Liiga-kausi 2023-2024 lähestyy kovaa vauhtia. Kiekko putoaa jäähän ensimmäisen kerran Raumalla tiistaina 12.9., kun Lukko kohtaa HPK:n.

Ennen kauden alkua SuomiKiekko ennakoi tuttuun tapaan tulevaa Liiga-kautta. Tässä artikkelissa käydään läpi joukkueet, jotka sijoittuvat näkemyksemme mukaan sijoille 11-15. Toisin sanoen joukkueet, jotka eivät näkemyksemme mukaan yllä alkavalla kaudella pudotuspeleihin.

15. SaiPa

SaiPan viime vuodet ovat vaikeita. Joukkue on jäänyt neljän viime kauden aikana neljän viimeisen joukkoon. Viime kaudella SaiPa jäi Liiga-jumboksi, kun se onnistui keräämään 60 ottelusta vain 48 pistettä. SaiPan antoi viime kauden alussa potkut päävalmentaja Pekka Virralle ja jatkoi Ville Hämäläisen alaisuudessa loppukauden ajan. Vuodenvaihteen jälkeen tyhjennysmyyntinsä aloittanut SaiPa tarpoi käytännössä koko kauden tappioiden tiellä, lukuun ottamatta muutamaa lyhyttä jaksoa, joiden aikana se pystyi voittamaan kolme ottelua peräkkäin.

Tulevaan kauteen SaiPa lähtee uudella maalivahtitandemilla. Tshekkiläinen Jan Lukas siirtyy ensimmäistä kertaa pelaamaan kotimaansa ulkopuolelle ja Tapparasta tuttu Kari Piiroinen palaa Suomeen yhden Allsvenskan-kauden jälkeen. Puolustukseen SaiPa värväsi yliopistosarjasta tshekkiläisen Ondrej Trejbalin sekä TPS:stä Aleksi Anttalaisen. Hyökkäyskalustoaan SaiPa vahvisti mielenkiintoisella nimellä, kun kanadalainen Adam Helewka siirtyi seuraan. Hän mätti viime kaudella IceHL:ssä 43 otteluun hurjat tehopisteet 28+39=67. Muita hyökkääjähankintoja ovat Liiga-kaukaloista hyvinkin tutut Jonne Tammela, Otto Kivenmäki, Niklas Appelgren sekä välittömästi joukkueen kapteeniksi valittu Miska Siikonen.

Viime kauteen verrattaen merkittävin pelaajamenetys SaiPalle on Ville Meskanen, joka tykitti komeat 21 maalia. SaiPan riveissä jatkaa kuitenkin edelleen sen toinen 20 maalin mies, Valtteri Ojantakanen. Kesken viime kauden SaiPaan siirtynyt Antti Kalapudas on onnistunut ajoittain Liigassa esittämään kelpo otteita saatuaan sopivan roolin. Viime kausi SaiPassa sujui myös positiivisesti, kun 32 otteluun syntyi 23 pistettä. Joonas Odenille viime kausi oli hankala, mutta mies on todistanut pystyvänsä tekemään tulosta Liigassa. Edellä mainittujen nimien lisäksi SaiPa sai solmittua jatkosopimuksen 26 tehopistettä iskeneen Antoine Morandin kanssa ja 12 maalin Ville Vainikainen jatkaa myös joukkueessa.

SaiPa jatkaa Hämäläisen komennuksessa myöskin ensi kaudella. Hänen valmennustiimiinsä pestattiin kesällä myöskin yhdysvaltalainen Ethan Goldberg, joka on valmentanut pääasiassa Pohjois-Amerikan juniorisarjoissa. Yksi iso muutos SaiPan organisaatiossa oli urheilujohtajan vaihtuminen. Kärppien urheilujohtajana viimeiset kahdeksan kautta työskennellyt Harri Aho hyppäsi lappeenrantalaisseuran puikkoihin. Hän tuo SaiPaan rutkasti kokemusta ja voittamisen kulttuuria, sillä hän on nähnyt läheltä Kärppien 2010-luvun kulta-ajat. Kyseinen rekrytointi luo SaiPalle valoa tunnelin päähän tuleville vuosille.

