Liiga-kausi 2023-2024 starttaa tänään tiistaina. Kiekko putoaa jäähän ensimmäiseksi Raumalla, kun Lukko kohtaa HPK:n.

Ennen kauden alkua SuomiKiekko ennakoi tuttuun tapaan tulevaa Liiga-kautta. Tässä artikkelissa käydään läpi näkemyksemme mukaan läpimurtonsa Liigassa tekevät nuoret pelaajat. Viiden joukkoon valituista pelaajista osa sai vyölleen jo viime kaudella useita kymmeniä Liiga-pelejä ja tulostakin syntyi, mutta kaikilla on potentiaalia nousta entistäkin kovemmaksi tuloksentekijäksi Liiga-kaukaloissa alkavalla kaudella ja tehdä sitä kautta lopullinen läpimurtonsa kansan tietoisuuteen.

5. Konsta Kapanen, KalPa

Legendaarisen Kapasen kiekkosuvun seuraava tulokas. 19-vuotias hyökkääjä Konsta Kapanen pelasi viime kaudella KalPassa, Tapparassa ja HPK:ssa yhteensä 19 Liiga-ottelua tehopistein 3+3. Valtaosan kaudesta Mestiksessä ja U20 SM-sarjassa pelannut Kapanen väläytteli osaamistaan silloin kun sai mahdollisuuden pelata Liiga-jäillä. Samanikäinen serkkupoika Oliver Kapanen onnistui viime kaudella murtautumaan KalPan Liiga-joukkueeseen, joten nyt voisi olla seuraavan Kapasen vuoro toistaa kyseinen temppu.

4. Lenni Hämeenaho, Ässät

18-vuotias hyökkääjä Lenni Hämeenaho debytoi viime kaudella Liigassa pelaten 51 runkosarjaottelua tehopistein 9+12=21 ja kahdeksan pudotuspeliä pistein 3+1. Yllätti viime kaudella monet ja pystyi takomaan tulosta heti ensimmäisellä kaudellaan miesten sarjassa. Hämeenaholta löytyy terävä laukaus ja vikkelät jalat. Hän on esittänyt pirteitä otteita harjoituskaudella, varsinkin viimeisimmissä otteluissa, joissa hän on heiluttanut verkkoa mukavaan tahtiin. Hämeenaho on New Jersey Devilsin 2. kierroksen varaus menneeltä kesältä, mutta hänellä ei ole vielä NHL-sopimusta, joten onnistuneen Liiga-kauden päätteeksi tulokassopimus NHL:ään voisi hyvinkin olla ajankohtainen.

3. Leevi Teissala, HIFK

Leevi Teissala on mielenkiintoinen nimi HIFK:n hyökkäyskalustossa useiden nimimiesten seassa. 22-vuotias Teissala ei tahtonut löytää viime kauden alussa paikkaa Liiga-kokoonpanosta, mutta kauden mittaan hän nappasi tontin HIFK:n vakiomiehistöstä. Teissalan yksilötaito, näyttävät harhautukset ja kiekonkäsittely ovat silmiä hivelevää. Tulos jäi kuitenkin menneellä kaudella vielä piippuun, sillä maalit syntyivät vasta kevätpuoliskolla. 36 runkosarjaotteluun Teissala viimeisteli pisteet 3+8=11 ja yhdeksään pudotuspeliin syntyi kolme maalia. Teissala saa loistavan tontin tehdä todellisen läpimurtonsa HIFK:n tulosyksikössä kokeneiden ja rutinoituneiden pelaajien rinnalla.

2. Aleksi Heimosalmi, Ässät

Ässien 20-vuotias puolustaja Aleksi Heimosalmi on yksi mielenkiintoisimpia nuoria puolustajia ensi kauden Liigassa. Hän on Carolina Hurricanesin 2. kierroksen varaus kesältä 2021 ja hän solmi seuran kanssa jo tuolloin tulokassopimuksen. Heimosalmi on pelannut Ässissä lainalla kaksi edelliskautta ja niin hän tekee myöskin alkavalla kaudella. Viime kauden 45 otteluun Heimosalmi viimeisteli tehopisteet 4+11=15. Heimosalmen vastuu Ässien pakistossa kasvaa entisestään muutamien kovien lähtijöiden myötä. Heimosalmessa on potentiaalia ottaa steppejä eteenpäin kokonaisvaltaisessa pelaamisessa ja häneltä voidaan odottaa myöskin viime kautta lihavampaa pistesaalista, minkä jälkeen seuraava askel uralla olisi Pohjois-Amerikka.

1. Jani Nyman, Ilves

19-vuotias hyökkääjälupaus Jani Nyman on Seattle Krakenin 2. kierroksen varaus kesältä 2022. Hän solmi Krakenin kanssa tulokassopimuksen kuluneena kesänä ja pelaa alkavan kauden lainalla Ilveksessä. Viime kaudella Nyman pelasi Ilveksessä vain 29 ottelua, mutta iski siitä huolimatta jo komean pistemäärän 10+4=14. Jos Nyman saa alleen täyden kauden, saattaa jälki olla tuhoisaa. Nymanin laukaus on timanttinen ja sillä hän iski kovaan tahtiin maaleja jo viime kaudella. Nymanilla on potentiaalia lyödä taululle yli 20 maalin kausi, minkä jälkeen itseluottamus on varmasti tapissa, kun on aika siirtyä rapakon tuolle puolelle isompiin ympyröihin.