Liigan pudotuspelit käynnistyvät täydellä tohinallaan perjantaina, kun vuorossa on puolivälierät.

SuomiKiekko-sivusto käy läpi puolivälieräsarjojen alla niin lähtökohdat kuin sarjojen avainpelaajat sekä potentiaaliset yllättäjät.

****

Lukon ja Bluesin kohdatessa vastakkain ovat kaksi mallikkaasti runkosarjassa suorittanutta joukkuetta.

Raumalaisryhmä nosti osakkeitaan pitkin kautta ja nappasi lopulta kolmannen sijan. Myös espoolaisten kauden voidaan sanoa olleen nousujohdanteinen – joukkue varmisti paikkansa kuuden joukkoon vasta päätöskierroksella.

Samalla tässä otteluparissa mielenkiinto kohdistuu valmentajiin ja kahteen toisilleen äärimmäisen tuttuun pelifilosofiaan.

Vastakkain kohtaavat nimittäin myös entinen oppi-isä Risto Dufva ja oppipoika Jyrki Aho. Myös sillä saralla nähdään varmasti herkullinen taisto.

Joukkueet kohtasivat runkosarjassa viidesti, joissa Lukko juhli kolmesti. Samalla jokainen ottelu päättyi kotivoittoon.

Tunnetta joukkueiden kohtaamissa ei ole tällä kaudella puuttunut. Joulukuun lopulla Raumalla pelatussa kamppailussa nähtiin nujakka, kun Ilmari Pitkänen ja Olli Sipiläinen ottivat miehestä mittaa. (Lue uutinen)

Kokemus on valttia?

Viime kaudesta onnistuneita täsmähankintoja tehneen Lukon runkosarja on ollut kaikin puolin nousujohdanteinen.

Jos alkusyksy meni vielä kokeneella nipulla askelmerkkejä hakiessa, on joukkueen peli parantunut huimia askelia pitkin kautta.

Tämä on näkynyt suoraan sarjataulukossa. Pelien kulkiessa myös yksilöt ovat päässeet hyvin esille.

Varsinkin joukkueen ykkösketju on ollut kovassa vireessä Ville Vahalahden sekä Aaron Gagnonin johdolla. Tämä kaksikko on myös isossa roolissa, kun joukkue aloittaa taipaleensa pudotuspeleissä.

Tämän lisäksi onnistumisia odotetaan myös alemmilta ketjuilta. Tämän ansiosta katseet kääntyvätkin Toni Koiviston, Lauri Tukosen ja Steven Zalewksin kaltaisiin nimiin.

Myös alakerrasta löytyy ainakin tarpeeksi osaamista ja tietoa, kuinka keväällä menestystään. Ilkka Mikkolalla on allaan todella vahva kausi. Tämän lisäksi kokemusta tuo Petteri Nummelinin sekä jo pidempään Lukossa tahkonnut Harri Tikkanen.

Omassa alakerrassa Ryan Zapolski on ollut Liigan kuumimpia vahteja. Häneen tuskin Lukko kaatuu.

Blues jälleen mukana tosipeleissä

Bluesin kevään pudotuspelihistoriaa selailemalla voi sanoa joukkueen olleen viime vuosina varsin hyvä suorittava kevään ratkaisupeleissä.

Viime kaudella pitkästä aikaan ratkaisupeleistä sivuun jäänyt joukkue on myös tänä keväänä yksi potentiaalisista yllättäjistä. Tästä kertoo myös vahva runkosarjanlopetus.

Ja kun katsoo espoolaisten kokoonpanoa, on se rakennettu varsin tasaisesti juuri pudotuspelejä silmäillen.

Hyökkäyspäässä kärki on lähes raumalaisten veroinen. Sen jälkeen kysymys kuuluu, mistä löytyy tuki ykköstykeille?

Ja Tommi Huhtalan sekä Tomi Sallisen kaltaiset monipuoliset hyökkääjät ovat totutusti tärkeitä lenkkejä kevään tosipeleissä.

Sen sijaan kakkoskorin hyökkääjinen Daniel Widing ja Justin DiBenedetto etunenässä pitää nostaa vielä pykälän tasoa pudotuspeleihin.

Myös alakerta on Bluesilla kunnossa. Puolustuspää on pakkien osalta tasaisen varma. Ennen kaikkea maalivahtiosasto nostaa espoolaisten osastoa.

Vaikka Mikko Koskinen lähti vain muutaman pelin jälkeen maalivahtivalmentajan kanssa KHL:ään, on sekin osasto vähintään kunnossa. Jani Nieminen on osoittanut huikealla kaudellaan olevansa Liigan eliittiä.

Ratkaisun paikat

Päävalmentajakaksikko Ahon ja Dufvan kohdatessa lähtökohdat ovat vähintäänkin mielenkiintoiset.

Joukkueiden jo runkosarjan kohtaamiset ovat olleet varsin värikästä kiekkoa – on vaikea keksiä, miksi tuleva pudotuspelisarja tekisi siihen poikkeusta.

Lukko on ollut kotonaan tällä kaudella todella vahva ja joukkueen todella aggressiivinen pelitapa on tuottanut hyvää jälkeä. Sen sijaan vieraissa on ollut hivenen vaikeampaa.

Kun Bluesin saldo on samansukuinen, nousee lähtökohtaisesti kotietu tässä sarjassa isoon rooliin. Ei olisikaan yllätys, jos tämän sarjan voittoa haettaisiin seitsemännestä pelistä asti.

Arvio: Lukon hyökkäyspään leveys kääntää sarjan raumalaisille. Otteluvoitot 4-2.

Ilari Isotalo
Twitter: @IlariIsotalo