LAHTI. Aron Kiviharju täytti kuukausi sitten 17 vuotta, samoihin aikoihin tammikuussa hän iski liigauransa ensimmäisen pinnan. TPS:n suurlupaus marssii sinänsä pienin, mutta samalla vakuuttavin askelin kohti tähtiä.

– Totta kai olen haaveillut, että saisin pelata omassa kasvattajaseurassa Liigaa. Se on päässyt toteutumaan. Myös pisteiden valossa onnistumisen saaminen oli erittäin hieno fiilis – ja voitimme sen pelin, pakki sanoo viitaten tammikuiseen Sport-matsiin.

Kiviharju siis muistaa tällaisia yksittäisiä saavutettuja merkkipaaluja?

– Kyllä tällaisia juttuja varmasti muistaa loppuelämän.

TPS on juuri ottanut käkättimeen liigakauden suurimmalta sensaatiolta, Pelicansilta maalein 0-4. Kiviharju on silti kohtelias ja ääneltään rauhallinen, mutta puhelias. Eli juuri sellainen, minkälaiseksi kiekkoväki on häntä kuvaillut missä tilanteessa vain.

Kausi on puolustajalupaukselle ensimmäinen ammattilaisena. Hän on pelannut Liigassa 17 ottelua pistein 0+3, U20 SM-sarjassa tilille on tullut 20 ottelua merkinnöin 1+16=17.

– Tämä kausi on näyttänyt sen, missä oma taso menee, missä joukkuetaso menee ja mitä pelaaminen tällä tasolla vaatii.

Onko se näyttänyt myös perinteisesti tulokkaille kaatuvat kiekkojen keräämiset tai muut puuhat?

– Totta kai junnut hoitavat pieniä juttuja: Kiekot, sitten pelireissuilla autetaan huoltoa kantohommissa ja niin edelleen.

NHL-lupaus

Stepit ovat olleet isoja ikään nähden. Pakki oli Suomen historian ensimmäinen U16-ikäluokan pelaaja, joka nousi alle 18-vuotiaiden poikien MM-kisoihin. Tanskan Esbjergissä syntynyt puolustaja on pelannut myös vanhemman ikäluokan, eli alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa.

– Väitän, että omasta mielestä kehityskäyrä on oikeaan suuntaan.

– Mutta asiat pitää tehdä jokaisella osa-alueella niin hyvin, että se (kehitys) menee jatkossakin tähän suuntaan.

Yksi iso konkreettinen steppi legendaarisen Jani Kiviharjun pojalla on edessä puolentoista vuoden päästä kesällä, kun hänet varataan taalaliigaan.

– Totta kai asia tulee mieleen, jos joku siitä mainitsee. Ja varmaan se tulee kaikille sellaisille mieleen, keitä se koskee. Mutta kun se ei ole ajankohtaista vielä, niin ei siitä kannata ottaa stressiä. Pyrin keskittymään siihen, miten teen arjessa hommia ja sitä kautta pelaisin hyvin.

Tarina kertoo, että Kiviharju opetti kolmevuotiaana NHL-joukkue Minnesota Wildin pelaajat ulkoa.

– Isäni oli Koivun Mikon kanssa hyvä ystävä. Minnesotasta hän toi kausikirjan, ja sitä tuli selattua.

Onko siis niin, että jokainen tehty asia elämässä jää pelaajan mieleen, jos asia on ollut näin jo alle kouluikäisenä?

– Ei välttämättä jokainen asia. Kouluhommissa saisi olla sitä samaa motivaatiota, mitä jääkiekossa on. Mutta kaikkeen kiekkoon liittyvässä olen korvat höröllä. Jos sen saman saisi kouluun, se olisi kyllä hyvä, nuori virnistää.

Toisen tarinan mukaan Kiviharju on kuin Dallas Starsin NHL-pakki Miro Heiskanen.

– En tiedä. Kai se on jokaisen oma näkemys. Varmaan on samoja juttuja, mutta varsinkin luistelussa hän on selkeästi omaa luokkaa, joten sitä ei ainakaan kannata verrata. Jokuhan voi nähdä yhtäläisyyksiä. Itse en mieti sitä, keneltä näytän, vaan pyrin olemaan oma itseni.

Kolme pronssia

Kiviharju menee kohti draftia ja muita isoja juttuja toistaiseksi kaksinkertaisena arvokisamitalistina. Taskussa ovat alle 18-vuotiaiden MM-pronssi ja arvostetun Hlinka Gretzky Cupin pronssit. Pronssia on irronnut myös U20 SM-sarjassa.

Milloin mitalit kirkastuvat ja missä?

– Tänä keväänä!

– Tässä on monta tarinaa, jotka ovat kesken, Kiviharju huomauttaa viitaten TPS:n liiga- ja junnujoukkeisiin.

– Mutta missä pelaan, sitä ei tiedetä. Näytöt määrittävät sen. Pelataan ensiksi sarjat Suomessa ja jahdataan huippusuoritusta, eli kannua. Sen jälkeen on Sveitsissä huipputapahtuma, eli alle 18-vuotiaiden MM-kilpailut.

Sosiaalinen media kohisi tällä viikolla kovasti, kun Kiviharju ja HIFK liitettiin huhupuheissa toisiinsa. Eräs toimittaja ampui väitteen alas. Pelaajan nykyinen sopimus kattaa keväälle.

– En seuraa noita. Joku joskus lähettelee minulle juttuja, mutta se ei ole minun asia, mitä kirjoitetaan ja missä.

– Katson ne, mihin olen itse antanut lausuntoja, mutta koen, että muuta tavallaan ylimääräistä ei tarvitse lukea.

Kuulostaa tosiaan järkevältä, kun päivät pitenevät, pudotuspelit lähestyvät ja mestaruusjahti alkaa. Kiviharju voi tavoitella sitä käytännössä kolmessa paikassa, eli Liigassa, A:ssa ja Pikkuleijonissa.

Jonkinlainen kannuko se tavoite on?

– Kyllä, ehdottomasti!