Liiga-kausi 2023-2024 lähestyy kovaa vauhtia. Kiekko putoaa jäähän ensimmäisen kerran Raumalla tiistaina 12.9., kun Lukko kohtaa HPK:n.

Ennen kauden alkua SuomiKiekko ennakoi tuttuun tapaan tulevaa Liiga-kautta. Tässä artikkelissa käydään läpi joukkueet, jotka sijoittuvat näkemyksemme mukaan sijoille 7-10. Toisin sanoen joukkueet, jotka pääsevät niin kutsuttuihin ”säälipleijareihin”.

10. JYP

JYP lähti viime kauteen uuden päävalmentajansa Jukka Rautakorven johdolla ja odotukset nousivat monilla ehkä turhankin nopeasti liian korkealle. JYP jäi sijalle 13, kerättyään 60 ottelustaan 74 pistettä. Pudotuspelipaikkaan sillä jäi kymmenen pistettä vajaaksi. JYPin alkukausi oli todella vaikea, mutta kauden mittaan se onnistui värkkäämään muutamia voittoputkiakin. Kevätpuoliskolla tappioita kertyi enemmän kuin voittoja ja sijoituskin oli lopulta sen mukainen.

Rautakorven projekti Jyväskylässä on saatu käyntiin ja nyt on seuraavan askeleen aika, eli pudotuspelipaikan metsästäminen. JYP on saanut säilytettyä viime kauden kirkkaimpia tähtipelaajiaan ja hankkinut ympärille uusia sekä entuudestaan tuttuja vahvistuksia. Jerry Turkulainen oli viime kaudella Liigan pistepörssin kolmas 54 pisteellään, Reid Gardiner voitti maalipörssin 27 täysosumallaan ja Sami Niku oli puolustajien pistepörssin kolmonen 42 tehopisteellä. JYPin onneksi nämä kaikki vaikuttavat Jyväskylässä myöskin ensi kaudella. Heidän lisäkseen JYPin riveissä jatkavat kapteeni Robert Rooba, Juuso Puustinen, Severi Lahtinen ja Braden Christoffer. Jyväskylään kesken viime kauden palannut maalivahti Veini Vehviläinen pelasi hyvin jo viime kaudella, mutta häneltä on varaa odottaa vielä parempaa nyt, kun hän on ollut alusta asti joukkueen mukana.

Uusina mutta entuudestaan tuttuina pelaajina JYP hankki maalivahti Eetu Laurikaisen ja puolustaja Juuso Vainion. Laurikainen paikkaa loukkaantunutta Topias Leinosta toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella alkukauden ajan. Luottopuolustaja Vainio on pelannut JYPissä aiemmin neljä kautta ja oli viimeisimmällä JYP-kaudellaan joukkueen kapteeni. Puolustuskalustoa on vahvistettu myöskin Pelicansin tehopakki Teemu Erosella, kanadalaisella Nicholas Welshillä ja Mestiksestä hankitulla latvialaisella Miks Tumanovsilla. Hyökkäykseen uutena nimenä liittyy kanadalainen Giorgio Estephan, joka pelasi Tshekissä viimeiset kaksi kautta.

JYPin merkittävimmät lähtijät ovat Pohjois-Amerikan kaukaloihin suunnanneet Joakim Kemell ja Ville Ottavainen sekä Saksaan siirtynyt Kyle Platzer.

Viime kaudella JYP teki 159 maalia ollen Liigan viidenneksi eniten maaleja tekevä joukkue. Vastapainoksi se päästi 172 maalia, joka oli kolmanneksi eniten. Näin ollen JYP on tulevaksi kaudeksi vahvistanut sitä osastoa eniten, missä sen heikkoudet olivat viime kaudella. Eronen ja Vainio tuovat joukkueeseen kokemusta ja laadukasta puolustuspelaamista, minkä lisäksi varsinkin Eronen pystyy tukemaan myöskin hyökkäyspelaamisessa. Kuten aiemmin mainittu, nyt kun Vehviläinen on ollut JYPin mukana koko kesän, on häneltäkin lupa odottaa valmiimpaa ja ehjempää suorittamista. Kun tähän lisätään se fakta, että hyökkäyskaluston osaaminen tiedetään jo viime kaudelta/kausilta, ottaa JYP projektissaan harppauksen eteenpäin ja nousee mukaan pudotuspeleihin.

