Kymmenen vuotta on tänään täsmälleen kulunut siitä, kun Vancouver Canucksin Todd Bertuzzi hyökkäsi kohtalokkain seurauksin Coloradon Steve Mooren kimppuun takaapäin. Silloin 25-vuotiaan Mooren ura päättyi Vancouverissa General Motors Placen jäälle.

Nykyään Detroitia edustava Bertuzzi, 39, on pelannut sittemmin yli 500 NHL:n runkosarjan ottelua.

Oikeutta asiasta aletaan vihdoin käydä syyskuun 8. päivä 2014 Torontossa. Täsmälleen 10 ja puoli vuotta tapahtumien jälkeen. Moore on haastanut Bertuzzin sekä Canucksin 38,5 miljoonasta dollarista.

Oikeudenkäynnistä ei tule kärsimys vain haastetuille, vaan ennen kaikkea NHL:lle ja koko jääkiekolle.

Siis mikäli Bertuzzi, Canucks ja Moore eivät sitä ennen pääse sopuun asiasta oikeuden ulkopuolella. Tätä vaihtoehtoa asiantuntijat pitävät epätodennäköisenä.

***

NHL:lle tuleva oikeudenkäynti tulee olemaan äärimmäisen nöyryyttävä. Kuin rakkainta lastaan, koston mentaliteettia ja tappeluita, aina varjellut NHL joutuu Bertuzzin ja Canucksin kautta oikeudessa ja mediassa tilanteeseen, missä se ei mitenkään pääse kontrolloimaan sitä, mistä ja miten keskustellaan. Tapahtumia kärjäjillä tullaan repimään mediassa ennen näkemättömällä tavalla.

Kaikki tulee esiin. Kaikki. Tämä on ollut Mooren viesti alusta asti. Ohi rahojen, hän haluaa tuoda totuuden esiin.

Syksyllä oikeudessa ja mediassa tullaan punnitsemaan armotta niitä arvoja, jotka jääkiekossa elävät. Silmä silmästä-ajattelu sekä valmentajien käskyttäminen tulevat olemaan kuumia aiheita. Etenkin, kun Canucksin Brad May ilmoitti mediassa ennen Bertuzzin hyökkäystä, että Mooren päästä on luvattu palkkio.

On pelkästään hyvä asia, että Todd Bertuzzi on vetänyt tilanteeseen myös silloisen päävalmentan Marc Crawfordin.

Jääkiekko on aina halunnut pitää langat omissa käsissään. On tuhistu, ettei kaukalon tapahtumia ymmärrä vaikkapa korkeakulttuurin ystävät tai poliitikot. Pysykööt lestissään. Syksyllä alkavat käräjät tulevat olemaan sellainen mediasirkus, että Nepalista Napoliin ihmisille tulee selväksi, miten jääkiekkojoukkue tällaisten asioiden ympärillä toimii.

Jokainen ymmärtää, että normaalin ihmisen arvomaailmaan kyseiset toimintatavat eivät mahdu. Ei, vaikka ne ovat osa peliä. On helppo sanoa, että NHL tulee saamaan pari mojovaa imagokoukkua palleaan. Eivät muuten ole ensimmäiset lommot tämän lajin kyljissä.

***

Olen ennenkin maininnut suomalaistenkin NHL:ää kumartelevista asenteista. Semir Ben Amorin tapauksenkin ympärillä hymisteltiin, kuinka NHL:ssä olisi vähän olkia kohautettu mokomasta. Ei se niin ole. Asenneilmasto uudella mantereella tappeluiden ja kostamisen ympärillä on jatkuvasti kielteisempi.

Syksyllä niitä rukataan vielä negatiivisempaan suuntaan. Oikeudenkäynti ja sen tulokset saattavat muuttaa lajia radikaalistikin.

NHL:n, ja jääkiekon ylipäätänsä, on alettava kumartaa normaalin yhteiskunnan säännöille. Se ei ole lajina asemassa, jossa se voi ylimielisesti sanella sääntönsä ja sulkea ne ihmiset ulos, jotka eivät niitä jaa. Ei Bertuzzi varmaan tarkoittanut päättää Mooren uraa, mutta tilanteessa ja tunnekuohussa, jossa (mm.) Bertuzzi toimi, ihmisen harkinta ei pelaa.

Silloin liikutaan vesillä, jotka muuttuvat vielä jonakin päivänä lajille jäätävän kylmiksi. Jääkiekko on muutenkin ajamassa itseään kovaa vauhtia nurkkaan. Hintoineen se on pian liian kallis peruskansalaisen lapsille. Lisäksi jatkuvat väkivaltaskandaalit ovat lianneet sen imagoa viimeisien vuosien aikana.

***

Syksyllä alkava oikeudenkäynti voi hyvinkin tuoda lajiin täysin uudenlaista kulttuuria. Olisikin suotavaa, että nyt kaikki revittäisiin pöydälle. Ihan kaikki, mikä liittyy käskyttämiseen ja koston ilmapiiriin. Nyt olisi mahdollisuus kiristää kurinpitoa ja luoda uusi puhtaampi kulttuuri.

Kurinpito kuuluu NHL:ssä Brendan Shanahanille ja Gary Bettmanille, ei pelaajille.

Asenteet tappeluiden ja kostamisen puolesta elävät kuitenkin syvässä, etenkin lajin emämaassa, joten jeesustelijaksi allekirjoittanutkin tämän vuoksi monen toimesta tuomitaan. Mutta se on luonnollista. Ihmismieli vastustaa alitajuntaisesti aina suuria muutoksia.

Mooren tapaus kertoo myös fanien asenteista. Ensin hurrataan suu vaahdossa, kun Bertuzzi alkaa lyömään, mutta kun pelaaja makaa verilammikossa liikkumattomana, voisi nuppineulan putoamisen kuulla ylimmältä riviltä. Ei ymmärretä, miten vaarallisella ja herkällä asialla leikitään. Yksi isku voi päättää kaiken. Kaiken.

Yhtäkään Bertuzzia tai Ben Amoria ei enää tarvita. Käykääpä kysymässä nyt Bertuzzilta tai Ben Amorilta tekisivätkö saman uudelleen. Tai olisivatko tehneet ilman valmentajan kehoitusta jos tapauksissa sellainen taustalla oli. Tunne on jääkiekossa hieno ja tärkeä asia, mutta aikuisten ihmisten pitää osata myös kontrolloida sitä.

***

Tommi Seppälä, Vancouver
Twitter: @TommiSeppala