PRAHA. Leijonat vietti MM-kisoissa tiistaina vapaapäivää ja palasi keskiviikkona jälleen tositoimiin. Harjoituksissa paljastui, että torstain ottelussa Itävaltaa vastaan Konsta Helenius ja Pekka Jormakka eivät kuulu kokoonpanoon.

18 vuotta kisojen aikana täyttänyttä Heleniusta on viety viime päivinä ja viikkoina kuin vuoristoradassa. Milloin nuorukaista on mediassa kehuttu maasta taivaisiin, milloin lytätty. Joukkueen sisälläkin tutuiksi ovat tulleet niin katsomo, vilttiketju kuin toisaalta ykkösketjun sentterin paikka.

Harjoitusten jälkeen toimittajat kysyivät päävalmentaja Jukka Jaloselta, miten Helenius ja Jormakka ottivat vastaan katsomokomennuksen.

– Kaikki ovat ihan yhtä tärkeitä joukkuepelaajia. Ei ollut huomattavissa mitään ärtymystä. Jos olisi, asiat olisivat aika huonosti. Silloin ei kannattaisi tulla jäälle ollenkaan eikä varmaan pelaisi enää sen jälkeen, Jalonen sanoi harjoitusten jälkeen kuin viestiksi kaikille Leijonien pelaajille.

Norja-ottelun jälkeen Jalonen sanoi medialle melko suoraan, että ykkösketju on se, joka ei vielä toimi. Koostumusta on vaihdeltu pelistä toiseen, ja tuorein ratkaisu on nostaa Jere Innala ykkösen laitaan Mikael Granlundin ja Valtteri Puustisen rinnalle.

– Ainahan kaikki asiat vaikuttavat toisiinsa. Kaikkia [ketjuja] ei ehdoin tahdoin lähdetä muokkaamaan. Jos joku toimii, yritetään pitää se ennallaan. Ne ovat niin monimutkaisia juttuja, että ihan turhaa ruveta tässä availemaan. Meilläkin menee aika kauan, kun mietitään niitä, niin ei tässä pystytä 15 sekuntiin tiivistämään, Jalonen kommentoi ketjumuutoksia.

”Homma on hanskassa”

Ykkösketju pitäisi vielä saada toimimaan, mutta muilta osin Leijonilla on tällä hetkellä pakka melko hyvin kasassa.

– Kyllä meillä on asiat pääosin kunnossa. Ainahan on pientä hienosäädettävää, vaikka miten pelaisi ja voittaisi, mutta ei meillä mitään isoa tuossa ole pelillisesti. Homma on hanskassa, mutta tiedetään, että monella muullakin on. Pienistä asioista on voittaminen ja häviäminen kiinni, Jalonen sanoi.

– Pyritään pelaamaan niin, ettei jäisi hirveästi sattuman varaan, vaan meillä olisi homma hanskassa ja pelaajat tietävät, mitä tehdään. Peli tuntuu tällä hetkellä tulevan selkäytimestä. Ei tule sellaisia yllätyksiä, että joku vetää kanin hatusta.

Erityisen vahva Leijonat on – tuttuun tapaan – ollut oman pään varjelemisessa. Kolmessa ottelussa Suomi on päästänyt tasan yhden pelitilannemaalin.

– Siinä on se asenne, ylpeys omasta hommasta ja viisikon hommasta. Tehdään yhdessä töitä, ja kaikki ovat siihen sitoutuneet. Ei ole sillä lailla heikkoja lenkkejä. Virheitähän kaikille sattuu välillä, mutta sitten joku auttaa ja paikkaa ja korjaa sen virheen, viimeisenä tietysti maalivahti, Jalonen sanoi.

– Kyllä se vaan niin on, että mitään mestaruuksia ei voiteta, ellei osaa puolustaa hyvin. Ihan sama mikä sarja se on, onko se Liiga vai NHL vai täällä, niin ei ole yksikään joukkue voittanut hyökkäämällä ainakaan viime vuosina yhtään mitään. Pitää osata molemmat.

– Kovissa peleissä, kun on nähnyt tuossa, niin jostain kumman syystä ne maalit ihmeellisesti vähän vähenevät. Ei ole 7-6 enää kun ruvetaan pelaamaan isoista asioista. Se vaatii kovan luonteen ja kovan asenteen – ja tietenkin kovan maalivahtipelin taustalle. Ja kohtuu vähän jäähyjäkin sitten vielä.

Suomi kohtaa Itävallan torstaina. Ottelu alkaa kello 17.20 Suomen aikaa.

Jaakko Perttilä
X: @JaakkoPerttila

LUE MYÖS