Kanadalaishyökkääjä Reid Gardiner voitti viime kaudella Liigan maalipörssin 27 täysosumallaan. Kuva: Taneli Niinimäki

9. Ässät

Ässät palasi viime kaudella pudotuspeleihin viiden vuoden tauon jälkeen ja meininki Porissa oli myöskin sen mukaista. Ässät oli runkosarjassa kahdeksas kerättyään 91 pistettä. Ässien kausi lähti nihkeästi liikkeelle, mutta marraskuussa joukkue sai homman toimimaan ja positiivinen meininki kesti myöskin kevätpuoliskolle asti. ”Säälipleijareissa” Ässät kukisti TPS:n otteluvoitoin 2-1, mutta puolivälierissä joukkueen kausi tuli päätökseen Ilvestä vastaan otteluvoitoin 1-4.

Ässät siirtyy uuden päävalmentajan aikakauteen. Karri Kiven tilalle päävalmentajaksi on noussut Jere Härkälä. Hän on toiminut Ässien apuvalmentajana useaan otteeseen: viime kaudella, 2018-19 ja kaudet 2013-16. Välissä hän on valmentanut Ässien U20-joukkuetta sekä Mestiksessä Hermestä. Härkälän johdolla Hermes voitti hopeaa vuonna 2021.

Ässien joukkueessa vaihtuvuus on ollut kesän aikana suurta. Tulijoita ja lähtijöitä on molempia todella paljon. Hyökkäyskalustoonsa Ässät on saanut Tapparassa Suomen mestaruuden voittaneet ruotsalaisveljekset Marcus ja Jonathan Davidssonin. Heistä Marcus iski Tapparalle mestaruusmaalin viime keväänä. Lisäksi Ranskan maajoukkuehyökkääjä Dylan Fabre siirtyi Poriin pelattuaan kotimaassaan piste per peli -kauden. Ässien puolustusosasto on vahvistunut muun muassa Jukureista tutulla tshekkipakki Libor Zabranskylla ja kanadalaisella Martin Lefebvrellä, joista jälkimmäinen takoi Norjassa viime kaudella 44 peliin 52 pistettä. Karolus Kaarlehto on uusi nimi maalivahtiosastolla.

Viime kauden päätteeksi Ässien joukkueesta ovat lähteneet esimerkiksi hyökkääjät Derek Barach, Joachim Rohdin, Alexander Ruuttu ja Dominic Turgeon sekä puolustajat Nikolas Matinpalo ja Ian McCoshen.

Vaikka Ässien joukkue on kokenut paljon muutosten tuulia, on joukkueessa kuitenkin edelleen viime kaudelta tuttuja johtavia pelaajia, kuten kapteeni Jesse Joensuu sekä varakapteenit Roope Talaja ja Jan-Mikael Järvinen. Lupauksia herättävät nuoret miehet, kuten Lenni Hämeenaho ja Aleksi Heimosalmi pelasivat vahvat viime kaudet ja heidän osaltaan voidaan odottaa seuraavia steppejä urillaan. Lisäksi viime kaudella Ässissä ihastuttanut ruotsalaisvahti Niklas Rubin jatkaa Porissa ja hän on lähtökohtaisesti yksi Liigan parhaimmista maalivahdeista. Ässien värväämät uudet pelaajat ovat pelityyliltään ja rooleiltaan hyvin erilaisia, joten se tekee varmasti joukkueesta ärsyttävän vastustajan. Härkälä on ollut jo kauan mukana Ässien toiminnassa, joten hän tuntee porilaisten metkut jo suhteellisen hyvin. Työteliäs, kokemusta ja nuoruuden intoa sisältävä Ässien joukkue antaa lupaavan vaikutelman, minkä myötä Ässät jatkaa oikealla polulla edeten toista vuotta putkeen pudotuspeleihin.

8. KooKoo

KooKoon viime kaudesta jäi positiivinen kuva kokonaisuudessaan. Se sijoittui runkosarjassa kymmenenneksi kerättyään 84 pistettä. Vahvan kauden alun jälkeen tuloskunto hieman lässähti, mutta kevätkaudella KooKoo onnistui korjaamaan kurssiaan jälleen voitokkaaksi ja selviytyi pudotuspeleihin pisteen erolla. ”Säälipleijareissa” KooKoo kukisti Kärpät otteluvoitoin 2-1, mutta hävisi puolivälierät puhtaasti 0-4 tulevalle mestarille Tapparalle onnistuen vain kaksi kertaa maalinteossa.

Alkava kausi tulee olemaan päävalmentaja Olli Salolle kolmas KooKoon luotsina. Salo on tehnyt lyhyessä ajassa kovaa jälkeä seurassa, joka nousi Liigaan vasta kahdeksan vuotta sitten. Salo johdatti KooKoon ensimmäisellä kaudellaan komeasti neljänneksi. Salon kahdella aiemmalla kaudella KooKoon maalivahtitandemin ovat muodostaneet Nick Malik ja Oskari Setänen eikä tuleva kausi tuo tähän systeemiin poikkeusta. Toissa kaudella Malik oli kaksikosta ykkösvahti ja kovassa iskussa, mutta viime kaudella oli Setäsen vuoro ryöstää ykkösvahdin viitta harteilleen.

KooKoo ei ole tehnyt montaa pelaajahankintaa, mutta tehdyt hankinnat ovat kaikki kohtalaisen nimekkäitä. Pakistoon uutena nimenä liittyy Joonas Lehtivuori ja hyökkäykseen Arttu Ilomäki, Otto Paajanen, Ville Leskinen, tshekkiläinen Radek Koblizek ja kanadalainen Ben Tardif. Heistä Paajanen on voittanut Suomen mestaruuden HPK:ssa, Ilomäki Tapparassa ja Leskinen sekä Koblizek Kärpissä. Lisäksi Paajanen oli mestaruuskeväänä pudotuspelien paras pelaaja, Ilomäki on maailmanmestari ja Leskinen on Liigan maali- ja pistepörssin kakkonen muutaman vuoden takaa.

Lähtijöiden listalta löytyvät muun muassa puolustaja Oskari Manninen ja hyökkääjät Heikki Liedes, Joose Antonen, Miska Siikonen ja Teemu Rautiainen.

Viime kauden nipustaan KooKoo on onnistunut säilyttämään ruotsalaiskolmikkonsa Emil MolinAxel OttossonLinus Andersson. Heistä Andersson viimeisteli 38 tehopistettä, Ottosson 26 ja Molin 25. Ottosson pelasi vain kaksi kolmasosaa runkosarjasta, joten siihen nähden hänenkin pistemääränsä oli kova suoritus. KooKoon tehokkain puolustaja Charle-Edouard D’Astous jatkaa myöskin KooKoon riveissä. Nuori hyökkääjä Jesse Nurmi on väläytellyt potentiaaliaan harjoitusotteluissa, joten hänen otteitaan kannattaa myös seurata. KooKoolla on kaikkiaan kasassa potentiaalinen nippu, jolla mennään jälleen kerran pudotuspeleihin. KooKoo on lyhyessä ajassa onnistunut kasvattamaan itsestään vakavasti otettavan Liiga-seuran, josta myöskin muiden pienempien seurojen olisi syytä ottaa mallia. Päävalmentaja Salo, tuttu maalivahtikaksikko, tasapainoinen puolustus sekä viime kauden pistelingot ja uudet vahvistukset muodostavat sellaisen kokonaisuuden, jolla voidaan haastaa myös isompia Liiga-joukkueita.