Ahon saapuminen SaiPaan ei kuitenkaan auta joukkuetta vielä alkavalla kaudella. Myös Hämäläisen näytöt päävalmentajana ovat vielä kovinkin ohkaiset. SaiPalta löytyy muutamia kovia yksilöitä pelaajistostaan, mutta useammalla heistä on vielä paljon todistettavaa. Myös materiaalin kapeus on yksi ongelma, joka SaiPan joukkueesta löytyy verrattuna kilpailijoihin. Monet pelaajat ovat Liiga-tasolla vielä hyvin kokemattomia. Täten arvioimme, että SaiPa jää viime kauden tapaan Liigan jumboksi.

Kärpissä menestystä niittänyt Harri Aho aloitti SaiPan urheilujohtajana 1. elokuuta. Kuva: Liiga

14. HPK

HPK:n viime kausi päättyi sijalle 12. Se keräsi 60 ottelusta 83 pistettä ja jäi lopulta vain pisteen päähän pudotuspelipaikasta. HPK aloitti kauden pirteästi ja keräsi voittoja ja pisteitä mukavaan tahtiin. Jo syksyn aikana sillä alkoi kuitenkin vaikeudet, jotka pudottivat sitä sarjataulukossa. Kevätkaudella hämeenlinnalaisnippu piristyi vielä hieman ja taisteli lopulta pudotuspelipaikasta aina viimeisille kierroksille asti, mutta joutui lopulta pettymään karvaalla tavalla.

Hämeenlinnassa alkaa uusi tarina, nimittäin joukkueen valmennustiimi on mennyt uusiksi. Viimeiset hieman vajaat kaksi kautta HPK:ta luotsannut Jarno Pikkarainen valmennustiimeineen poistui takavasemmalle ja tilalle pestattiin ensimmäistä kauttaan Liigassa valmennushommia aloitteleva Matias ”Maso” Lehtonen. Hän on tehnyt tähänastista valmennusuraansa Mestiksessä, jossa hän onkin voittanut viiden viime kauden aikana kaksi mestaruutta Ketterässä ja kaksi pronssia RoKissa. Suhteellisen lyhyellä valmennusurallaan Maso on ehtinyt voittamaan jo paljon ja nyt onkin uuden stepin aika, joten on mielenkiintoista nähdä, miten mies suoriutuu Liiga-ympyröissä.

HPK:n ennakkoon mielenkiintoisin uusi pelaajahankinta on kanadalaishyökkääjä Danick Martel, joka on tehnyt uraa AHL:ssä. Parhaalla farmikaudellaan mies on takonut 40 tehopistettä. Hän on pelannut myös 13 ottelua NHL:n puolella. Lisäksi HPK on kotiuttanut kaksi omaa kasvattia, Teemu Rautiaisen sekä Eetu Tuulolan. Rautiainen on parhaalla Liiga-kaudellaan viimeistellyt 45 tehopistettä (2017-18). Viime kaudella KooKoossa syntyi 30 pinnaa. Tuulolalle viime kausi Ilveksessä oli vaisu, kun pisteitä kertyi vain 14. Edellisellä HPK-kaudellaan, mestaruuskaudella 2018-19, Tuulola tehtaili 36 pistettä. Paluu kasvattajaseuraan voisi toimia kummallekin ikään kuin uutena alkuna.

Lähtijäpuolella kovin menetys on kaksi kautta hurjilla tehoilla operoinut Michael Joly, jonka jatkaminen Liigassa olisi ollut iso yllätys. Joly pelasi kahden HPK-kauden aikana 118 ottelua tehopistein 46+68=114. Viime kaudella Joly voitti Liigan pistepörssin ja hänet valittiin sarjan parhaaksi pelaajaksi. Jolyn ura jatkuu Sveitsissä. Lisäksi HPK menetti hyökkäyskalustostaan muun muassa Steve Mosesin, Matti Järvisen ja Eetu Liukkaan, puolustuksesta lähti Arttu Pelli ja maalivahdeista Daniel Lebedeff.

