tuomittu tappelu ei kuitenkaan riittänyt kotijoukkueelle. Eikä vihan tunnetta kotijoukkueen aitiossa lievittänyt tilanne taululla. Colorado johti ensimmäisen erän jälkeen 5-0. Viimeisimmän maalintekijänä juuri Moore.

Kolmannessa erässä 2-8-tilanteessa tapahtumat eskaloituvat kohtalokkaasti.

Bertuzzi yritti haastaa Moorea, mutta tämä ei halunnut lähteä uudelleen tappeluun. Bertuzzi seurasi Moorea, otti tätä lopulta paidasta kiinni ja iski yllättäen takaapäin Moorea päähän nyrkillä. Moore kaatui jäähän naama edellä satakiloinen Bertuzzi niskassaan.

Moorelta murtui tilanteessa kolme niskanikamaa. Lisäksi pelaaja menetti tajuntansa, sai kolmannen asteen aivotärähdyksen sekä avohaavoja kasvoihin. Myöhemmin Moore on kärsinyt mm. amnesiasta. Vammat aiheutuivat iskusta sekä päälle rysähtäneen pelaajakasan painosta. Moore makasi jäällä noin kymmenen minuuttia ennenkuin hänet kannettiin ulos paareilla.

Coloradon silloisen GM:n Pierre Lacroixin on tilanteen jälkeen kerrottu ehdottaneen tuomaristolle ottelun keskeyttämistä. Kellossa oli aikaa kahdeksan minuuttia. Peli kuitenkin pelattiin loppuun ja Colorado teki vielä yhden maalin voittaen lopulta 9-2.

Suomalaisista Sami Salo ja Jarkko Ruutu pelasivat ottelussa Vancouverin ja Teemu Selänne sekä Riku Hahl Coloradon riveissä.

***

Kahden päivän päästä Vancouverin General Motors placen mediahuoneessa itkevä Bertuzzi pyysi anteeksi Moorelta, tämän perheeltä, Canucksilta, faneilta ja lapsilta. Liiga rankaisi Bertuzzia lopulta 20 ottelun (13 runkosarja- ja 7 pudotuspeliottelua) pelikiellolla. Oikeudessa Bertuzzi tuomittiin pahoinpiteystä vuoden ehdolliseen vankeustuomioon sekä yhdyskuntapalveluun.

Bertuzzi ei myöskään saanut pelata euroopassa NHL:n työsulun aikana kaudella 2004-05. Pelkästään palkkoina Bertuzzi menetti yli 500 000 dollaria.

Mutta taistelu jatkuu. Steve Moore on haastanut Bertuzzin sekä Canucksin oikeuteen 38,5 miljoonasta dollarista, joista 35 miljoonaa on tulonmenetyksistä ja 3.5 miljoonaa vanhempien kärsimyksistä.

Bertuzzi ja Canucks ovat onnistuneet välttelemään oikeutta lähes kymmenen vuotta eri syistä. Nyt päivä on kuitenkin vihdoin saatu kalenteriin. Oikeutta aletaan käymään Torontossa syyskuun 8. päivänä ensi syksynä. Tarkalleen 10 ja puoli vuotta tapahtumien jälkeen.

Steve Moore sanoi tällä viikolla kanadalaiselle TSN-kanavalle, että moni tulee oikeudessa yllättymään tapahtumista kulisseissa menneen kymmenen vuoden aikana. Moorea on mm. seurattu eri tahojen toimesta, jotta vastapuoli voisi tarkastella vammojen laatua.

– Kukaan ei halua päästä enemmän elämässä eteenpäin kuin minä. Yritän sitä joka päivä. Olenkin mennyt elämän muilla osa-alueilla eteenpäin, mutta tämä ei ole vielä ohi, Moore sanoi TSN:lle.

***

Lue myös NHL-kommentti: Steve Mooren oikeudenkäynti laittaa NHL-arvot puntariin.

Tommi Seppälä, Vancouver
Twitter: @TommiSeppala

Voita kahden hengen matka Mestarien liigan puolivälieriin!