Ruotsalaisessa junnukiekkoilussa on paljastunut järkyttävä huumeskandaali. Aftonbladet julkaisi kattavan tarinan ”Oskarista”, joka kertoo joukkuekavereidensa huumeiden käytöstä. Oskar kiekkoilee yhdessä Ruotsin kärkiseurojen menestyksekkäistä junnujoukkueista.

Tarina alkoi jo viime vuonna. Silloin Oskar kuuli joukkuekaveriltaan ensimmäisen kerran kristallista, eli meta-anfetamiinista. Huume oli halvempaa kuin kokaiini, ja sitä saattoi käyttää juhlissa viikonloppuna ilman, että sunnuntain pelissä olisi krapulaa.

Tällä kaudella juniorijoukkueen taso on romahtanut.

– Asiat ovat menneet todella huonosti tänä vuonna. Alisuoritamme. Jos käyttää huumeita ja juhlii, kroppa ei tunnu hyvältä ja silloin ei voi pelata lätkää. Se vaikuttaa koko joukkueeseen, Oskar kertoo.

Oskarin mukaan huumeongelmat joukkueessa nousivat uudelle tasolle, kun joukkueen menestys loppui. Kristallia käytetään muuallakin kuin vain juhlissa.

– Sitä on tapahtunut bussissa vieraspelimatkoilla. Sitä on tehty harjoituksissa, ennen pelejä, pelien välissä ja pelien jälkeen, Oskar kertoo ja sanoo nähneensä käyttöä myös pukuhuoneessa.

Oskar sanoo nähneensä, kuinka pelaajat myyvät huumeita toisilleen. Yksi viiva kristallia maksaa 400 kruunua, tai noin 40 euroa. Hän ei itse käytä huumeita, mutta asiasta keskustellaan vapaasti pelaajien kesken.

– Kaikki alkoi kahdesta pelaajasta, mutta nyt varmaan 4-5 käyttää säännöllisesti. Seitsemän tai kahdeksan on käyttänyt satunnaisesti, Oskar kertoo.

Pelaajat kertoivat huumeongelmasta valmennukselle. Tämän jälkeen kolme naista saapui puhumaan pelaajille huumeiden terveydellisistä ja taloudellisista vaarousta. Seura jatkoi myös omia tutkimuksiaan, kutsui vanhemmat tapaamiseen ja sai selville, että 7-8 pelaajaa oli käyttänyt huumeita ja heiltä vaadittaisiin virtsanäytteet.

Kaksi pelaajaa on saanut potkut riippuvuutensa vuoksi. Pari muuta on lopettanut protestina.