KooKoo aloittaa jo kolmannen kautensa samalla maalivahtitandemilla. Viime kaudella ykkösvahtina toimi Oskari Setänen. Kuva: Liiga

7. Lukko

Lukko pelasi valtaosan viime kaudesta kovalla tasolla ja komeili pitkään myös sarjataulukon kärkipaikalla, mutta heikko loppukausi jätti raumalaisille lopulta karvaan maun suuhun. Lukko sijoittui runkosarjassa kolmanneksi kerättyään 105 pistettä. Syyskaudella Lukko ajautui vain kertaalleen tappioputkeen ja sekin oli ainoastaan kahden ottelun mittainen. Helmikuun puolivälin tienoilla alkoi kuitenkin synkkä jakso, kun runkosarjan viimeisen kuudenneksen aikana Lukko kärsi lukuisia tappioita ja menetti kärkipaikkansa. Puolivälierissä raumalaisseuran kausi tuli päätökseensä HIFK:ta vastaan otteluvoitoin 2-4.

Viime kauden heikko lopputulema aiheutti Lukossa myös merkittäviä muutoksia. Edelliset kaksi kautta Lukkoa luotsannut Marko Virtanen sai kenkää ja hänen tilalleen pestattiin viimeksi Nuoria Leijonia käskyttänyt Tomi Lämsä. Lämsä valmensi viisi kautta KHL:ssä Salavat Julajev Ufan joukkuetta. Ennen tätä mies on toiminut Liigassa Jokerien ja Pelicansin päävalmentajana.

Lukko on hankkinut jokaiselle pelipaikalle uusia vahvistuksia samalla, kun viime kauden tärkeitä palasia on poistunut muille maille. Joukkueen maalivahtitandemin muodostaa alkavalla kaudella kanadalainen IceHL-sarjasta Liigaan siirtynyt Samuel Harvey ja viimeiset kolme kautta HPK:ta edustanut Daniel Lebedeff. Puolustuskalustoon on lisätty kaksi uutta ulkomaalaisnimeä, Ässissäkin pari kautta kovalla tasolla pelannut ruotsalainen Jakob Stenqvist sekä NHL:ään kakkoskierroksella aikanaan varattu kanadalainen Josh Brook. Hyökkäykseen Lukko saa mieluisia paluumuuttajia, kun ruotsalaiset kaksoisveljekset Ponthus ja Pathrik Westerholm palaavat Raumalle kolmen kauden tauon jälkeen. Ponthus iski Liigassa viimeksi 59 otteluun 42 pistettä ja Pathrik 52 otteluun 37 pistettä. Lukon muut uudet hyökkääjät ovat kanadalainen Brayden Burke, Kärpistä tuttu Tuukka Tieksola sekä Pohjois-Amerikan yliopistosarjasta Liigaan saapuva Jami Krannila.

Merkittävimpinä niminä Lukon lähtijäpuolelta löytyvät maalivahti Artyom Zagidulin, puolustaja Thomas Gregoire ja hyökkääjät Anrei Hakulinen, Jere Karjalainen, Josh Kestner, Antti Saarela sekä Otto Somppi.

Lukon valmennustiimi on pysynyt muuten samana pois lukien päävalmentajan vaihdos. Pelaajistossa jatkumoa edustavat muun muassa puolustajat Tarmo Reunanen, Niclas Almari ja Samuli Piipponen sekä hyökkääjät Sebastian Repo, Gabriel Fontaine, Linus Nyman, Henri Ikonen ja hiljattain joukkueen uudeksi kapteeniksi nimetty Julius Mattila. Lukko on menettänyt viime kauden kaksi parasta pistemiestään, eli Gregoiren ja Hakulisen. Kaikkiaan Lukon joukkueesta on lähtenyt kokeneita ja tasonsa todistaneita pelaajia, joiden tilalle on tullut sekä Liigassa aiemmin loistaneita pelimiehiä että muissa sarjoissa uraa luoneita uusia tuttavuuksia. Uusi päävalmentaja Lämsä on uudessa ympäristössä kovan haasteen edessä, sillä seuraa kohtaan kohdistuu kausittain isot odotukset. Lukolla on jalkeilla kilpailukykyinen joukkue, mutta sen pelaajamateriaali ei ole aivan kärkijoukkueiden veroinen.

LUE MYÖS: