Euroopasta NHL:ään vuonna 2019 varattujen pelaajien takaraja tulokassopimuksen tekoon oli torstaina. Viiden suomalaispelaajan NHL-oikeudet raukesivat, kun sopimusta ei kuulunut aikarajaan mennessä.

Näistä viidestä suomalaispelaajasta tunnetuin oli Carolina Hurricanesiin 3. kierroksella varattu Patrik Puistola, jonka NHL-oikeudet kaupattiin viime keväänä Edmonton Oilersiin vaihdossa Jesse Puljujärveen.

22-vuotias Puistola oli tällä kaudella Jukurien paras pistemies. Taitava hyökkääjä kirjasi runkosarjan 60 ottelussa pisteet 16+24=40. Puistolan upea kausi palkittiin valinnalla Leijonien ensimmäiseen MM-leiritykseen.

Myös Ilveksen hyökkääjän Matias Mäntykiven NHL-oikeuksien vapautumista voi pitää pienenä yllätyksenä. Mäntykivi summasi tällä kaudella 60 runkosarjaottelussa tehot 12+21=33. 21-vuotias lappeenrantalainen oli pudotuspelien toiseksi tehokkain pelaaja mätettyään 12 ottelussa pisteet 3+9=12.

Ilman NHL:n sopimusta jäivät suomalaisista myös Leevi Aaltonen (NYR), Kalle Loponen (TOR) ja Santeri Airola (PIT).