Kaikkiaan HPK:n lähtijöiden listalla on kovempia nimiä kuin tulijoiden puolella. Viime kaudelta merkittävimpinä niminä joukkueessa jatkavat maalivahti Sami Rajaniemi, puolustajat Juuso Hietanen ja Petteri Nikkilä sekä hyökkääjät Markus Nenonen, Antti Pihlström ja Aleksi Mustonen. Kapteeni Hietanen sekä Pihlström tuovat joukkueeseen kokemusta ja johtajuutta. Nenosen työkalupakista löytyy tulinen rannelaukaus ja Nikkilältä on lupa odottaa pisteiden valossa onnistunutta kautta. Kokonaisuudessaan HPK:n pelaajamateriaali on kuitenkin suhteellisen kapea eikä joukkue ole paperilla yhtä kova kuin parin viime vuoden aikana. Päävalmentaja Maso Lehtosella on edessään haastava ensimmäinen kausi Liiga-tasolla, sillä tuloksenteon taitavia pelaajia ei hämeenlinnalaisten riveistä löydy loppujen lopuksi kovinkaan montaa.

13. Jukurit

Jukurien sensaatiomainen toissa kausi jäi viime kaudella kauas, kun toinen sija vaihtui sijaan 11 ja kohtalona oli jäädä pudotuspelien ulkopuolelle. Joukkueen kausi oli ailahtelevainen: alku oli vaikea, vähitellen joukkue alkoi myös voittamaan otteluita, vuodenvaihteen jälkeen pudotuspelipaikka näytti karkaavan, mutta vahvan viimeisen viidenneksen ansiosta mikkeliläiset nousivat lopulta pisteen päähän pudotuspelipaikasta.

Alkamaisillaan on Olli Jokisen kolmas kausi Jukurien peräsimessä. Avauskaudella kaikki epäilijänsä hiljentänyt Jokinen saa operoida tulevallakin kaudella tutulla pelaajarungolla, josta monet ovat olleet olennainen osa Jukurien joukkuetta Jokisen aikakaudella. Puolustuskalusto on pyörinyt ruotsalaiskaksikko Linus Nässenin ja Niclas Lundgrenin sekä tanskalaisen Oliver Larsenin ympärillä. Hyökkäyksestä löytyvät kokeneet Jarkko Immonen, Pekka Jormakka ja Jesper Piitulainen. Tshekkiveljekset Michal ja Ondrej Kovarcik aloittavat toisen kautensa joukkueessa. Lisäksi Otto Mäkinen menee urallaan koko ajan eteenpäin ja Miikka Pitkänen hakee loukkaantumisen pilaaman kauden jälkeen uutta alkua ja ehjää sesonkia.

Jokista on kehuttu syystäkin loistavana mentorina nuorille pelaajille. Hänen alaisuudessaan viime kaudella onnistuivat esimerkiksi Patrik Puistola ja Niko Huuhtanen. Puistola oli Jukurien paras pistemies (16+24=30) ja Huuhtanen paras maalintekijä (17+13=30). Heidän harteillaan on paljon odotuksia myös tulevan kauden osalta. Taustalta on tulossa muitakin huippulupaavia hyökkääjiä, jotka väläyttelivät osaamistaan jo viime kaudella. Heihin lukeutuvat vuonna 2006 syntynyt Konsta Helenius sekä 2005 syntynyt Topias Hynninen. Nämä nuorukaiset ovat varauskelpoisia NHL:ään ensi kesänä, joten edessä on iso kausi.

Jukurit on tehnyt hyvin maltillisesti uusia pelaajahankintoja. Maalille saapuu Ässistä tuttu Rasmus Korhonen, joka muodostaa parivaljakon Markus Ruusun kanssa. Puolustus täydentyy norjalaisella Sander Vold Engebråtenilla, hyökkäykseen liittyvät JYPistä Samuel Salonen sekä Pohjois-Amerikan yliopistosarjasta Ottoville Leppänen. Lähtijäpuolelta löytyy muun muassa Tshekkiin siirtynyt viime kauden kapteeni Juhamatti Aaltonen, Ässiin siirtynyt Libor Zabransky ja Ilvekseen lähtenyt Joni Jurmo.

Jukureilla ei aivan riittänyt viime kaudella pudotuspeleihin. Nyt kun joukkue ei ole vahvistunut merkittävästi, on vaikea uskoa, että tulos paranisi viime kaudesta. Lisäksi Jukurien maalivahdeista kumpikaan ei ole esiintynyt varsinaisena ykkösmaalivahtina eikä heidän tähänastiset otteensa Liigassa ole säväyttäneet sen kummemmin, joten sen osaston yläpuolella on ainakin kysymysmerkkejä ilmassa. Ruusu on pelannut enimmillään 32 ottelua kaudessa. Kun pelimäärät ovat olleet 30 luokkaa, torjuntaprosentti on jäänyt alle 90%. Korhonen on puolestaan pelannut urallaan vasta 20 Liiga-ottelua. Mikkeliläiset joutuvat tyytymään tulevalla kaudella Olli Jokisen ajanjakson heikoimpaan sijoitukseen.

Olli Jokinen on vaikean tehtävän edessä, sillä materiaali on kaukana Liigan kärjestä. Kuva: Liiga

12. Sport

Keväällä 2021 pudotuspeleihin yltänyt Sport on nyt jäänyt kahtena kautena peräkkäin runkosarjaan. Viime kaudella Sport jäi sijalle 14 ja keräsi runkosarjassa 63 pistettä. Sportin alkukausi oli vaikea ja se voitti syyskaudella aina yhden ottelun sieltä täältä. Vuodenvaihteen molemmin puolin Sport alkoi voittamaan pelejä ja keräämään pisteitä monista otteluista ja se oli vahvasti kärkkymässä pudotuspelipaikkaa. Helmikuun alussa Sport teki kuitenkin ratkaisun, joka närkästytti monet Liigan seuraajat: seura aloitti tyhjennysmyynnit, vaikka pudotuspeleihin olisi ollut mahdollisuuksia nousta. Tuon jälkeen Sport voitti enää yhden pelin ja jäi lopulta 21 pisteen päähän pudotuspelipaikasta.

Kesken kauden 2019-2020 Sportin päävalmentajaksi saapunut Risto Dufva aloittaa näillä näkymin viimeisen kautensa joukkueen päävalmentajana. Kevään 2021 kymmenennen sijan ja alkusyksyn 2021 tulikuuman vireen lisäksi ilonaiheet Sportissa ovat olleet Dufvan ajalla vähissä. Nyt Sport lähteekin ensi kauteen poikkeuksellisesta tilanteesta, sillä joukkue on pullollaan ulkomaalaispelaajia, joista ruotsalaisia on peräti yhdeksän kappaletta.

Sportin viime kauden huipputehokas ruotsalaistrio Simon HjalmarssonAxel HolmströmJens Lööke ihastuttaa Vaasassa myöskin alkavalla kaudella. Kolmikko majaili Sportin sisäisen pistepörssin kärjessä ennen kuin he lähtivät loppukaudeksi lainalle muihin maisemiin. Hjalmarsson ja Holmström kolkuttelivat jopa koko Liigan pistepörssin kärkisijoja. Tämä kolmikko oli liekeissä ollessaan yksi koko sarjan parhaista ketjuista ja sen taustalle on hyvä lähteä rakentamaan uusia koostumuksia.

Hyökkäykseensä Sport on hankkinut myös ruotsalaiset Carl Mattssonin, Johan Sundströmin ja Kalle Miketinacin. Puolustusta vahvistavat ruotsalaiset Carl-Johan Lerby ja Theodor Johnsson sekä kanadalainen Reece Scarlett. Suomalaispelaajista Sportiin on siirtynyt kesän aikana Anton Stråka ja Atro Leppänen. Maalinsuulle Sport on värvännyt uutta verta, nimittäin tshekkiveskari Miroslav Svoboda saapui Vaasaan. Miehen tilastot kotimaansa pääsarjasta luovat häntä kohtaan kovat ennakko-odotukset.

Monen pitkään Sportin menossa mukana olleen henkilön suusta on kuulunut kesän mittaan lausahdus, että ”kasassa on paras joukkue, joka omana Sport-aikanani on ollut jalkeilla”. Joukkueeseen on kyllä tullut kesän aikana monia mielenkiintoisia ja kokeneitakin nimiä. Joukkueen kärki on terävä etenkin aiemmin mainitun tehotrion osalta, mutta sen taustalta tulevan tulituen määrä on arvoitus. Sport pystyy taatusti tarjoamaan parhaimmillaan viheliäisen vastustajan muille joukkueille, mutta pudotuspelipaikkaan tämä ruotsalaistunut vaasalaisseura ei tulevalla kaudella kampea.

11. KalPa

KalPa oli viime kaudella yksi Liigan positiivisimmista yllättäjistä Pelicansin ohella. KalPa sijoittui runkosarjassa komeasti viidenneksi kerättyään 102 pistettä. Kuopiolaisten kausi oli kauttaaltaan vahvaa tekemistä. Ainoa isompi notkahdus tuloksellisesti tapahtui marras-joulukuussa, kun se hävisi kuusi ottelua putkeen. Pudotuspeleissä KalPa sai vastaansa juurikin toisen positiivisen yllättäjän eli Pelicansin. Lahtelaiset etenivät parista neljän parhaan joukkoon tasaisen ja kiihkeän seitsemän ottelun sarjan päätteeksi.

Samalla päättyi myöskin päävalmentaja Tommi Miettisen aikakausi KalPassa tällä erää. Miettinen luotsasi KalPaa neljä kautta ja teki seurassa hyvää jälkeä. Hänen matkansa jatkuu TPS:ssä. Sen myötä Kuopiossa puhaltavat muutosten tuulet, kun päävalmentajan paikalle astelee Petri Karjalainen. Hän valmensi kaksi edelliskautta KalPan U20-joukkuetta, minkä lisäksi hän on valmentanut Pikkuleijonia. Liigassa Karjalainen on toiminut Sportin ja Kärppien apuvalmentajana, joten uusi pesti on Karjalaiselle ensimmäinen päävalmentajana Liigassa.

KalPan pelaajarunko on pysynyt hyvin pitkälti samanlaisena verrattuna viime kauteen. Se on onnistunut säilyttämään riveissään viime kauden tehokkaimmat pistemiehensä. KalPassa jatkavat kolme tehokkainta hyökkääjää eli Jaakko Rissanen, Aapeli Räsänen ja Juuso Mäenpää sekä tehokkaimmat puolustajat Lasse Lappalainen ja Colby Sissons. Lisäksi viime kauden tärkeimmistä pelaajista seurassa jatkavat kapteeni Tuomas Kiiskinen, vahvan kauden pelannut Oliver Kapanen ja jo pitkään seurassa viihtynyt Aleksi Klemetti. Joukkueen ykkösvahdiksi viime kaudella noussut nuori Juha Jatkola pelasi onnistuneen kauden ja pyrkii jatkamaan siitä, mihin viime kaudella jäi.

Jatkolan aisapariksi KalPaan on saapunut jenkkiveskari Stefanos Lekkas, joka torjui kiekkoja viime kaudella Tanskassa. Ennen sitä hän oli pelannut koko uransa Pohjois-Amerikassa, yliopistouransa jälkeen seitsemän AHL-ottelua ja 51 ECHL-ottelua. Pakistoaan KalPa on vahvistanut Aleksi Elorinteellä ja Filip Westerlundilla. Hyökkääjäkalustoonsa KalPa ei ole hankkinut ainuttakaan uutta nimeä, vaan kaikki ovat tuttuja viime kaudelta joko edustusjoukkueesta tai junioreista. Lähtijäpuolelta löytyvät hyökkääjät Juuso Könönen, Kai Kantola ja Max Görtz, puolustajat Kasper Puutio ja Joona Riekkinen sekä maalivahti Robin Rahm.

KalPan vahvuus on se, että valtaosa pelaajista tuntee toisensa jo viime kaudelta samasta ympäristöstä. Uuden päävalmentajan mukaantulo on todennäköisesti yksi haaste, joka Kuopiossa kohdataan alkavalla kaudella. Ei ole helpoin lähtökohta tulla mukaan joukkueeseen, joka on pelannut lähes samanlaisena toisen päävalmentajan alaisuudessa. Toisaalta Karjalainen tulee KalPan junioreista mukaan, joten hän ei hyppää täysin vieraisiin saappaisiin, mutta haaste on kova. Lisäksi muut viimeisistä pudotuspelipaikoista taistelevat seurat ovat hankkineet kovia vahvistuksia joukkueisiinsa ja varsinkin hyökkäyksiinsä, joten KalPan kohtalona tulee tiukassa taistelussa olemaan niukka karsiutuminen kymmenen parhaan joukosta.

LUE MYÖS:
Liigan otteluohjelma, pelaajabudjetit ja televisiointi kaudella 2023-24
Liigan kausiennakko – sijat 7-10: Nuori Liiga-seura on kasvanut nopeasti varteenotettavaksi menestyjäksi