HIFK:n riveihin muutaman vuoden tauon jälkeen palannut Teemu Ramstedt on saanut tuoretta näkemystä sille, millaista peliä Ruotsin pääsarjatasolla SHL:ssä pelataan, kun esimerkiksi verrataan sitä kotoiseen Liigaan.

Ramstedt pelasi alkukaudesta SHL-seura AIK:n riveissä 36 ottelua.

AIK on ollut vaikeuksissa tällä kaudella, mikä näkyi Ramstedtin mukaan suoraan myös kaukalon puolella.

– Vaikea kausi siellä on ollut AIK:lla kokonaisuudessaan. Se tilanne sitten heijastui kaikkeen tekemiseen, se on ihan selvää. Mutta noista vaikeista hetkistä pystyy varmasti jotain hyvää kaivamaan omalle uralle, vaikka se ei heti sillä hetkellä välttämättä siltä tunnukaan. Mutta mielenkiintoinen kokemus se sinänsä oli, kun en ollut aiemmin Ruotsissa pelannut, Ramstedt kertailee mennyttä SuomiKiekko-sivuston haastattelussa.

Entistä Elitserieniä, nykyistä SHL:ää pidetään edelleen vahvasti liigana, jossa fyysisyys ei ole niinkään suuressa kuvassa, vaan pelit eroavat kovasti kotimaisen Liigan vastaavista.

Ramstedt tuoreella kokemuksella näkee kuitenkin asian muuttuneen.

– Mitä aiemmin siellä pelanneet pelaajat puhuivat, niin sehän oli ollut sitä vanhan liiton ruotsalaista jätön-jätön-jättöä ja vähän hitaampaa jääkiekkoa. Nykyään se on vähän muuttunut. Ehkä nyt Ruotsissakin pelataan vähän suoraviivaisempaa kiekkoa kovemmalla tempolla. Totta kai siellä on edelleen nähtävissä sitä samaa vanhaa, mikä on tietenkin ihan hyvä juttu. Ei ole perinteistä luovuttu täysin.

– Pelillinen ero ja tyyli ovat Suomeen verrattuna kaventuneet hieman viime vuosina. Se on ainakin oma tuntuma.

Mutta kumpi on sitten tasoltaan kovempi?

– Aika tasoissa ollaan. Ei ole isoja eroja kumpaakaan suuntaan, Ramstedt pohdiskelee ja jatkaa:

– Jos joukkueet pelaisivat vastakkain, niin aika tasan menisivät varmasti voitot. Näin ainakin itse uskon.

26-vuotias keskushyökkääjä nostaa tälle muutokselle esille yhden ison tekijän.

– KHL on tuonut oman mausteensa siihen, kun se on vienyt paljon pelaajia niin Suomesta kuin Ruotsista. Se on taas varmasti tehnyt sitä, että tasoerot ovat hieman kaventuneet. Ehkä Ruotsin liiga on ollut aiemmin vähän Suomen vastaavaa edellä.

Kolmannessa haastatteluosassa Ramstedt muistelee aikaa KHL:ssä. Mitä Lev Prahassa oikein tapahtui? Millaista aika SKA:ssa oli? Siitä lisää myöhemmin SuomiKiekko-sivustolla.

Lue lisää:

Ramstedt tavotteista HIFK:ssa: ”Isossa ruudussa johtava pelaaja”

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen