Liigan pudotuspelit ovat tänä keväänä poikkeuksellisen mielenkiintoiset. Selviä heittopusseja ei ole, joten jännitettävää riittää. Jo säälipleijareissa nähdään kaksi todella mielenkiintoista otteluparia.

KalPa on ymmärrettävästi ennakkosuosikki Sportia vastaan. Vaasalaiset ovat haparoineet pitkin kautta, mutta hyvinä päivinä kotkapaidat ovat onnistuneet myös haastamaan Liigan kärkijoukkueita. Nyt, kun Pohjanmaalla jyllää poikkeuksellinen kiekkobuumi, voi Sport hyvinkin olla yksi kevään isoimmista yllättäjistä.

Säälipleijareiden toisessa sarjassa vastakkain ovat Lukko ja TPS. Länsirannikon joukkueet ovat toisilleen hyvä vastus, sillä kummankin joukkueen pelistä on ollut ilo ja raikkaus pidempään kateissa. Tästä otteluparista edetäkseen ei tarvitse olla hyvä vaan paikallaolijoista paras. Etulyöntiasema on Rauman Lukolla, jonka peli sentään toimi edes alkukaudesta.

Pelicansin ja HIFK:n välinen pudotuspelisarja voi olla kaikista tasaisin. Helsinkiläisten rosteri on vertaansa vailla, mutta peli on ailahdellut paljon läpi kauden. Löytyisikö hyökkäyspelaamiseen viimeinkin kaivattua vapautta? Jos HIFK saa päävalmentaja Ville Peltosen johdolla pelin toimimaan, on HIFK mestarisuosikki numero yksi.

Mutta se on iso jos.

Joka tapauksessa HIFK tulee olemaan Pelicansille vaikea vastus. Runkosarjassa joukkueiden väliset pelit olivat pääosin tasaisia, mutta HIFK:n fyysisyyteen pussinokat pystyvät vastaamaan. Miten Ryan Lasch ja Aatu Jämsen pärjäävät kaksinkamppailuissa Petteri Lindbohmin ja Iiro Pakarisen kanssa? Silti lahtelaisten viisikkopeli on ollut niin paljon HIFK:ta edellä, että Pelicansia on pakko pitää sarjan ennakkosuosikkina.

Kärppien ja Jukureiden välinen ottelusarja on niin ikään kutkuttava. Olli Jokisen luotsaama Jukurit oli pitkään Liigan kuumin joukkue, mutta kevään lähestyessä meno hyytyi pahasti. Osuiko kuntohuippu väärään kohtaan? Tällä hetkellä näyttää pahasti siltä.

Kärpät on puolestaan ollut Liigan kuumimpia joukkueita. Kun pudotuspelivastustajien kohtalo oli ratkeamassa viimeisellä kierroksella, HIFK ja Pelicans varmasti huokaisivat helpotuksesta väistäessään oululaiset. Teemu Turunen ja Ville Koivunen muodostavat Liigan vaarallisimman tutkaparin. Arttu Hyryn, Aleksi Antti-Roikon ja Marko Anttilan ketjun uskon puolestaan nousevan yhdeksi kevään isoimmista puheenaiheista. Kolmikkoa ei kannata vähitellä pelkkänä telaketjuosastona (sekin kyllä luonnistuu), sillä Hyrylläkin on yksi Liigan parhaista rannevedoista.

Olisinkin hyvin yllättynyt, jos Kärppiä ei tällä kaudella nähtäisi mitalipeleissä.

Entäs Tappara ja Ilves, runkosarjan selvä ykkönen ja kakkonen? Tunnustan, että olen aliarvioinut Tapparaa pitkin kauden. Joukkueen peli ei ole hivellyt silmää missään vaiheessa, eikä rosteri ole lähellekään sitä, mitä se oli esimerkiksi viime keväänä. Onkin reilua, että tänä vuonna Tappara antaa muillekin mahdollisuuden dominoituaan pudotuspelejä kaksi vuotta putkeen. Kilpailu on niin kovaa, että tänä vuonna Tappara jää finaalien ulkopuolelle.

Ilves on toinen tarina. Joukkue on parantanut peliään kevään aikana, ja rosteri pullistelee kovia nimiä. Ilveksen harteille on aseteltu mestarisuosikin viittaa ja nyt Antti Pennasen ajatelmat punnitaan. Onko Ilves Liigan Toronto Maple Leafs? Käyvätkö odotukset ja paineet liian koviksi, vai onko nyt vihdoin ja viimein Ilveksen vuosi?

Taistelu mestaruudesta tulee olemaan poikkeuksellisen tiukka. Näitä pudotuspelejä et halua missata.