Toimittaja ja Kiekkoministeri Ilari Savonen kokoaa yhteen mielenkiintoisia ja ehdottomasti yliviivaustussilla kokoonpanoista merkittäviä pelaajia ennen Stanley Cup -finaaleiden alkua.

Lännen mestariksi yltänyt Chicago Blackhawks voitti koko NHL:n runkosarjan ennen pudotuspeleihin lähtöä. Niiden puolella matkan varrella ovat kaatuneet Minnesota Wild, Detroit Red Wings ja Los Angeles Kings.

Boston Bruins puolestaan matkasi finaaleihin kaadettuaan pudotuspeleissä ensin Toronto Maple Leafsin, sitten New York Rangersin ja idän konferenssifinaaleissa Pittsburgh Penguinsin.

Tässä seuraa heitä -pelaajat:

Bryan Bickell, Chicago Blackhawks

– Bickell, tuo romuluinen rautamörssäri, vaalealla mailallaan ja hirveällä vääntövoimalla varustettu laituri, on iskenyt Blackhawksille pudotuspeleissä jo kahdeksan kaappia. Hieman yli 500 000 dollarin palkkaa nauttivasta 27-vuotiaasta hyökkääjästä onkin tullut tärkeä palanen Hawksin etenemisessä ja samalla rooliakin on tullut lisää. Onko Bickell jopa ykkösketjun laidassa finaaleissa, ehkä. Ehkä se olisi myös oikea paikka, sillä tämä lihamylly on kuin kotonaan fyysisissä ja tasaisissa pudotuspeliväännöissä.

Patrick Sharp, Chicago Blackhawks

– Sharp on jo useamman vuoden ajan kuulunut Blackhawksin ehdottomiin kärkihyökkääjiin. Aina valokeila ei ole osunut suoraan 31-vuotiaaseen laituriin, kun vierellä ovat muun muassa Jonathan Toews, Patrick Kane ja Marian Hossa. Nyt spotti on suunnattu jo useaan kertaan tähän maalitykkiin, joka on noussut yhdeksi Hawksin hyökkäyksen tärkeimmäksi lenkiksi. Onko sitten muoto ”tärkein” oikea, siitä voi olla montaa mieltä. Ei tosiaan hyydy kovissakaan paikoissa. Sharpin onnistuminen onkin isossa roolissa siinä, mihin asti Blackhawks finaaleissa yltääkään.

Brent Seabrook, Chicago Blackhawks

– Olympiavoittaja Seabrookilla osui jo vaikeampi jakso pudotuspelejen alkuun, mutta pelien koventuessa ja karavaanin kulkiessa Hawksin puolustuksen yksi iso kulmakivi on nostanut omaa tasoaan. Jos 28-vuotiasta pelaajaa kuvaa, voisi lopulta termi ”monipuolisuus” olla hyvä. Kokoa, fyysisyyttä, kiekon liikuttelua, tulivoimaa. Millaisen panoksen Seabrook pystyy täräyttämään pöytään finaalisarjassa? Katoaako kuvasta vai tuoko johtavana pelaajana sen tiukan kapasiteetin tarjolle?

Torey Krug, Boston Bruins

– 22-vuotias puolustaja on ollut yksi erikoisimmista sensaatioista tämän kevään pudotuspelien puolella. AHL:n runkosarjassa pakin paikalta peräti 45 pistettä iskenyt Krug jatkoi tehoilua erityisesti pudotuspelien ensimmäisissä otteluissa. Yhdeksässä ottelussa tehoja on kertynyt jo 6 (4+2). Sen jälkeen rooli on hieman vaihdellut ja onnistumiset ovat olleet harvemmassa. On kuitenkin mielenkiintoinen ase hyvällä lyöntilaukauksellaan Bruinsin ylivoimalle. Jatkuuko sensaatio sitten myös finaaleiden puolella, se on hyvä kysymys.

David Krejci, Boston Bruins

– 16 peliä, 9+12=21, +14, Krejcin tilastot pudotuspelien puolella ovat vakuuttavat. Muun muassa konferenssifinaaleiden puolella tshekkisentteriä Pittsburgh Penguins ei tuntunut kunnolla saavan kuriin. On yhden liigan parhaan ketjun sentterin aivot, antaa oivallisia syöttöjä, mutta iskee myös paikoista hyvin tehokkaasti maaleja. Monipuolinen rokottoja, jonka pimentäminen on Blackhawksille iso haaste. Juuri siksikin, kun kiekotta pitäminenkään ei tunnu toimivan. Taustalla on ollut pieniä loukkaantumisia, jotka eivät ole kuitenkaan näkyneet suorittamisesta. Ehkä yksi iso niitti ja huolia bostonlaiselle joukkueelle? Joka tapauksessa äääääärimmäisen hyvä pelaaja ja iso lyömäase Bruinsille.

Jaromir Jagr, Boston Bruins

– Teki lopulta oikean valinnan, kun matkasi NHL:n siirtorajalla Bruinsin puolelle. 41-vuotias legenda se jaksaa painaa, vaikka pudotuspeleissä tehojen suhteen on ollut haasteita. Loistava kiekonsuojaaja osaa kuitenkin edelleen lyödä kiekon pussiin, jos vain paikka tulee. Onko nyt edessä jopa Jagrin viimeiset pelit NHL:ssä? Tiedä sitten, mutta suuri mielenkiinto kohdistuu nyt siihen, mitä tshekkiläinen taikuri taikoo korttipakasta kehiin.

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen